Oomega-3-rasvhapete ja seleeni kasulikkus

Maailmas laialdaselt levinud arvamuse kohaselt on rasvad inimese organismile kahjulikud, ning seetõttu leidub meie hulgas ka palju ülekaalulisi inimesi. Tegelikkus on aga veidi teine ning meeles tasub pidada asjaolu, et on olemas häid rasvu ning nn „halbu“ rasvu. Inimese keha on kui mootor, mis töötab vaid siis, kui selle kütus on kvaliteetne ning kõik ained meie kehas on tasakaalus. Sarnaselt kütusele, sisaldab ka meie toit erinevaid aineid, mis omavahelises koostöös meie organismi tervemaks ning tugevamaks muudavad. Oomega-3-rasvhapetel ning seleenil on mõlemal oluline roll inimese immuunsüsteemi tervena hoidmises. Kui inimese kehas on oomega-3 ning omega-6-rasvhapped tasakaalus üks-ühele, toodab keha ise põletikuvastaseid aineid. Samuti aitavad need kaasa hemoglobiini moodustumisele ning vereringe parandamisele, aitades vältida trombe ja hoides meie südame terve ja tugevana. Inimese aju koosneb ca 60% rasvast ning vajalike rasvade mitte tarbimine võib olla ka otseseks põhjuseks aju teostusvõime langusele.

Oomega-3-rasvhapped ning seleen kuuluvad asendamatute rasvainete hulka.

Inimese keha ei ole aga võimeline neid rasvaineid ise tootma, mistõttu tuleks neid saada piisavalt tarbitavast toidust. Kuna aga tänapäevane toidulaud on paljude jaoks muutunud ühekülgseks, koosnedes suuresti valmistoitudest, tähendab see enamikule inimestele omega-3-rasvhapete puudust. Samuti võib murekohaks olla liigselt töödeldud toidu või suurte koguste teraviljade tarbimine, mis viib keha tasakaalust välja ning tekitab olukorra, kus organism hakkab tootma põletikku tekitavaid molekule. Esmasteks vaeguse tunnusteks võivad olla mäluprobleemid, tugev väsimustunne, meeleolu kõikumised ning ainevahetuse probleemid. Oomega-3-rasvhapped töödeldakse inimese organismis kõrgemateks oomega-3-rasvhapeteks: EPA-ks ning DHA-ks, millest keha moodustab omakorda olulisi koehormoone. Valmiskujul saame antud aineid vaid kalarasvast või -õlist. Soovituslik on süüa kala vähemalt kaks korda nädalas või tarvitada puhtaid kalaõlilisandeid.

Oomega-3-kalaõli tarbimine on eriti oluline, kui kehas on põletikulised protsessid.

Parimateks oomega-3-rasvhapete allikateks on loomsed toidud: maheliha, vabalt peetavate kanade munad, kala ja mereannid, kuid samuti on üheks kõige kontsentreeritumaks oomega-3-rasvhappe allikaks linaseemned, mis kuuluvad taimse toidu kategooriasse. Seejuures tasub meeles pidada, et linaseemnetel on seedimatu kest, mistõttu tuleks neid tarbida kooritult või jahvatatult.

Oomega-3-kalaõli kasutamise positiivseteks külgedeks peetakse naha ja juuste kvaliteedi paranemist, vererõhu ja kolesterooli taseme langetamist veres. Samuti on oomega-3-rasvhapetele omane vähendada teatud tüüpi vähkide riski.   

Seleen on mineraalaine ning antioksüdant, mis kaitseb keha rakke vabade radikaalide eest.

Samuti organiseerib seleen immuunsüsteemi tööd ning selle kogusest sinu kehas oleneb see, kas haigestud viirushaigustesse ning kui raskelt need läbi põed.  Seleeni esmane funktsioon organismis on kaasatus antioksüdantsetesse süsteemidesse ja kilpnäärme hormoonide ainevahetusse. Samuti aitab seleen organismist väljutada raskemetalle nagu plii, elavhõbe ning plaatina. Samuti on tõestatud, et inimestel, kelle vere seleenitase on kõrge, esineb südamehaigusi 60% vähem kui neil, kelle vere seleenitase on madal.

Kuna seleeni leidub Eesti mullas väga vähesel määral, on  enamik meist seleenivaeguses. Aastatel 2006- 2008 Eestis läbi viidud seleeniuuringute põhjal on Eesti elanike veres seleeni keskmiselt 65 mikrogrammi liitri kohta. Vajalikuks peetakse aga 80–120 mikrogrammi liitri kohta. Seleeni vähesuse sümptomiteks võivad olla sagedased nakkushaigused, kõõm, nägemisvõime vähenemine, lihaste valulisus ja nõrkus ning isegi isutus. Seleeni defitsiiti võimendavad suitsetamine, alkohol, ning liigne rafineeritud toitainete-, gaseeritud jookide- ja kondiitritoodete tarbimine.

Mehed vajavad seleeni rohkem kui naised, kuna kaotavad seda koos spermaga.

Headeks seleeni allikateks on õllepärm, mereannid, tailiha, piimaproduktid ning muidugi kõigi tervislike lemmikud: sibul ja küüslauk. Lisaks saadakse seleeni parapähklitest, päevalilleseemnetest, Kreeka pähklitest ning muust taimsest toidust, mis on kasvanud seleenirikkal pinnasel.

Toidulisandite valikul tuleb olla teadlik, kust tuleb selle tootmiseks kasutatud tooraine ning seda eriti oomega-3-kalaõliga. Kuna saastunud elukeskkond mõjutab ka kalu, kelle kudedest õli on pressitud, siis võib osade toidulisandite tarbimisest saada pigem kahju kui kasu.

Kuidas valida kalaõli?

Kalaõli valimisel soovitame lähtuda lihtsatest tõdedest. Esiteks tuleks jälgida, et tooraine, millest toidulisand on valmistatud, oleks võimalikult puhas ning vaba toksiinidest. Selleks tasub teha eeltööd ning uurida, kust on antud toidulisandi tooraine pärit. Samuti tuleks arvestada asjaoludega, et kalaõli peaks olema UV kiirguse eest kaitstud ning hapnikuga kokku puutudes hakkab see kiirelt rääsuma. Seega säilitatakse kalaõli külmkapis. Parimad kalaõlid on pakendatud läbipaistmatutesse või tumedatesse pudelitesse või purkidesse. Paremini omistub kehale ka kalaõli, millele ei ole lisatud sünteetilist e- vitamiini.  

Nahrin kasutab oma oomega-3-kapslites väärtuslikku kalaõli. Kõik tooted on arendatud, toodetud, testitud ja pakendatud Šveitsis, kasutades naturaalseid, puhtaid ja looduslähedasi tooraineid. Keskkonna huvides oleme loobunud ka uhketest pakenditest. Meie kalaõli on sõltumatute laborite poolest testitud ja on ülimalt puhas. Lisaks on meie kalaõli pandud spetsiaalsetesse kapslitesse, mis kaitsevad õli päikesevalguse ja rääsumise eest. Meie oomega-3-kalaõli kapslitele on lisatud ka seleeni, mis aitab kehast välja viia elavhõbedat ja kaadmiumi, tehes meie Oomega-3 toidulisandi veelgi efektiivsemaks ja ohutumaks.

Toote ning labori uuringutega saad tutvuda SIIN.

Allikad:

1) https://tervisliktoitumine.ee/oomega-3-rasvhapped-leevendavad-poletikke/

2) https://vegan.ee/soomine-elustiil/toitumisinfo/olulisemad-toitained/seleen/