Pühadeaegne ülesöömine ning leevendus kõhuvalule

Laud on lookas head ja paremat, kõike sooviks maitsta ning väikesest peale on selgeks tehtud, et taldrik tuleb tühjaks süüa. Õhtu lõppeks oleme suutnud end jälle pühadelaua ääres üle süüa ning välja löövad esimesed sümptomid: pea on paks, kõht valutab ning olemine on loid. Tihe liigsöömine võib aga põhjustada mitmeid tõsisemaid tervisehäireid. Ülesöömise sümptomid võivad varieeruda raskustundest kuni kõrvetiste ning tugeva valuni. Kaasneda võivad ka iiveldus ning palavik.

Millest siis leida leevendust nii, et ise söönud ja kõht terve?

Esiteks tuleks luubi alla võtta isiklikud söömisharjumused. Toit moodustab meie elust korraga tohutult suure ning samas tähtsusetu osa. Kiiretel ja stressirikastel eluperioodidel pöörame toidu kvaliteedile sageli vähem tähelepanu ning sellega võib kaasneda hilisem ülesöömine. Ülesöömise vältimiseks ning leevenduseks on võimalik kasutada mitmeid meetodeid.

Intuitiivne toitumine

Intuitiivne toitumine on üks viise, kuidas ülesöömist vältida. Algselt vajab see küll veidi harjutamist, kuid mida aeg edasi, seda kiiremini hakkad aru saama oma keha vajadustest ning reageeringutest. Oma keha tundmine annab sulle ka vabaduse nautida pidusööke ilma toidukoomasse langemata. Intuitiivse toitumise põhitõeks on teadlikult oma keha jälgimine. Näljasignaalid, stressitase kehas, „jooksu pealt“ söömine – need, ja paljud teised faktorid, mõjutavad sinu söödavaid koguseid ning ka toiduvalikut. Oma keha reageeringuid jälgima hakates, on lihtsam ka ülesöömist vältida. Toome välja 7 kõige lihtsamat nippi, et saaksid intuitiivse toitumisega alustada juba täna:

  1. Väldi segavaid tegureid. Söögi ajal tuleks keskenduda oma söögile, jättes kõrvalised tegevused hilisemaks. Uuringud on näidanud, et inimesed, kes tegelevad söömisega muude tegevuste kõrvalt ning ei pööra oma toidule tähelepanu, tarbivad suuremaid koguseid, mis omakorda võib viia ülesöömiseni.
  2. Kasuta väiksemat taldrikut. Kasutades väiksemat taldrikut, näeme me toidu koguseid suuremana kui sama kogust suurelt taldrikult vaadates ning vähendame ületarbimise riski.
  3. Kõrvalda kodust ebatervislik toit. Nii stressis olles, kui ka igavusest, pöördume tihti lohutuseks toidu poole. Mida aeganõudvam on meil kätte saada ebatervislikku toitu, seda tõenäolisemalt jätame selle ka söömata.
  4. Söö kiudainerikkaid toite. Need tekitavad täiskõhutunde pikemaks ajaks ning aitavad loobuda ka näksimisest. Kiudainerikasteks toitudeks on näiteks täisteratooted, kaunviljad, pähklid ja seemned ning puu- ja köögiviljad.
  5. Söö aeglaselt. Uuringud on tõestanud, et aeglaselt söömine vähendab toidu tarbimist koguseliselt.
  6. Planeeri. Kui tead, et sind on ootamas ees kiire päev, siis paki omale tervislik snäkk kaasa, et nälja saabudes emotsioonioste vältida.
  7. Alusta päeva tervisliku hommikusöögiga. Võttes aega hommikul oma keha tervislikult täita, sead head eeldused kogu päevaks.

Leevendus

Kui oled aga juba samas seisus, nagu varasematel aastatel jõululauast tulles, siis võib abiks olla Artišoki joogi kuur. Artišokijook parandab seedimist ja enesetunnet, eriti pärast suuremaid sööminguid ja alkoholitarbimist ning on ideaalne organismi puhastamiseks ja seedimise kergendamiseks jõulu- ja aastavahetuse perioodil. Selle kasulike mõjude hulka kuuluvad:

  • maksa puhastamine
  • organismi puhastamine
  • pohmelli leevendamine
  • seedimise soodustamine
  • liigsöömisest tekkinud vaeguste leevendamine
  • veresoonte lupjumise vähendamine
  • kolesterooli alandamine
  • diabeedi leevendamine
  • tselluliidi vastu võitlemine
  • kolesterooli vähendamine

Kliki ja loe artišoki joogi kohta täpsemalt e-poest.

Kergeid pühi ning kaunist aastavahetust!

Kasutatud allikad:

  1. https://tervise.geenius.ee/rubriik/hea-nouanne/milliseid-terviseprobleeme-pohjustab-ulesoomine/
  2. https://sinutoitumisnoustaja.ee/minu-intuitiivne-toitumine/
  3. https://www.healthline.com/nutrition/how-to-stop-overeating#TOC_TITLE_HDR_2
  4. https://ecosh.ee/kiudained-miks-neid-vaja/
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4212566/
  6. https://www.virtuaalkliinik.ee/uudised/2015/12/21/viis-soovitust-joulupuhadel-ulesoomise-valtimiseks