Sinu liigeste tervis

Inimese liigeste seisundist sõltub suurel määral tema elu kvaliteet. Kerge ja valuvaba liikumine on kindlasti üks osa eluõnnest, sellest saab kindlasti paremini aru see, kes juba kannatab mingi liigesehäda käes.

Liigese ehitus on täiuslik, loodus on kõigele mõelnud. Mis on siis lahti, et keskeas ja isegi nooremad inimesed kaebavad põlve-, puusa- või seljavalu üle?

Liigesed on luude ühinemiskohad, millel on ennekõike liikumisfunktsioon. Liiges koosneb kõhrega kaetud LIIGESEPINDADEST, mis omavahel kujult ühilduvad. Hermeetiliselt liigestuvate kõhrega kaetud luude otsi ümbritseb LIIGESEKAPSEL ehk liigesekihn, millel on 2 kihti – mõlemal on tähtis ülesanne täita. Välimine tugev kiht ühendab ja fikseerib luid, sisemine on õhuke, sile, läikiv veresoonte- ja närviderikas kollakasroosa kile, mis imendab liigesevõiet. Kurrud ja paunad kiles suurendavad määrdeainet eritavat  pinda. Liigesevõiet sisaldavat liigeseotste ja liigesekapsli poolt piiratud kitsast ruumi nimetatakse liigeseõõneks. Liigesepinnad on tihedas kokkupuutes, isegi sellises suures ja keerulise ehitusega liigeses nagu seda on põlveliiges on vaid 2-3 ml võiet.

LIIGESEVÕIE

Liigesevõie on kollakas, läbipaistev, veniv ja limajas vedelik, mis sarnaselt määrdeõlile niisutades liigespindu vähendab nende vahelist hõõrdumist.

ERITI TÄHTIS on teada, et erinevalt teistest kudedest ei sisalda liigesekõhred veresooni ja nad toituvadki liigesevõidest. Liigesekulumus ongi ennekõike kõhrede puuduliku toitumise tagajärg. Liigesekõhr peab olema vetruv ja koormuste muutudes peab ta saama veidi oma kuju muuta, samas võib olla erinevates liigestes ja ka sama liigese eri osades kõhrekiht erineva paksusega, alajäsemetel tänu suuremale survele paksem. Füüsilise koormuse vähenedes inimese liigesekõhred õhenevad, nende tugevus ja elastsus kahaneb ka siis kui toidus ei ole piisavalt vajalike toitaineid. Teatavasti kõhrede kvaliteet väheneb ka inimese vananedes.

Meie liigestel on n.ö. sõbrad ja vaenlased. Vaenlaseks on  väheliikuv eluviis, suur kehakaal, rohked traumad, vale ja ühekülgne toitumine. Kogu tugi-liikumisaparaadi sõbraks on mõõdukas eakohane liikumine ja tervislikud eluviisid, ka selline toit, mis annab meie luudele kõhredele kõik vajalikud ehitusained.

Osartten kapslid liigestele glükoosamiin

NAHRINI toodetest on liigeste kõige parem sõber OsArTen
OS
 – luu(ld)
ART – articulatio liiges(ld)
TEN – tendo kõõlus, side (ld)

Os-Ar-Ten on ka meie klientide üks kõige lemmikumaid tooteid!

Kõige sitkemad ja elastsemad taimeriigis on kõrrelised ja bambus, taimevarte põletamisel saadud tuhk sisaldab suures osas räni. Kui kaltsium annab kudedele kõvaduse, siis räni teeb nad elastseks ja painduvaks. Tuultest ja tormidest räsitud bambus tõuseb alati üles oma loomulikku asendisse. Loodus pakatab ränist, kuid see puudub peaaegu täielikult meie „puhastatud“ ja „parandatud“ toiduainetest. Kõige rohkem on ränihapet bambuse koore sisemises osas, aga seda on kogu taimes. Hiinas on bambusest tehtud preparaadid kasutusel kehale kasuliku vedeliku (lima) tekitajana nii liigestesse veresoone seintele kui soolestikule Räni ongi element, mis määrab kõigi elastsete struktuuride: kõõluste, sidemete, kõhrede, veresoonte (koos klappidega) ehituse ja talitluse. 

LUUTIHEDUSE VÄHENEMINE – OSTEOPOROOS

Pärast 40. eluaastat hakkavad luud oma tihedust kaotama ja nende kaal väheneb ligi 15%. On kindlaks tehtud, et iga kolmas naine ja iga seitsmes mees põevad osteoporoosi. Osteoporoos areneb aeglaselt ja märkamatult 10–20 aasta jooksul.

Varem täheldasid inimesed luude haprust umbes 50 aasta vanuses. Tänapäeval vaevab see probleem juba paljusid 18-aastaseid. Põhjused on siin lihtsad: ülekaal ja vähene liikumine, liigestele langev suur koormus, millest hakkab arenema artroos.

Kahjustatud on ka kõhrkude: esiteks ülekaalulisuse, teiseks aga organismi mineraalainete ja mikroelementide vaeguse, sealhulgas ränivaeguse tõttu.

Nimetatud ebasoovitavate nähtustega võitlemiseks on loodus varustanud meid mitmete kasulike ainetega, millest üks on rikkalikult taimset ränihapet (77%) sisaldav bambus.

RÄNI KASULIKKUS LIIGESTELE JA ORGANISMILE

Räni on mikroelement, mida leidub looduses piisavalt suurtes kogustes, ent mis puudub praktiliselt täiesti nn kaasaegses toidusedelis sisalduvates denatureeritud toiduainetes.

Üks olulisemaid meie organismi koosseisu kuuluvaid mikroelemente. Ränivaeguse korral ei omasta organism 104 elemendist 76-t või omastab neid valesti.

Kui kaltsium on organismi tahkete kudede ehitusmaterjal, siis räni on element, mis määrab paindlike struktuuride (kõõluste, veresoonte ja seedetrakti seinte, sisesekretsiooninäärmete, kõhrede, liigeste sünoviaalvedeliku, veenide tagasivooluklappide ja südame-veresoonkonna klappide) ehituse. Räni on vajalik kõigi nende struktuuride normaalseks moodustamiseks ja talitluseks.

Ränipuuduse korral asendab kaltsium kui kõige aktiivsem element räni kõigis paindlikes struktuurides, mis muutuvad tänu kaltsiumi omadustele jäigaks. Just nii tekib ateroskleroos, soolestiku atoonia, osteokondroos, polüartriit, artroos, südameklappide lubjastumine, neeru-, sapi-, eesnäärme- ja kõhunäärmekivid jne.

Veresoonte seinte vähene ränisisaldus toob endaga kaasa nende hapruse ja on ühe enamlevinud haiguse – ateroskleroosi – põhjuseks.

Ränidefitsiidi korral tekivad sellised probleemid, nagu düsbakterioos, osteomalaatsia, koliit, gastriit, haavandid, polüübid, divertikuloos, osteokondroos, radikuliit, polüartriit, südame-veresoonkonna haigused (ateroskleroos, insult, infarkt), eesnäärme-, maksa-, neeru- ja kõhunäärmekivid, endometrioos, kliimaksiaegsed kuumahood, mastopaatia, nahahaigused (psoriaas), immuunpuudulikkus.

Räni:

  • Oluline hammaste moodustumisel, tugevate luude, liigeste vahelise kõhre vitaalsuse, tugevate sõrme- ja varbaküünte ning tervete juuste jaoks
  • Tähtis krooniliste seljavaludega võitlemisel
  • Stimuleerib ainevahetust ja teatud hormoonide tootmist
  • Vajalik nahas ja sidekoes sisalduva kollageeni sünteesiks
  • Aitab aeglustada sidekoe ja kõhre vananemisprotsesse
  • Kaitseb liigeseid elastsuse kaotuse eest
  • Aitab taastada hävinud kõhre
  • Omab remineraliseerivat toimet ja hoiab seetõttu ära menopausijärgse suurenenud demineraliseerumise
  • Aitab võidelda osteoporoosi vastu (koostoimes kaltsiumi ja fütohormoonidega)
  • Võitleb ülemäärase higistamise vastu
  • Põletikuvastane (liigeste põletikud)
  • Ränidioksiid mängib olulist osa sidekoes
  • Ränidioksiid aitab tugevdada ja säilitada terveid juukseid, nahka ja küüsi

OsArTen sisaldab ka rohehuulse rannakarbi ekstrakti, mis on väga tõhus reumaatiliste liigesepõletike ja artrooside leevendaja. Ekstrakti koostisesse kuuluvad ka kõigile tuntud liigesetoetajad glükoosamiinid, mis tagavad liigesevedeliku viskoossuse ja vähendavad seeläbi liigespindade traumade tekke tõenäosust. 

OsArTen sobib toidulisandina kõigile kel aastaid üle 40, kõigile, kellel on probleeme liigeste kuivusega ja valulikkusega. Kindlasti vajavad teda kõik liigesepõletiku ja artroosi diagnoosiga inimesed. Eraldi peab rõhutama, et OsArTen on väga kasulik sportlastele vähendamaks liigeste elastsete kudede rebendeid suurtel koormustel.