Maksa puhastamine looduslikult

Tihti mรตtleme oma sรผdamest, kopsudest ja isegi naha tervisest, kuid unustame oma maksa, keha รผhe kรตige tรคhtsama organi. Maks tรถรถtab tasahilju, kuid on meie organismis kรตige olulisem detoksifitseerimis- ja seedimisorgan. ร•nneks on mitmeid viise, kuidas saame oma maksa tervist toetada, sealhulgas tervislik toitumine, aktiivne elustiil ja ka teatud toidulisandid, nรคiteks kurkumi, maarjaohaka ja artiลกokiga.

Maks on hรคdavajalik metaboolne organ, mis vastutab selliste oluliste funktsioonide eest nagu organismist mรผrkainete vรคljutamine, valkude sรผntees ja muud ainevahetuslikud protsessid. Maksal on tรคhtis roll sรผsivesikute ainevahetuses, hormoonide tootmises, toitainete sรคilitamises ja punaste vereliblede jagunemises. Lisaks toimib see tรคiendava seedeorganina, tootes sappi, mis aitab kaasa toidust saadava rasva lagundamisele. Maks osaleb paljudes normaalsete kehafunktsioonide jaoks vajalikes biokeemilistes reaktsioonides ja vรตib hinnangute kohaselt tรคita umbes 500 funktsiooni.

Maksa tervis ja puhastamine

Maks on รผks suurimaid organeid inimese kehas ja tรคidab keskseid funktsioone. Maksaprobleemid jรครคvad sageli mรคrkamata ja on vรคhe tuntud. Sellegipoolest on need vรคga levinud โ€“ eriti nn rasvmaks. Rasvmaks tekib siis, kui keha talletab maksarakkudes liiga palju rasva, mida nad enam lagundada ei suuda. Kui รผle 50% maksarakkudest on mรตjutatud, nimetatakse seda metaboolseks rasvmaksahaiguseks. Kรตige levinum rasvmaksa vorm kogu maailmas on mittealkohoolne ehk metaboolne rasvmaksahaigus (MAFLD, varem NAFL). Arstid rรครคgivad juba vaikivast epideemiast: veerand ล veitsi elanikkonnast on mรตjutatud. Saksamaal ja teistes Euroopa riikides on numbrid sarnased. Need haigused on viimastel aastakรผmnetel mรคrkimisvรครคrselt kasvanud.

Erinevad tegurid aitavad kaasa rasvmaksa haiguse tekkele: haigused nagu diabeet ja rasvumine, ravimid, hormonaalsed tegurid nagu kilpnรครคrme talitlushรคired vรตi teatud toidukomponendid nagu kรผllastunud rasvhapped vรตi alkohol. Mitmed neist teguritest vรตivad samuti haiguse arengus rolli mรคngida. Isegi kui rasvumist, liikumisvaegust ja tasakaalustamata toitumist peetakse peamisteks mittealkohoolse rasvmaksa haiguse pรตhjusteks, vรตivad ka normaalse kehamassiindeksiga (KMI) inimesed olla mรตjutatud. Metaboolne rasvmaksahaigus vรตib tekkida ka ilma alkoholi tarbimata.

Metaboolne rasvmaksahaigus vรตib olla olemas aastaid enne, kui seda mรคrgatakse ja รคra tuntakse. See progresseerub sageli vaikselt pikka aega ja tavaliselt pรตhjustab vรคhe, mรตnikord isegi รผldse mitte รคratuntavaid sรผmptomeid. Vรคsimus, keskendumisraskused, tรคiskรตhutunne ja surve paremas รผlakรตhus on sagedased sรผmptomid. Kuigi haigus varajases staadiumis vaevalt mingeid sรผmptomeid pรตhjustab, on tรตsiste sรผdame-veresoonkonna haiguste risk juba sel hetkel suurenenud.

Metaboolne rasvmaksahaigus viib ka pรตletikuliste muutusteni maksas. Vรคljendunud pรตletikku rasvmaksas nimetatakse steatohepatiidiks. Pรตletikulised protsessid kahjustavad maksarakke ja armistumine tekib maksakudedes. Seda nimetatakse maksa fibroosiks. Armistumine vรตib progresseeruda maksatsirroosiks (tรคielik armistumine). Isegi maksa fibroos ja tsirroos vรตivad jรครคda pikka aega mรคrkamata, kuna sรผmptomid jรครคvad sageli isegi selles staadiumis mittespetsiifiliseks. Maksatsirroosi olemasolu suurendab hepatotsellulaarse vรคhi riski. Praegused uuringud nรคitavad, et alkoholi mittetarvitamisest tingitud rasvmaksahaigus vรตib samuti kaasa aidata suurenenud vรคhi tรตenรคosuse nรคitajana (rinnavรคhk naistel, suguelundite vรคhk meestel ja nahavรคhk sรตltumata soost).

Rasvmaksa tekke teguriteks on liikumisvaegus, kรตrge sรผsivesikute ja rasvade sisaldusega dieet suurtes portsjonites ning selles sisalduvad sรผsivesikud (tรคrklis, suhkur, fruktoos), mis maksas liiga suure tarbimise korral rasvaks muudetakse.

Hetkel ei ole tunnustatud raviskeemi. Ravi pรตhineb nn elustiilimeetmetel. Vรคhendades nii รผlekaaluliste kui ka normaalkaaluliste patsientide kaalu, vรตib haigust oluliselt parandada vรตi isegi varajases staadiumis tรคielikult ravida. Kehakaalu langust saab saavutada tasakaalustatud dieedile รผleminekuga ja kehalise aktiivsuse suurendamisega.

Metaboolse rasvmaksahaiguse toetamiseks, tรคiendamiseks vรตi ennetamiseks on saadaval lai valik toite ja taimseid toimeaineid, mis toetavad maksa funktsiooni. Toidud, mida peetakse maksa funktsioonile kasulikeks, hรตlmavad avokaadot, artiลกokki, sidrunit, kรผรผslauku ja kaera. Taimsete toimeainetena on tuntud: vรตilill (Taraxacum officinale), pmaarjaohakas (Silybum marianum), kollane emajuur (Gentiana lutea), artiลกokk (Cynara cardunculus L.) vรตi raudrohi (Achillea millefolium).

Maksa funktsioon

Maks on รผks suurimaid organeid inimese kehas ja tรคidab keskseid funktsioone sรผsivesikute ja rasvade ainevahetuses, valkude, ensรผรผmide ja vere hรผรผbimisfaktorite tootmises. See muundab toidust saadud toitained kehale kasutatavateks aineteks, salvestab need ja vabastab need vastavalt rakkude vajadustele. Teine oluline funktsioon on erinevate ainete detoksikatsioon ja eritumine.

Maks asub paremas รผlakรตhus ja kaalub umbes 1,4 kg (tรคiskasvanutel). Maksakude koosneb paljudest vรคikestest sagaratest, mis on moodustatud maksarakkudest. Nende vahel on veresooned ja sapijuhad.

Maksa roll ainevahetusprotsessides:

  • Rasvade ainevahetus: Maksarakud lagundavad rasvu, et toota energiat.
  • Sรผsivesikute ainevahetus: Veresuhkru taseme (veresuhkru) hoidmine konstantsena. Seda saavutatakse liigse suhkru talletamisega glรผkogeeni kujul. Kui veresuhkru tase on madal, lagundab maks glรผkogeeni ja vabastab suhkru verre.
  • Valgu ainevahetus: Maksarakud sรผnteesivad toidust saadud aminohapetest olulisi valke. Nende hulka kuuluvad nรคiteks albumiin, transferriin, hรผรผbimisfaktorid, antitrombiin, plasminogeen, mis toimivad transport- ja ladustamisvalkudena veres ning vere hรผรผbimiseks. Maks lagundab ka vanu vรตi kahjustatud vererakke.
  • Sรผntees: Rasvade ja lipoproteiinide (triatsรผรผlglรผtseriidid, fosfoglรผtseriidid, sfingolipiidid, VLDL) sรผntees, samuti kolesterooli ja sapphapete sรผntees.
  • Vitamiinide ja mineraalide talletamine
  • Ksenobiootikumide ja endobiootikumide detoksikatsioon (nรคidete jaoks vt tabelit)

Detoksikatsioon eksogeensetest ainetest (ksenobiootikumid):

  • Alkohol, keskkonnatoksiinid, pestitsiidid
  • Ravimite ja muude vรตรตrainete laguproduktid

Detoksikatsioon organismi enda laguproduktidest (endobiootikumid):

  • Valkude lagunemine: toksiline ammoniaak tekib organismi enda valkude lagundamisel. See muudetakse karbamiidiks.
  • Vererakkude ja nende komponentide (nt bilirubiin) ja endogeensete hormoonide lagunemine

Maksahaigused

maksa haigused ja maksa puhastamine

On umbes 100 erinevat maksahaigust. รœks levinumaid neist on alkoholi mittetarvitamisest tingitud rasvmaksahaigus (NAFLD). รœlemaailmselt on rasvmaksahaiguse levimus tรคiskasvanud elanikkonnast 20โ€“30%. Reeglina on mehed sagedamini mรตjutatud kui naised.

NAFLD on รผldnimetus steatoosile (rasvmaks, s.t rasva talletamine hepatotsรผรผtides), mittealkohoolsele steatohepatiidile (NASH) ja selle teisestele haigustele (NASH maksa fibroos, NASH maksa tsirroos, hepatotsellulaarne kartsinoom) (E. Roeb jt, 2015). Steatoosi kujunemine NASH-iks ja NASH tsirroosiks sรตltub mitmetest teguritest, nรคiteks patsiendi elustiilist, geneetilistest teguritest, aga ka metaboolse sรผndroomi raskusastmest. Nรคiteks on 2. tรผรผpi diabeedi vรตi insuliiniresistentsusega ja/vรตi rasvunud patsientidel mรคrkimisvรครคrselt suurem risk NAFLD tekkeks (H. Yki-Jarvinen, 2014).

Lisaks rasvumise, dรผslipideemia ja olemasoleva insuliiniresistentsuse esinemisele mรคngivad NAFLD tekkes rolli ka geneetilised muutused. Praegu ei ole olemas heakskiidetud spetsiifilist ravimteraapiat. See tรคhendab, et elustiili muutused, nรคiteks kehakaalu vรคhendamine, on ravi nurgakivi (EFSA, 2016).

Maksa haiguste riskitegurite รผlevaade:

  • Suur alkoholitarbimine
  • รœlekaalulisus (KMI alates 25)
  • Diabeet (1. ja 2. tรผรผp), insuliiniresistentsus
  • Kรตrge vererรตhk (hรผpertensioon)
  • Kรตrge vere lipiidide tase (hรผperlipideemia)
  • Geneetiline eelsoodumus
  • Sapiteede haigused
  • Ravimite vรตtmine
  • Liikumisvaegus
  • Suure sรผsivesikute ja rasvasisaldusega dieet

Riskitegurid nรคitavad, kui laialt levinud vรตivad maksahaigused olla.

Maksahaigused pรตhjustavad vitamiinide talletamisvรตime vรคhenemist, eriti mรตjutatud on vitamiinid A, E, K, B6, niatsiin, foolhape ja B12. Lisaks on hรคiritud mรตned olulised biokeemilised reaktsioonid, nagu kolekaltsiferooli muundamine 26-OH-D3 sรคilitusvormiks vรตi vitamiinide B1 ja B6 fosforรผรผlimine ja paljud teised reaktsioonid (Elmadfa I. & Leitzmann C, 2019).

Maksahaigused on erilaadsed ja vรตivad ulatuda kergest maksapรตletikust kuni tรตsiste haigusteni, nagu maksatsirroos ja maksavรคhk.

  1. Rasvmaksahaigus: rasvmaksahaigus on seisund, kus maksarakud kogunevad liigse rasva tรตttu. Peamised pรตhjused hรตlmavad ebatervislikku toitumist, rasvumist, kรตrget kolesteroolitaset ja alkoholi liigtarvitamist. Selle vรคltimiseks on oluline hoida tervislikku kehakaalu, toituda tasakaalustatult ning piirata rasva- ja suhkrurikkaid toite ja alkoholi tarbimist.
  2. Hepatiit: hepatiit on maksapรตletik, mis vรตib olla pรตhjustatud viirustest, alkoholist vรตi teatud ravimitest. Viirushaiguste (nagu hepatiit B ja C) ennetamiseks on olemas vaktsiinid. Alkoholi tarbimise piiramine ja ohutute seksuaalpraktikate jรคrgimine vรตivad aidata alkohoolse ja B-hepatiidi vรคltimisel.
  3. Maksatsirroos: maksatsirroos on seisund, kus maksakude asendub armkoega ja see takistab maksarakkude normaalset funktsioneerimist. Peamised pรตhjused hรตlmavad alkoholi kuritarvitamist, kroonilist viirushepatiiti ja rasvmaksahaigust. Maksatsirroosi vรคltimiseks on oluline vรคltida alkoholi kuritarvitamist, jรคlgida maksahaigustega seotud riskitegureid ja jรคrgida tervislikku eluviisi.
  4. Maksavรคhk: maksavรคhk vรตib alguse saada maksatsirroosist vรตi viirushepatiidist. Lisaks vรตivad riskifaktorite hulka kuuluda alkoholi kuritarvitamine, rasvumine ja teatud maksahaigused. Maksavรคhi ennetamiseks on oluline vรคltida riskitegureid, nagu alkoholi kuritarvitamine ja rasvumine, ning jรคlgida regulaarselt maksahaiguste sรผmptomeid.

รœldiselt on maksahaiguste ennetamiseks oluline praktiseerida tervislikku eluviisi, sealhulgas tasakaalustatud toitumist, fรผรผsilist aktiivsust ja alkoholi tarbimise piiramist. Regulaarsed tervisekontrollid vรตivad aidata tuvastada vรตimalikke maksaprobleeme varakult ja vรตtta vajalikke meetmeid nende ravimiseks. Lisaks on oluline vรคltida kokkupuudet hepatiiti pรตhjustavate viirustega ning jรคrgida tervishoiuspetsialistide soovitusi maksahaiguste ennetamiseks ja raviks.

Maksa puhastamine

Maksa-puhastamine-artikkel

Maksa puhastamiseks pole tingimata konkreetset “parimat aega”, kuna maks tรถรถtab pidevalt keha detoksifitseerimiseks. Siiski vรตib olla kasulik keskenduda maksa tervisele perioodidel, mil tarbitakse rohkem toitu vรตi alkoholi, nรคiteks pรคrast pรผhi vรตi liigset sรถรถmist, kui maks vรตib olla suurema stressi all.

Kasulik on ka maksa “kevadpuhastus”, et pakkuda organismile puhkust talvistest raskematest toidukordadest ja tihtilugu ka tubasest elustiilist. Samuti on hea mรตte omaks vรตtta maksa toetavad harjumused osana regulaarsest tervislikust eluviisist.

Maksa toetavad taimed ja toidulisandid

Maarjaohakas: maarjaohakas sisaldab รผhendit nimega silรผmariin, mis on mรตnedes uuringutes nรคidanud antioksรผdantset ja pรตletikuvastast toimet, mis aitab toetada maksa tervist ja kaitsta maksarakke kahjustuste eest.

Kurkum: kurkumis leiduv aktiivne รผhend kurkumiin omab antioksรผdantset ja pรตletikuvastast toimet, mis vรตib toetada maksa tervist, vรคhendades pรตletikku ja oksรผdatiivset stressi.

Koliin: mรคngib maksa tervises olulist rolli, ennetades kolesterooli kogunemist, parandades sapphapete sรผnteesi ja edendades lipiidide ainevahetust. See ennetab kรตrge rasvasisaldusega dieedist pรตhjustatud kolesterooli ainevahetuse hรคireid ja suurendab koliini omastamist ning fosfatidรผรผlkoliini sรผnteesi maksas

Kรตrvits: kรตrvitsat on ajalooliselt kasutatud rahvameditsiinis maksa tervise toetamiseks. See vรตib aidata parandada maksa funktsiooni ja toetada maksa puhastumist.

Artiลกokk: artiลกokk sisaldab รผhendeid, mis vรตivad soodustada sapi tootmist, mis omakorda toetab seedimist ja maksafunktsiooni.

Punapeet: punapeet sisaldab beetaiini, mis vรตib aidata kaitsta maksa oksรผdatiivse stressi ja pรตletiku eest.

Klorella ja spirulina: need magevee vetikad on rikkad klorofรผlli ja antioksรผdantide poolest, mis vรตivad toetada detoksifikatsiooniprotsesse maksas.

Tรคisteratoitudest rikkalik toit: lisaks konkreetsetele toidulisanditele on oluline toitumine, mis on rikas puuviljade, kรถรถgiviljade, tรคisteratoodete, valgu ja tervislike rasvade poolest, pakkudes vajalikke toitaineid optimaalse maksa funktsiooni jaoks. Liigse alkoholi, tรถรถdeldud toitude ja lisatud suhkrute vรคltimine on samuti oluline maksa tervisele.

Hรผdratsioon: piisava koguse vedeliku joomine on vajalik maksa funktsioonidele, kuna vesi aitab kehast toksiine vรคljutada ja toetab รผldiseid rakkude funktsioone, sealhulgas maksas.

Regulaarne treenimine: regulaarne fรผรผsiline aktiivsus vรตib toetada maksa tervist, parandades vereringet, vรคhendades pรตletikku ja aitades sรคilitada tervislikku kaalu, mis on oluline rasvmaksahaiguse ennetamiseks. Kuigi maksa toetavate toitude ja harjumuste lisamine igapรคevasesse rutiini vรตib edendada รผldist tervist ja heaolu, tuleks enne uute toidulisandite vรตtmist vรตi oluliste toitumismuutuste tegemist konsulteerida arstiga, eriti juhul, kui teil on olemasolevad terviseprobleemid vรตi vรตtate ravimeid.

Lisaks on oluline meeles pidada, et kuigi teatud toidud ja toidulisandid vรตivad toetada maksa tervist, peaksid need olema osa รผldisest tervisekavast ega tohiks olla ainus viis maksa “puhastamiseks”.

KOLIIN

Koliin on elutรคhtis toitaine, mis mรคngib kehas olulist rolli. Koliin on primaarne monohรผdraatne aminoalkohol. Nimi koliin tuleb kreekakeelsest sรตnast ฯ‡ฮฟฮปฮฎ (cholรฉ), mis tรคhendab sappi. Koliin avastati esmakordselt sigade sapist 19. sajandil.

Koliini leidub kehas eelkรตige fosfolipiidide koostisosana, tuntum esindaja on letsitiin (tuntud ka kui fosfatidรผรผlkoliin). See on pool-essentsiaalne elutรคhtis aine, st organism suudab osa sellest ise toota, kuid osa tuleb saada toidust. On nรคidatud, et vรคga madala koliinisisaldusega tรถรถdeldud toit pรตhjustab lihaste kahjustusi ja maksaprobleeme (A. Strรถhle & A. Hahn, 2020).

Kasulikkus

Koliini sisaldavad biomolekulid tรคidavad inimkehas erinevaid รผlesandeid. Nende hulka kuuluvad keharakkude struktuur, lipiidide ainevahetus ja nรคrvisรผsteem (neurotransmitterite ehitusplokid). Koliin mรคngib maksa tervises olulist rolli, ennetades kolesterooli kogunemist, parandades sapphapete sรผnteesi ja edendades lipiidide ainevahetust. See ennetab kรตrge rasvasisaldusega dieedist pรตhjustatud kolesterooli ainevahetuse hรคireid ja suurendab koliini omastamist ning fosfatidรผรผlkoliini sรผnteesi maksas (Hua, Zheng et al, 2022). Koliin ennetab ka rasvhapete pรตhjustatud kolesterooli kogunemist ja pรคrsib sapphapete sรผnteesi inhibeerimist (Jing Shen et al, 2020). See reguleerib lipiidide ainevahetust, suurendades AMPK-ฮฑ fosforรผรผlimise taset, mis soodustab rasvhapete oksรผdatsiooni ja transporti (Muhammad, Saeed et al 2017).

Koliinipuudus vรตib pรตhjustada rasvmaksahaigust ja kahjustada maksa funktsiooni (A. Verbrugghe & A. Rankovic, 2022). Koliini lisamine vรตib ennetada rasvmaksahaigust, suurendades maksa VLDL sekretsiooni (Hunter W. et al, 2023). Lisaks vรตib koliini lisamine รผle soovitatud koguse aidata vรคhendada keharasva kogunemist ja mobiliseerida rasvu maksast, viidates vรตimalikule strateegiale rasvumise ennetamisel ja maksa tervise parandamisel. Koliini lisamine raseduse ajal vรตib samuti modifitseerida jรคrglaste maksa lipidoomi, kaitstes oksรผdatiivse stressi ja lipiidide รผlekoormuse eest. Tรคhtis: raseduse ajal tuleks koliini manustada ainult spetsialistiga konsulteerides.

Koliin:

  • Koliin aitab kaasa normaalsele rasvade ainevahetusele
  • Koliin aitab kaasa normaalse maksa funktsiooni sรคilitamisele
  • Koliin aitab kaasa normaalsele homotsรผsteiini ainevahetusele

Menopausijรคrgsed naised ja inimesed, kellel on teatud polรผmorfismid metioniini, foolhappe ja koliini ainevahetuses, peetakse koliinipuudulikkuse riskigruppi kuuluvaks.

7 soovitust maksa kaitsmiseks ja hoidmiseks

  • Kรตigepealt vรคhenda toksiliste รผhendite tarbimist, vรตimalusel kรตrvalda need oma menรผรผst (nรคiteks saad tรคielikult loobuda alkoholist).
  • Vรคhenda ka kohvi, rafineeritud suhkru, valge jahu, praetud toitude, kรผllastatud rasvade, mittemahedalt toodetud toiduainete (nendes sisalduvad pestitsiidide, kunstvรคetiste, loomse toidu puhul ka antibiootikumide jรครคgid jm toksiinid) ning ravimite tarvitamist. See on puhastumise esimene samm ja tervis hakkab juba sellest paranema.
  • Tarbi rohkem aed-, sh puuvilju, eriti neid, mis sisaldavad rikkalikult antioksรผdante (nรคiteks porgand, tomat, roheline lehtvili, vesikress, marjad, punapeet, viinamarjad), samuti kapsalisi, sibulat ja kรผรผslauku.
  • Liha asemel eelista kala, loomsete rasvade asemel kรผlmpressitud taimseid รตlisid ja seemneid, joo puhast vett.
  • Maksa tรถรถd toetavad artiลกokkkurkum ja maarjaohakas.
  • Maksa talitlusele aitavad kaasa ka vรตilillelehed, sinepilehed, Rooma lehtsalat ja brokoli.
  • Maksa tegevust toetad toidule tilli, kรถรถmneseemnete, kรผรผslaugu, punase sibula, paprika ja Cayenneโ€™i pipra lisamisega.

Kurkum, maarjaohakas ja artiลกokk: maksa tervise kaitsjad

Kurkum

Kurkumi kasulikkus

Kurkum, erkkollane vรผrts, mida sageli kasutatakse Aasia kรถรถgis ja traditsioonilises meditsiinis, on tuntud oma vรตimsate pรตletikuvastaste ja antioksรผdantsete omaduste poolest.

Alljรคrgnevalt mรตned pรตhjused, miks kurkum on kasulik maksa tervisele.

  1. Kurkumiinisisaldus: kurkum sisaldab bioaktiivset รผhendit nimega kurkumiin, mis vastutab kurkumi paljude tervisele kasulike omaduste eest. Kurkumiini on pรตhjalikult uuritud selle pรตletikuvastase, antioksรผdantse ja hepatoprotektiivse (maksa kaitsva) toime tรตttu.
  2. Antioksรผdatiivsed omadused: kurkumiin toimib vรตimsa antioksรผdandina, kogudes vabu radikaale ja neutraliseerides oksรผdatiivset stressi maksas. Oksรผdatiivne stress vรตib kahjustada maksarakke ja kaasa aidata maksahaiguste, nagu rasvmaksahaigus, hepatiit ja tsirroos, arengule. Oksรผdatiivse stressi vรคhendamisega aitab kurkumiin kaitsta maksarakke kahjustuste eest.
  3. Pรตletikuvastane toime: krooniline pรตletik on tihedalt seotud maksahaigustega, sealhulgas mittealkohoolse rasvmaksahaiguse (NAFLD) ja alkohoolse maksahaigusega (ALD). Kurkumiinil on tugevad pรตletikuvastased omadused: vรคhendades pรตletikke soodustavate tsรผtokiinide tootmist, aitab kurkumiin pรคrssida pรตletikulisi protsesse. Pรตletiku vรคhendamisega maksas aitab kurkumiin ennetada kudede kahjustusi ja soodustab maksarakkude taastumist.
  4. Sapi tootmise stimuleerimine: uuringutega on ilmnenud, et kurkumiin stimuleerib sapi tootmist maksas, parandades seedimist ja rasvade imendumist ning toetades maksa รผldist funktsiooni ja detoksifikatsiooniprotsesse.
  5. Kaitse maksakahjustuste vastu: uuringud on nรคidanud, et kurkumiin vรตib kaitsta erinevate maksakahjustuste, sealhulgas toksiinide, alkoholi ja teatud ravimite pรตhjustatud kahjustuste eest. Kurkumiin aitab tugevdada maksarakkude membraane, suurendab maksas detoksifikatsiooniensรผรผmide aktiivsust ja pรคrsib maksafibroosis vรตtmerolli mรคngivate hepatoossete stellaatrakkude aktiveerimist.
  6. Rasvmaksahaiguse ennetamine: kurkum ja kurkumiin on nรคidanud lootust NAFLD (mittealkohoolne rasvmaksahaigus) ennetamisel ja sellega toimetulekul seisundis, mida iseloomustab rasva kogunemine maksas. Kurkumiin aitab vรคhendada maksas rasva kogunemist, parandada insuliinitundlikkust ja leevendada NAFLD-ga seotud pรตletikku.

Kurkumi lisamine oma dieeti, olgu siis vรผrtsina toiduvalmistamisel vรตi kurkumiini sisaldavate toidulisandite nรคol, vรตib olla kasulik viis maksa tervise toetamiseks. Siiski on oluline mรคrkida, et kurkumiini biosaadavus on suhteliselt madal, seega vรตib kurkumiini tarbimine koos musta pipraga (mis sisaldab piperiini, รผhendit, mis suurendab kurkumiini imendumist) vรตi parema imenduvusega toidulisandina suurendada selle efektiivsust. Nahrin kasutab oma toidulisandis eriti efektiivset, kuni 40 korda paremini imenduvat kurkumit. Nagu alati, peaksid maksahaigustega inimesed enne uute toidulisandite alustamist vรตi oluliste dieedimuudatuste tegemist konsulteerima oma arstiga.

“Tรคnu teile elu kvaliteeti parandavate kurkumi kapslite vahendamise eest!”

Aarne

EFSA (Euroopa Toiduohutusamet) vรคited kurkumi kohta:

  • Aitab sรคilitada maksa tervist
  • Aitab sรคilitada immuunsรผsteemi tรตhusust
  • Aitab sรคilitada vastupanuvรตimet allergiatele
  • Omab mรคrkimisvรครคrseid antioksรผdantseid omadusi
  • Toetab vere tootmist ja kvaliteeti
  • Toetab sรผdame tรถรถd
  • Toetab vereringet
  • Aitab sรคilitada kopsude ja รผlemiste hingamisteede tervist
  • Toetab nรคrvisรผsteemi talitlust
  • Kasutatakse seedimise hรตlbustamiseks
  • Aitab toetada normaalset maksafunktsiooni
  • Aitab kaasa seedeelundite kehavedelike tootmise stimuleerimisele
  • Toetab maksa ja sapiteede talitlust
  • Aitab kaasa seedemugavusele
  • Aitab hรตlbustada rasvade seedimist
  • Aitab toetada seedimist
  • Leevendab pรตletikku
  • Leevendab lihase- ja liigesevalu
  • Soodustab head vaimset tasakaalu
  • Hoiab รคra rasvade kogunemise ja hรตlbustab nende ladestumist maksas

Maarjaohakas

Maarjaohakas (Silybum marianum), tuntud ka kui “metsik artiลกokk”, on taimeliik, millel on lillad รตied ja mis kuulub piimaohakate (Silybum) perekonda Asteraceae sugukonnas. Taim on peamiselt levinud Vahemere piirkonnas ja Pรตhja-Aafrikas.

Maarjaohaka piimaohaka ekstrakt toidulisand

Nimi “Marianus” vรตi “Marien-” viitab vanale piiblilegendile, mille kohaselt tulevad lehtede valged tรคpid ja triibud Neitsi Maarja piimast, mis pidi tilkuma rohelistele lehtedele, kui ta imetas Jeesuslast Heroodese eest pรตgenedes. Selle legendi pรตhjal istutati piimaohakaid juba keskajal kloostriaedadesse, et kasutada nende vรครคrtuslikke tervendavaid omadusi.

Maarjaohaka (Silybum marianum) kasulikkus

Maarjaohaka kรตrgekvaliteediline taimeรตli, mรตruained, silรผmariinid ja flavonoidid on juba ammu hinnatud oma kasulike omaduste poolest. Silรผmariini saab jagada kolmeks peamiseks flavonoidiks: silรผbiin, silรผdianiin ja silรผkristiin. Silibiniin, mida peetakse silรผmariini aktiivseks aineks, omab jรคrgmisi mรตjusid (N. Vargas-Mendoza et al. 2014):

  • Antioksรผdantne toime: pรผรผab vabasid radikaale, pรคrssides lipiidide peroksรผdatsiooni.
  • Hepatoprotektiivne toime: suurendab maksarakkude regenereerimisvรตimet.
  • Valgusรผnteesi stimuleerimine
  • Erinevate fibrogeeni staadiumide pรคrssimine (maksa fibroos)
  • Antitsรผtotoksiline raku membraani mรตju: hรคdaabimeditsiinis kasutatakse silibiniini torbikseenemรผrgistuse vastu.


Maarjaohakat (Silybum marianum) on sajandeid kasutatud erinevate maksaprobleemide ennetamiseks ja leevendamiseks. See sisaldab bioaktiivseid aineid nagu silรผmariin, betaiin ja vabad rasvhapped, millel on antioksรผdantne, pรตletikuvastane ja hepatoprotektiivne toime. Uuringud on nรคidanud, et piimaohakas vรตib parandada maksafunktsiooni, vรคhendada oksรผdatiivset stressi ja kaitsta maksa histopatoloogiliste muutuste eest (S. Abdus et al. 2023 & A. Doostkam et al. 2022). Samuti on leitud, et piimaohakal on potentsiaalseid terapeutilisi eeliseid selliste seisundite korral nagu hรผperlipideemia, dรผslipideemia, diabeet ja keemiaravi pรตhjustatud kรตrvaltoimed (D. Gulden et al. 2022). Uuringutes, mis on tehtud rottidel, kellel on alkoholi mittetarvitamisest tingitud rasvmaksahaigus (NAFLD), parandasid piimaohaka ekstraktid maksafunktsiooni, vรคhendasid oksรผdatiivset stressi ja parandasid lipiidiprofiile (A. Doostkam et al. 2022). Samuti leiti, et see vรคhendas maksa rasvasisaldust ja parandas maksa tervist geneetiliselt rasvunud rottidel (R. Sama 2022). Lisaks on piimaohaka nรคidatud vรคhendavat aspartaadi aminotransferaasi ja alaniini aminotransferaasi ensรผmaatilisi aktiivsusi, mis on maksakahjustuse markerid, ja vรคhendavat รผldkolesterooli taset (M. Paulina et al. 2021). Siiski on vaja tรคiendavaid uuringuid, sealhulgas randomiseeritud pikaajalisi kliinilisi uuringuid, et kinnitada neid tulemusi ja mรครคrata piimaohaka optimaalseid annuseid ja manustamise kestust.

Maarjaohakas ehk piimaohakas:

  • toetab maksa funktsiooni
  • suurendab organismi fรผsioloogilist vastupanuvรตimet raskete keskkonnatingimuste korral
  • aitab toetada maksa tervist
  • aitab kaasa tervisliku veresuhkru taseme hoidmisele
  • kaitseb vabade radikaalide toime eest, mis on tingitud stressist, alkoholist, UV-kiirgusest vรตi saastunud keskkonnatingimustest
  • toetab rakkude regenereerimist tรคnu silรผmariinile (flavonolignaanide ja polรผfenoolide kompleks, silibiniin on kรตige aktiivsem komponent)
  • on maksa kaitsev
  • toetab detoksikatsiooni funktsiooni
  • omab antioksรผdantiivset toimet
  • toetab seedimisfunktsiooni
  • toetab sรผsivesikute ainevahetust

Kรคokuld (Helichrysum italicum)

Helichrysum italicum kasvab pรตรตsastena ja on levinud Vahemere piirkonnas. Kรคokuld on taimeliik korvรตieliste sugukonnast (Asteraceae).

Taime noored osad on algselt valkjashallide vilditaoliste karvadega, mis muutuvad hiljem tumeroheliseks. Need lรตhnavad nagu karri. Juunist septembrini toodab taim palju kollaseid korvรตisi, mis asuvad koos vihmavarjutaolistes kobarates. Nimi “Immortelle” on prantsuse keeles ja tรคhendab “surematut”.

Kasulikkus

Helichrysum italicum on nรคidanud head antioksรผdantset toimet arvukates uuringutes. In vitro testis leiti, et see takistab lipiidide peroksรผdatsiooni maksarakkude struktuurides (R. Facino et al. 1990).

Samuti on leitud, et sellel on vรตimalikud mรตjud maksale ja selle riskiteguritele. Kenigi jt uuring nรคitas, et รผksik H. italicum infusiooni manustamine suurendas puhkeenergia kulutust (REE) ja rasvade oksรผdatsiooni, viidates vรตimalikule rollile rasvumise ennetamisel (Kenig et al. 2021). Teine Kenigi jt uuring uuris H. italicum infusioonide igapรคevase tarbimise mรตju 28-pรคevase perioodi jooksul inimestel, kellel on metaboolse sรผndroomi tunnused. Tulemused nรคitasid kehakaalu, kehamassiindeksi, vistseraalse ja kogu keha rasva vรคhenemist (Kenig et al. 2021). Lisaks leiti Apaydini Yildirim jt uuringus, et Helichrysum plicatum DC. subsp. plicatum etanooli ekstraktil (HPE) on terapeutiline mรตju gentamitsiinist pรตhjustatud nefrotoksilisuse vastu, viidates vรตimalikule kaitseefektile maksale (2023 – Biomedical Journal). Need tulemused viitavad sellele, et H. italicum ja selle ekstraktidel vรตib olla kasulik mรตju maksale. Siiski on vaja tรคiendavaid uuringuid, et tรคielikult mรตista nende toimemehhanisme ja vรตimalikke rakendusi.

H. italicum on samuti tuntud oma rakenduste poolest aroomiteraapias ja haavade paranemise hรคirete korral (V. Furlan & U. Bren, 2023).

Kรคokuld:

  • antioksรผdant: antioksรผdandid vรตivad kaitsta vabade radikaalide eest ja vรคhendavad oksรผdatiivse kolesterooli tootmist
  • toetab seedimise tervist
  • kaitseb vabade radikaalide toime eest, mis on tingitud stressist, alkoholist, UV-kiirgusest vรตi saastunud keskkonnatingimustest
  • toetab tervislikku maksafunktsiooni
  • aitab kaasa fรผรผsilisele heaolule
  • aitab kaasa immuunkaitse moduleerimisele

Nelk (Syzygium aromaticum)

Nelk (Syzygium aromaticum) on igihaljas puu mรผrdiliste sugukonnas (Myrtaceae). Kuivatatud รตiepungad on nelgid, millel on tugev lรตhn ja pรตletav, terav maitse.

Nelgi lรตhna, maitset ja toimet iseloomustavad neis sisalduvad eeterlikud รตlid, mis on kuni 15% kogumassist. Need koosnevad omakorda 70โ€“85% eugenoolist, umbes 15% eugenoolatsetaadist ja 5โ€“12% beeta-karรผofรผleenist ja 2% oleanoolhappest.

Kasulikkus

Mitmed uuringud on nรคidanud euegenooli kasutamisest tulenenud kasutegureid maksa tervise parandamisel (M. B. Shojaeifard et al., 2022, A. Prasad et al., 2014, P. Scenia et al., 2017).

Nelk

  • toetab seedimisfunktsiooni
  • toetab antioksรผdantset funktsiooni
  • toetab sรผdame-veresoonkonda

Artiลกokk

Artiลกokk

Artiลกokid on maksa tervisele รครคrmiselt kasulikud mitmel pรตhjusel.

Sapi tootmise soodustamine: Artiลกokid sisaldavad รผhendeid nagu tsรผnariin ja silรผmariin, mis on nรคidanud sapi tootmise stimuleerimist maksas. Sapp mรคngib seedimises olulist rolli, eriti rasvade lagundamisel ja imendumisel. Suurenenud sapiproduktsioon vรตib aidata parandada seedimist ja soodustada kehast toksiinide vรคljutamist.

Antioksรผdatiivsed omadused: artiลกokid sisaldavad rikkalikult antioksรผdante, sealhulgas flavonoide ja polรผfenoole, mis aitavad kaitsta maksarakke oksรผdatiivse stressi pรตhjustatud kahjustuste eest. Oksรผdatiivne stress tekib siis, kui vabade radikaalide tootmine ja keha vรตime neid neutraliseerida on tasakaalust vรคljas. Antioksรผdandid artiลกokis aitavad neutraliseerida vabu radikaale, ennetades sellega maksa rakkude pรตletikku ja kahjustusi.

Maksa puhastuse toetamine: maks on keha peamine organ mรผrkainete vรคljutamiseks, lagundades ja eemaldades verest toksiine. Artiลกokid sisaldavad รผhendeid, mis toetavad maksa puhastamise protsesse, suurendades mรผrkainete vรคljutamises osalevate ensรผรผmide aktiivsust. See aitab maksal tรตhusalt eemaldada kehast toksiine ja jรครคkaineid.

Kolesterooli reguleerimine: artiลกokid sisaldavad selliseid รผhendeid nagu tsรผnariin, mis on nรคidanud kolesteroolitaseme alandamisel hรคid tulemusi. Kรตrge kolesteroolitase vรตib kaasa aidata rasvmaksahaigusele ja teistele maksahaigustele. Kolesteroolitaseme reguleerimise kaudu vรตib artiลกokk toetada maksa รผldist tervist.

Pรตletikuvastased omadused: krooniline pรตletik on levinud maksahaiguste, nagu hepatiit ja rasvmaksahaigus, tunnus. Artiลกokid omavad pรตletikuvastaseid omadusi tรคnu oma kรตrgele antioksรผdantide sisaldusele ja muudele bioaktiivsetele รผhenditele. Pรตletiku vรคhendamisega aitavad artiลกokid kaitsta maksa rakke ja toetavad รผldist maksafunktsiooni.

EFSA (Euroopa Toiduohutusamet) vรคited artiลกoki kohta:

  • toetab maksa ja sรผdame tervist
  • toetab seedimist
  • panustab seedeelundkonna normaalsesse funktsioneerimisse
  • leevendab ebamugavust soolestikus (puhitused, liigne tรคiskรตhutunne, iiveldus)
  • vรตib vรคhendada veres lipiidide (triglรผtseriid, kolesterool jt) taset
  • toetab kaalualandamist

Artiลกoki lisamine oma dieeti, olgu see siis keedetud vรตi aurutatud kujul, vรตib olla maitsev viis maksa tervise toetamiseks. Kuna artiลกokk ei ole meie piirkonnas toidulaual vรคga levinud, siis on toidulisandid mugav viis artiลกoki kasulike omaduste nautimiseks.

Nahrini toodetes kasutatav artiลกokk kasvatatakse Lรครคne-Prantsusmaal. Tootja omab pikaajalist kogemust artiลกoki kasvatamisel ning GMP, ISO22000, HACCP, ECOCERT sertifikaate. Artiลกokid kasvavad tootja peakontori juures ning ekstrakti nendest tehakse samal pรคeval, kui neid korjatakse. See garanteerib รผlima kvaliteediga puhta artiลกokiekstrakti, mida toodetes kasutatakse.

“Peale haigust olid maksanรคidud kรตrgemad ning Artiลกoki jook aitas organismi mรผrkidest puhastada.”

Inga

Kui reisid Vahemere maades, vรตid tรคhele panna, et artiลกokk on nende toidulaual sage kรผlaline, eriti just รตhtusรถรถgilauas, et toetada seedimist ja kaitsa maksa veini eest.

Siiski on oluline meeles pidada, et kuigi artiลกokid vรตivad olla kasulikud, peaksid need olema osa tasakaalustatud toitumisest, mis sisaldab mitmekesiselt puu- ja kรถรถgivilju, tรคisteratooteid ja valku, et toetada รผldist tervist ja maksafunktsiooni. Lisaks peaksid inimesed, kellel juba esineb mรตni maksahaigus, enne suuremaid toitumisalaseid muudatusi nรตu pidama tervishoiutรถรถtajaga.

Kokkuvรตte

Maksa tervis on oluline osa รผldisest heaolust. ร•nneks on meil mitmeid viise, kuidas saame oma maksa tervist toetada, sealhulgas tervislik toitumine ja teatud toidulisandite tarbimine, nรคiteks kurkumi ja artiลกokiga. Seega juhul, kui soovid oma maksa tervist parandada, kaalu kindlasti nende toiduainete lisamist oma igapรคevasesse toitumisse.

Maksa puhastust toetavad toidulisandid

Uuringud artiลกoki ja kurkumi kasulikkusest maksale

Artiลกoki lehe ekstrakti kasulikkus mittealkohoolsele rasvunud maksale – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29520889/

Farmakoloogilised uuringud artiลกoki lehe ekstraktist ja tema terviseomadustest – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26310198/

Kurkumiin parandab maksatsirroosiga patsientide tervisega seotud elukvaliteeti: randomiseeritud topeltpime platseebokontrollitud uuring – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32147077/