Seedimine ja kaalulangetus

Lubaduse kaalu langetada anname endale enamasti kahel korral aastas: aastavahetusel, kui seame eesmärke uueks aastaks, ja kevadel, kui suve lähenedes tuleb kapist välja võtta õhemad riided ja ees terendab rannahooaeg. Seades eesmärgiks kaalulangetuse, ei tohiks siiski unustada oma vaimset ja füüsilist tervist, mille hoidmisel mängib olulist rolli soolestiku töö ja seedimise korrashoid. Korras seedimine, mis tugineb õigel toitumisel ja piisaval liikumisel (füüsilisel koormusel), on kehakaalu alandamise üks alustugesid.

Seedimine ja kaalulangetus

Kaalulangetus ei seisne vaid vähenenud kilogrammides, vaid on pikaajaline protsess, mis eeldab elustiili muutust. Kõige aluseks on aktiivne eluviis ja toitumisharjumuste muutmine. Kergema kehakaaluni jõudmine võtab aega ning esimeste püsivate tulemusteni jõudmiseks kulub vähemalt kolm-neli kuud, et organism harjuks uute toiduvalikute ja liikumisharjumustega. Seejuures on oluline alustada tasapisi, samm-sammult ning seada endale väikseid eesmärke: iga pisimagi saavutuse puhul kogeme eduelamust, mis annab rahulolutunde ja tiivustab järgmisi samme ette võtma. Kui enesetunne järjest paraneb, astume n-ö positiivsesse nõiaringi – spiraali, mis viib aina ülespoole. Seega pea meeles, et tervise säilitamisel ja kaalulangetusel on tähtis positiivne meeleolu ja elurõõmus suhtumine ümbritsevasse, oskus elu hinnata ja nautida.

Soolestiku tervis

Seedekanal, mis algab suus ja lõpeb pärasooles, on ligi kümme meetrit pikk ja selle läbib kogu söödud toit. Seedekanalis toit lagundatakse, vajalik imendub organismi ja jääkained väljutatakse läbi pärasoole. Toidu korralik seedimine on eluliselt tähtis, kuna toidust saame me igapäevaseks eluks vajaliku energia. Juhul kui seedimisega ei ole kõik korras, on vaja silmas pidada, et soolestiku tervenemine nõuab aega. Nii näiteks uueneb meie nahk iga kahekümne päeva tagant, aga soolestikul kulub selleks kuni neli aastat.

Märgid seedeprobleemidest

Juhul kui kõhus on puhitustunne ja gaasid, millega võivad kaasas käia kõhuvalud, ning pidevalt või vahelduvalt esineb kõhukinnisust või -lahtisust, siis need on märgid, et seedimisega ei ole kõik korras. Tähelepanu tuleks pöörata ka näiliselt vähem tähtsatele ilmingutele, eriti juhul, kui need hakkavad häirima igapäevaelu. Oluline on meeles pidada, et seedeelundkonna haiguste puudumine ei tähenda probleemide puudumist. Soolestiku nõrkusele ja häiretele seedimises võivad viidata ka kaudsed tervisemured, näiteks krooniline väsimus, organismi vastupanuvõime langus ja sagedased külmetushaigused, aga ka mälu nõrgenemine, meeleolukõikumised, liigne ärrituvus ja depressioon.

Seedimise kontrollküsimustik

Alljärgnevatele küsimustele vastates saad kontrollida, kuidas töötab sinu seedesüsteem.

Kas sul:
– esineb sagedasi kõhuvalusid või seedimatust?
– esineb ülemääraseid või halva lõhnaga kõhugaase?
– kõht käib läbi vähem kui kord päevas?
– tekib vajadus toaletis pingutada?
– esineb ülemääraseid või halva lõhnaga väljaheited
– esineb sageli kõhulahtisust või vedelaid väljaheiteid?
– esineb immuunsusega seotud tervisehäireid, näiteks sagedasi nakkushaigusi?
– esineb põletikulisi reaktsioone, näiteks ekseemi või astmat?
– on kõht punnis ja/või silmad või nägu paistes?

Ja lisaks: kas oled viimase viie aasta jooksul pidanud läbima antibiootikumikuuri rohkem kui kahel korral?
Juhul kui vastasid „jah“ enam kui viiel korral, on tõenäoline, et sinu seedimisega pole kõik korras. (P. Holford, D. Colson, 2008)

Seedimise pärast ei pea muret tundma siis, kui puuduvad häirivad seedeprobleemid, soolte peristaltika on normaalne ja väljaheide korralikult formeerunud, organismi vastupanuvõime on tugev ja igapäevasteks ettevõtmisteks on piisavalt energiat.

► Väike meelespea. Seedeprobleeme esineb aeg-ajalt kõigil, aga kui need jäävad püsima ja hakkavad häirima igapäevaelu ning lisaks tekib väsimus või tervisehäireid, mida varem ei esinenud, tuleb minna arsti juurde, et lähemalt selgust saada.

Seedimisele kasulikud looduslikud toimeained

Mate tee (yerba mate)

yerba mate kaalualandamine

Mate tee kiirendab ainevahetust ja uuringutega on leitud, et mate joomisel väheneb nii keha rasvaprotsent kui ka vöö- ja puusaümbermõõdu suhe (S-Y. Kim jt, 2015). Lisaks tõstab tee vastupanuvõimet vaimse ja füüsilise väsimuse korral.

  • mate teed on Braziilia, Argentiina ja Paraguay põliselanikud kasutanud iidsetest aegadest saati ning seda peetakse mitmes Lõuna-Ameerika riigis rahvusjoogiks
  • koos kohvi, kakao ja teega on mate üks olulisemaid kofeiiniallikaid (vahepeal nimetatakse seda ekslikult ka mateiiniks)
  • seda kasutatakse üle kogu Lõuna-Ameerika ravimtaimena – toonikuna, diureetikumina (vett-väljutavana) ning ergutina, et vähendada väsimust ja söögiisu ning toetada seedesüsteemi (ainevahetuse kiirendaja)
  • Brasiilias kasutatakse matet närvisüsteemi ja lihaskonna stimulandina, lisaks seedeprobleemide (tänu sisalduvatele mõruainetele ehk bitteritele), neerukooliku, neuralgia, depressiooni, väsimuse ja rasvumise vastu

Ananass

Ananass vähendab turseid

  • ananassi taime varre unikaalsed omadused tulenevad bromelaiinist – ensüüm, mis hõlbustab valkude seedimist, on põletikuvastase toimega ja aitab kehast väljutada liigset vedelikku
  • bromelaiinil on fibrinolüütiline toime, mis tähendab, et see soodustab fibriini lagunemist. Fibriinid moodustuvad veresoonte seinte kahjustumisel, nad aeglustavad verevoolu ja põhjustavad turseid. Kuna fibriin on proteiin, siis bromelaiin aitab selle lagundamisel, mis omakorda parandab verevoolu ja seetõttu vähendab turseid ja trombide ohtu
  • bromelaiin parandab vereringet ja toetab tursete alanemist vereringehäirete korral

Kroom

Kroom aitab kontrollida veresuhkru taset

  • kroom on hädavajalik mineraal. Kõige kroomirikkamad toidud on näiteks õllepärm, maks, täisteratooted ja naerised
  • kroom on oluline kõikidele, kellel on kaaluprobleem kuna ta mängib olulist rolli suhkrute ja süsivesikute ainevahetuses. Ta on osaline “glükoositaluvuse teguris”, mis seob insuliini ja võimendab selle hormonaalset toimet
  • lisaks glükoosiainevahetuse reguleerimisele tundub kroomil olevat veel ka kolesterooli alandav toime

Inuliin

Prebiootikumid soolestiku mikrofloora parandamiseks:

  • paljud uuringud on näidanud, et soolestiku mikrofloora võib mõjutada kehakaalu ja ainevahetussündroomi teket. Prebiootikumid on taimsed kiudained, mis toiduga tarbides stimuleerivad soolefloora kasvu ja korrektset talitlust
  • inuliin on oligosahhariid, vees lahustuv kiudaine, millel on prebiootiline toime. Kuna see aine toimib soolebakterite toiduna, tugevdab see soolefloorat
  • inuliin võib aidata kaasa kehakaalu langusele, vähendades söögiisu ja pikendades täiskõhutunnet
  • enne sööki võetuna aitab see veresuhkru taset kontrolli all hoida ja soodustab mineraalainete imendumist soolestikust

Piimavadak

Piimavadak avaldab soodsat mõju soolestiku mikrofloorale ja soodustab seedimist, stimuleerib ainevahetust ja toetab kaalulangetust ning sobib organismi puhastamiseks ja liigse vedeliku eemaldamiseks. Piimavadak toetab soolte tegevust ja aitab leevendada seedimisraskusi, toimides eriti hästi kroonilise kõhukinnisuse puhul. Ühtlasi stimuleerib vadak vereringet ja aitab hoida ära veresoonte lupjumist, olles abiks kõrge vererõhu korral, ning toetades neerude tööd aitab kehast välja viia liigse vee, leevendades reumavaevusi. Lisaks ergutab vadak maksa tööd ja aitab organismist välja viia mürkaineid, vähendades põletikke (limaskestade, mao, soolte põletikud, nahaprobleemid).

Nahrini tootevalikust leiab tõhusad kaalulangetust toetavad toidulisandid, mis ühtlasi soodustavad seedimist ja leevendavad seedehäireid.

„Virsiku-vadaku jook on super hea toode, kogu pere lemmik 😋“

Marge M.

Ohtlikud mürk- ja jääkained

Inimene peaks end pärast söömist tundma tugeva ja reipana, kui aga tekib roidumus ja jõuetus, näitab see, et organismis toimivad mürgid. Soolestiku nõrga töö ja seedehäirete korral võib maksa puhastumine jääda puudulikuks ning kehasse ja ajju hakkavad kogunema põletikke tekitavad mürk- ja jääkained. (S. Piippo).

Maksa-puhastamine-artikkel

Sellest annavad märku:

  • halb hingeõhk;
  • liighigistamine;
  • seenhaigused:
  • nahaprobleemid (sügelused, ebapuhas, liiga rasune või kuiv nahk, kahvatu jume) ja juuste väljalangemine;
  • halb mälu ja madal kontsentratsioonivõime;
  • unehäired ning närvi- ja peavalud:
  • kinnine või vesine nina või punetavad ja sügelevad vesised silmad.

Eriti tähtis on hoida maksa tervist kaalulangetuse ajal, sest selle käigus vabaneb organismi talletunud mürk- ja jääkaineid suures koguses. Maksa ei kutsuta asjata „biokeemia kesklaboriks“, sest lisaks organismi puhastamisele erinevatest keskkonnamürkidest ja jääkainetest, sh nendest, mis on tekkinud ravimite tarvitamise tagajärjel, juhib see organ ligi 500 erinevat funktsiooni: osaleb veresuhkru ja kolesteroolitaseme reguleerimises, hormoonide tootmises, valkude sünteesis ja muudes ainevahetuslikes protsessides, reguleerib vere hüübivust ja hävitab vanu punavereliblesid ning aitab organismil võidelda infektsioonidega. Sapitootmisel aitab maks kaasa toidust saadava rasva lagundamisele.

Maksale on kõige kasulikumad värsked rohelised, eelistatavalt kerge mõru maitsega taimed, näiteks salatkress, sinepi- ja võilillelehed, mis ergutavad sapinõristust ja puhastavad maksa kahjulikest ainetest.

Taimeteedeks sobivad suurepäraselt kollaste õite ja mõru maitsega ravimtaimed, nagu käokuld, hanijalg, maarjalepp, saialill ja võilill (soovitatavalt juur).

Artišokk maksa puhastamiseks

Artišokk

Artišokk, mida on juba iidsetest aegadest kasutatud tervist tugevdava ja organismi puhastava taimena, aitab kaasa kaalulangetusele, toetab seedimist ja leevendab ebamugavust soolestikus (puhitused, liigne täiskõhutunne, iiveldus). On leitud, et artišokk sisaldab rikkalikult antioksüdante, sh flavonoide ja polüfenoole, mis aitavad neutraliseerida vabu radikaale ja kaitsevad maksarakke oksüdatiivse stressi eest, ennetades sellega maksa rakkude põletikku ja kahjustusi. Ühtlasi sisaldab artišokk selliseid ühendeid nagu tsünariin ja silümariin, mis stimuleerivad rasvade lagundamiseks hädavajaliku sapi tootmist. (M. B. Salem jt, 2015). Seega aitavad artišokitooteid toetada maksa ja sapiteede funktsioone ning sobivad suurepäraselt neile, kes on läbinud sapipõie eemaldamise operatsiooni.

Harilik apteegitill ehk fenkol

Fenkol, teaduslikult tuntud kui Foeniculum vulgare, on laialdaselt tunnustatud oma seedimist soodustavate omaduste poolest.

Apteegitill fenkol seedimisele

Fenkol on rikas kiudainete poolest

  • Roll seedimisel: fenkol sisaldab märkimisväärses koguses kiudaineid, mis on olulised tervisliku seedimise toetamiseks. Kiudained aitavad suurendada soolestiku sisu, mis soodustab sujuvamat liikumist seedetraktis.
  • Teaduslik viide: uuring, mis on avaldatud ajakirjas “Journal of Agricultural and Food Chemistry”, rõhutab, et fenkoli kiudainesisaldus stimuleerib soolestiku sünteesi ja soodustab peristaltikat, vähendades kõhukinnisust ja edendades korrapärasust.

Spasmidevastased omadused

  • Roll seedimisel: fenkoli spasmivastased omadused aitavad lõõgastada seedetrakti silelihaseid. See võib leevendada soolestiku spasme, mis on sageli seotud seedehäiretega nagu puhitus, gaasid ja kõhuvalud.
  • Teaduslik viide: uuringud ajakirjas “Phytotherapy Research” on näidanud, et fenkoliõli peamine koostisosa anetool on tõhus soolestiku spasmide vähendamisel ja aitab lõõgastada seedesüsteemi lihaseid.

Põletikuvastased toimed

  • Roll seedimisel: krooniline põletik võib negatiivselt mõjutada seedesüsteemi, põhjustades erinevaid seedetrakti häireid. Fenkolil on looduslikud põletikuvastased omadused, mis aitavad vähendada soolestiku põletikku.
  • Teaduslik viide: Uuring ajakirjas “World Journal of Gastroenterology” märgib, et fenkoli flavonoidid, nagu rosmariinhape, omavad põletikuvastaseid toimeid, mis võivad olla kasulikud põletikuliste seedehäirete ravimisel.

Olulised õlid ja aromaatsed ühendid

  • Roll seedimisel: fenkoliseemned on rikkad oluliste õlide poolest, sealhulgas anetool, fenchoon ja estragool, mis aitavad kaasa selle puhitusevastastele omadustele. Need õlid aitavad vähendada gaaside teket ja soodustavad gaaside väljutamist, mis veelgi leevendab seedimist.
  • Teaduslik viide: ajakirja “Journal of Ethnopharmacology” kohaselt suurendavad need õlid seede- ja maomahlade eritumist, parandades seeläbi seedimist toiduainete tõhusa lagundamise teel.

Soole mikrofloora parandamine

  • Roll seedimisel: Fenkolil võivad olla ka prebiootilised mõjud, mis soodustavad sooles kasulike bakterite kasvu. Tervislik soolefloora on oluline nii korraliku seedimise kui ka üldise tervise jaoks.
  • Teaduslik viide: Uuring ajakirjas “International Journal of Food Sciences and Nutrition” viitab sellele, et fenkoli seedimatud komponendid toimivad toiduna kasulikele soolebakteritele, aidates säilitada tervislikku soolestiku ökosüsteemi.

► Väike meelespea. Kaitse oma maksa, sest maks kaitseb sind! Sinu maks vajab kindlasti lisakaitset, juhul kui võtad igapäevaselt ravimeid, armastad süüa palju magusat, rasvast või vürtsikat toitu, tarbid alkoholi sagedamini kui korra nädalas, oled ülekaaluline või sinu kolesteroolitase on tõusnud. 

„Artišoki jook puhastab organismi ja tunnen ennast paremini. Kasutan kuuridena, aastas paar korda.“

Maris

„Põdesin puukborrelioosi, mille ravi on organismile raske taluda. Artišokikapslid aitavad organismi puhastada, annavad parema enesetunde.“

Thea

Seedimine, liikumine ja stress

Ilmaasjata ei ole öeldud, et liikumine on tervise pant

Üks tänapäeva suurimaid kurjategijaid on istuv eluviis, mis pärsib tugevasti ka seedetrakti tööd, sest istudes surume kokku kõik oma seedeorganid ja halvatud on ka soolte peristaltika, st soolestik ei saa normaalselt toimida ega oma tööülesandeid täita. Seega on tähtis tõusta püsti ja end liigutada: nii anname sooltele ruumi sujuvalt toimetada ning juba raskusjõu mõjul saab toit „vabalt“ liikuda kõhus allapoole.

Abiks on igapäevased väikesed jalutuskäigud, rattasõidud, ujumine, kerge võimlemine, joogaharjutused ja venitused. Ja mis kõige tähtsam, liikudes põletame kaloreid ning füüsilise koormusega saab meie organism dopamiinisüsti, tänu millele suureneb heaolu- ja mõnutunne.

Tervise Arengu Instituut on andnud soovituse, et täiskasvanud, k.a vanemaealised, peaksid iga nädal aktiivselt liikuma 2,5 tundi keskmise intensiivsusega (südame löögisagedus ja hingamine kiirenevad, kuid samaaegselt on võimalik vabalt vestelda) või 75 minutit kõrge intensiivsusega (südame löögisagedus kiireneb ja sagenenud hingamise tõttu on rääkimine raskendatud). Nädalane koormus tuleks jagada ühtlaselt ja liikuda igapäevaselt vähemalt kerge kehalise aktiivsuse tasemel minimaalselt 30 minutit. Ja see on tõesti vaid miinimumprogramm tervise hoidmisel. (Vt lähemalt tai.ee).

Teine tähtis seedimist mõjutav tegur on stress

Stress mõjutab sülje eritumist, soolte peristaltikat, uriinieritust, veresuhkru tõusu ja muutusi maohappe eritumises (mao üli- ja alahappesust). Ühtlasi võib stress tekitada või võimendada iiveldust, kõhuvalu, kõhulahtisust ja -kinnisust, haavandite teket ning nende krooniliseks kujunemist. Ja kuigi hetkeline stressiolukord võib mõjuda ergutavalt, nõuab pidev stress energiat rohkem, kui inimesel seda on.

Selle tagajärjel nõrgeneb immuunsüsteem ning lisaks seedimisele saavad häiritud ainevahetus, hormoonide tegevus ja aju talitlus. Stressireaktsioonis eristatakse kolme faasi: häirefaas, mil veresuhkru ja vererasvade tase tõuseb ja pulss kiireneb; vastupanufaas, mil paljude tervist hoidvate hormoonide tegevus on takistatud; ja väsimusfaas, mis toob kaasa kroonilise põletiku. Kui aga selline olukord püsib, tekib krooniline stress. Krooniline stress tekitab veelgi rohkem stressi ning nõrgenenud aju ei suuda enam reguleerida sümpaatilist ja parasümpaatilist närvisüsteemi ega tasakaalustada organismi talitlusi. Selline stress on ka kergema soolepõletiku ehk lekkiva soole sündroomi üks peamisi algpõhjusi. (S. Piippo).

Kaitseks liigse stressi eest võib kasutusele võtta lõdvestustehnikad ja meditatsiooni. Abiks on ka  taimed, nagu palderjan, lavendel, sidrunmeliss ja humalakäbid. Stressi aitab leevendada ka rohelises tees sisalduv teaniin.

Ülitähtis on uni, sest unevaegus tõstab olulisel määral stressitaset. Ja kuigi unevajadus on individuaalne, peetakse viit tundi öö jooksul kriitiliseks piiriks. Tervise Arengu Instituut on andnud üsna range nõuande, et eluks vajaliku söögi ja joogi kõrval tuleb tagada endale piisav ööuni, et organism saaks taastuda ja normaalselt funktsioneerida. Lisaks tuleks iga päev leida endale võimalus aeg lihtsalt maha võtta ja lõõgastuda.

► Väike meelespea. Seedimist mõjutavad oluliselt liikumine ja stress. Liigne stress tekitab veelgi rohkem stressi ja võib lõpuks mõjuda tervisele. Liikumisega on aga teine lugu. Mida rohkem end liigutada, seda reipamaks läheb enesetunne ja soov liikuda on järjest suurem. Ühtlasi on meel rõõmus ja ka kaal langeb. Lihtne, kas pole? Tuleb vaid pihta hakata.

Stressihormoon kortisool ja magusaisu

Kaalulangetajatel on oluline teada, et stressihormoon kortisool suurendab söögiisu, sest selle eesmärk on täiendada pärast „võitlust“ süsivesikute ja valkude varusid (S. Piippo). Kui stress ei taandu, jääb püsima magusaisu. Aga miks?

Suhkur tekitab meis rahulolutunde, kuna mõjutab ajus serotoniini ja dopamiini taset. Dopamiin ja serotoniin on tujutõstvad neurotransmitterid, mis stimuleerivad meid ning aitavad toime tulla stressiga. Seetõttu tekibki meil halva tuju, väsimuse, närvilisuse või stressi korral soov süüa magusat. Enesetunne paranebki hetkeks, sest veresuhkru taseme kiirele tõusule järgneb energiasööst, kuid sama kiirelt, kui saabus uus energiatulv, asendub see taas loidusega, kui keha üritab iga hinna eest veresuhkru taset normaliseerida ja sellega üle pingutab. Nii võtamegi soovist parema enesetunde järele taas ampsu magusat, jäädes suhkrust sõltuvusse.

Suhkruvabades toodetes on suhkur tihti asendatud magusainetega, kuid need ei vähenda magusaisu. Mõned neist on tervisele suisa ohtlikud, näiteks aspartaam (E951), mida leidub karastusjookides, närimiskummis ja ka mõningates vitamiinitablettides, või sahhariin ning selle naatriumi-, kaaliumi- ja kaltsiumisoolad (E954), mida kasutatakse paljudes dieettoitudes. Rahvusvaheline vähiuuringute agentuur on jõudnud järeldusele, et nii aspartaamil kui ka sahhariinil on kantserogeenne toime. (Vt lähemalt cancer.gov).

Mõrumaitselised toidud kaalulangetuseks

Võib tulla üllatusena, ent uuemad uuringud on jõudnud järeldusele, et kaalulangetust toetavad mõrumaitselised toidud, mis aitavad pärssida nii söögi- kui ka magusaisu. Arvatavalt reageerib kogu meie seedetrakt toidu maitsele ning saades signaali kibedast või mõrust maitsest, asub muutma söögiisuga seotud hormoonide sekretsiooni, vähendades seeläbi meie toidutarbimist. (L. Hassan jt, 2022). Mõrudat maitset saab toitudele lisada näiteks põld-lambaläätse seemnetega, mis alandavad ka veresuhkru taset. Kasulikud on ka võilillejuured, mis sisaldavad ohtralt seedimist soodustavat inuliini ja millel kuivatatult on pigem mõnus pähkline maitse.

Suhkur on suur pahategelane

Suhkur mõjutab C-vitamiini omastamist ja viib organismist välja hulgaliselt B-grupi vitamiine, mis aitavad parandada glükoosi ainevahetust ja suurendavad energiatootmist. Samuti võib liigne suhkrutarbimine tekitada mineraalainete puudust. Näiteks on organismil vaja magneesiumi, mis parandab insuliini võimet veresuhkrut kontrollida. Samuti on välja selgitatud, et koensüüm Q10 võib parandada kõhunäärme insuliini tootvate rakkude talitlust (J-Y. Yoo, K-S. Yum, 2018).

Kroom

Ülitähtis on kroom, mis mängib tähtsat rolli suhkrute ja süsivesikute ainevahetuses ning aitab hoida normaalset veresuhkru taset, suurendades tundlikkust insuliini suhtes II tüübi diabeedi puhul (Euroopa Terviseohutusamet). Kroomirikkad toidud on näiteks õllepärm, maks, täisteratooted ja naerid.

Insuliinitundlikkuse parandamine:

Kroom parandab keha tundlikkust insuliini suhtes, mis on oluline süsivesikute, rasvade ja valkude ainevahetuseks. See aitab stabiliseerida veresuhkru taset, vähendades näljatunnet ja rasvade ladestumist.

Nälja ja isu reguleerimine:

Kroom mõjutab ajukeemiat, mis on seotud söömiskäitumise ja isu kontrollimisega. See aitab reguleerida täiskõhutunnet andvaid neurotransmittereid, aidates seeläbi vähendada isusid ja kontrollida portsjonite suurust.

Glükoosi ainevahetuse mõjutamine:

Kroom aitab kaasa glükoosi ainevahetusele, tagades, et keha saab toidust saadud süsivesikutest tõhusalt glükoosi omastada. Tõhus glükoosi ainevahetus on oluline energiataseme ja üldise seedimise tervise säilitamiseks.

Seedetrakti ensüümide toetamine:

Kroom aitab toota seedeensüüme, mis on vajalikud toidu lagundamiseks ja toitainete imendumiseks, mis on hädavajalik optimaalse seedimise jaoks.

Spirulina

Spirulina (siniroheline vetikas) on mitmel põhjusel seedimisele ja kaalulangusele kasulik:

  1. Valgurikas: spirulina on valgurikas, mis suurendab täiskõhutunnet pärast sööki. See aitab vähendada üldist kalorite tarbimist, mis on oluline kaalu langetamiseks.
  2. Madal kalorsus: spirulina pakub kõrget toitainesisaldust väga väheste kaloritega, muutes selle kasulikuks lisaaineks kaalulangetusdieetides.
  3. Kiudainesisaldus: kuigi spirulinas ei ole nii palju kiudaineid kui mõnes teises toidus, aitab seal olev kiudaine soodustada seedimist ja tervislikku soolestikku, hõlbustades korrapärast sooletööd..
  4. Antioksüdatiivsed omadused: spirulina sisaldab antioksüdante, mis aitavad võidelda põletikuga, mis on sageli seotud rasvumise ja seedimist mõjutavate ainevahetushäiretega.

► Väike meelespea. Magusaisu ja suhkrusõltuvus on ohtlik, sest suhkur tõstab kiirelt veresuhkru taset ning viib organismist välja vitamiine ja mineraalaineid. Juhul kui kahtlustad endal suhkrusõltuvuse märke, proovi minna vähemalt kaheks nädalaks üle rangele suhkruvabale dieedile – selle aja jooksul maitsemeel puhastub ja maitsetundlikkus paraneb. 

„Minci kapslid on võtnud ära liigsöömise isud. Riided lähevad jälle selga.“

Merle

Soolestiku mikrofloora tasakaal, heade ja halbade bakterite sõda

Prebiootiline segu

Kui väljastpoolt kaitseb meid võõrkehade eest nahk koos oma erinevate kaitsemehhanismidega, siis soolestikul on selleks mehhanismiks spetsiaalne keskkond, mis meid rünnakute eest kaitseb. Soolestikus elavad nii organismile sõbralikud kui ka vaenulikud bakterid, mida on erinevatel hinnangutel 10 000–36 000 liiki, ning et oleksime terved, tuleb hoida mikrofloora tasakaalus. Arvatakse, et 70–80% meie immuunsusest paikneb soolestikus ja seal on immuunsüsteemil eriti oluline roll, kuna toiduosad, mis väliskeskkonnast sinna satuvad, pulbitsevad bakteritest, viirustest ja seentest, mida leidub hulgaliselt meid ümbritsevas õhus.

On selge, et soolestiku mikrofloora mõjutab seedimist suurel määral, ent kliinilised katsed on näidanud, et heade ja halbade bakterite vahekord võib oluliselt mõjutada ka meie vaimset võimekust ja emotsioone. (E. A. Mayer, 2011). Kaalulangetusel on tähtis teada, et kui vaenulikud bakterid hakkavad soolestikus domineerima, mõjutavad nad meie maitseretseptoreid ja nõuavad toiduaineid, mis neile meeldivad, tekitades meis meeletu isu suhkru (ja ka rasvase toidu) järele.

Probiootikumid toetavad seedimist

Probiootikumid aitavad kaasa toidu lõhustamisele ning toidu liikumisele ja imendumisele seedetraktis, säilitades seedesüsteemi limaskesta üldise tervise ja kaitstes patogeenide eest. Ühtlasi võitlevad probiootikumid soolestiku mikroflooras vaenulike bakteritega, aidates taastada vajaliku tasakaalu heade ja halbade bakterite vahel.

Eriti tähtis on tarvitada probiootikume pärast antibiootikumikuuri, sest antibiootikumid hävitavad valimatult soolestikus elavaid baktereid – nii kasulikke kui ka kahjulikke –, lõhkudes soolestiku mikrofloora hapra tasakaalu ja jättes ellu vaid need bakterid, mis suudavad antibiootikumidele vastu panna, andes neile vaba voli vohamiseks. Nii muutub bakterite kooslus täielikult.

Soolestiku mikrofloora tasakaalu taastamiseks on kasulik süüa ka prebiootilisi aineid sisaldavaid toite, nagu värske köögi- ja puuvili, hapendatud kapsas ja kurk või atsidofiilbaktereid sisaldavad jogurt, keefir ja hapupiim.

Lisaks on probiootikumide tarvitamisel oluline teada, et väga suur osa neist hävineb juba maohappe toimel. Seega tuleb neid võtta suuremas koguses ja väljaspool toidukordi, näiteks pärast päevast söömist ja veidi enne magamaminekut, kui ülejäänud toiduainete ja -lisandite toime on vähenenud.

Teine variant on valida probiootikumid toidulisandina, kuna õrnad probiootilised kultuurid on hästi kaitstud maohappele vastupidavas kapslikestas.

► Väike meelespea. Soolestiku mikrofloora tasakaal on hea tervise ja korras seedimise alustala. Probiootikumid aitavad hoida head ja halvad bakterid tasakaalus, toetades meie immuunsüsteemi. Kui vaenulikud bakterid on kontrolli all, on ka lihtsam ohjeldada isu magusa ja rasvase toidu järele. 

„ProBio Kompleks kapslid on väga head kõhule ja seedimisele, leevendab koheselt kõik probleemid.“

Ülle

Toidulisandid seedimise ja kaalualandamise toetamiseks

Nahrini tootevalikust leiad hulganiselt tooteid, mis parandavad seedimist ning toetavad Sind kaalualandamisel.

Nahrini tooted kombineerivad endas parimad teadmised rahvameditsiinist, looduse väe ning moodsa teaduse, et luua tõestatult efektiivsed, puhtad ning jätkusuutlikult toodetud toidulisandid, mis toetavad Sinu tervet ja aktiivset elu. Garanteeritud Šveitsi kvaliteet Sinu ja Su pere tervise heaks.

Vaata e-poest: toidulisandid seedimisele, kaalualandamiseks ja organismi puhastamiseks

Kasutatud kirjandus:

Tervise Arengu Instituut, tai.ee, toitumine.ee.
Mihkel Zilmer, Urmas Kokassaar, Anne Lill, Normaalne söömine. Avita, 2015, 2019.
Aive Luigela, Targalt toitudes terveks. Varrak, 2007.
Aive Luigela, Tervise kokaraamat. Varrak, 2011.
Sinikka Piippo, Meele ja mõistuse toidud. Varrak, 2016.