Maksa puhastamine looduslikult

Tihti mõtleme oma südamest, kopsudest ja isegi naha tervisest, kuid unustame oma maksa, keha ühe kõige tähtsama organi. Maks töötab tasahilju, kuid on meie organismis kõige olulisem detoksifitseerimis- ja seedimisorgan. Õnneks on mitmeid viise, kuidas saame oma maksa tervist toetada, sealhulgas tervislik toitumine, aktiivne elustiil ja ka teatud toidulisandid, näiteks kurkumi, maarjaohaka ja artišokiga.

Maks on hädavajalik metaboolne organ, mis vastutab selliste oluliste funktsioonide eest nagu organismist mürkainete väljutamine, valkude süntees ja muud ainevahetuslikud protsessid. Maksal on tähtis roll süsivesikute ainevahetuses, hormoonide tootmises, toitainete säilitamises ja punaste vereliblede jagunemises. Lisaks toimib see täiendava seedeorganina, tootes sappi, mis aitab kaasa toidust saadava rasva lagundamisele. Maks osaleb paljudes normaalsete kehafunktsioonide jaoks vajalikes biokeemilistes reaktsioonides ja võib hinnangute kohaselt täita umbes 500 funktsiooni.

Maksa tervis ja puhastamine

Maks on üks suurimaid organeid inimese kehas ja täidab keskseid funktsioone. Maksaprobleemid jäävad sageli märkamata ja on vähe tuntud. Sellegipoolest on need väga levinud – eriti nn rasvmaks. Rasvmaks tekib siis, kui keha talletab maksarakkudes liiga palju rasva, mida nad enam lagundada ei suuda. Kui üle 50% maksarakkudest on mõjutatud, nimetatakse seda metaboolseks rasvmaksahaiguseks. Kõige levinum rasvmaksa vorm kogu maailmas on mittealkohoolne ehk metaboolne rasvmaksahaigus (MAFLD, varem NAFL). Arstid räägivad juba vaikivast epideemiast: veerand Šveitsi elanikkonnast on mõjutatud. Saksamaal ja teistes Euroopa riikides on numbrid sarnased. Need haigused on viimastel aastakümnetel märkimisväärselt kasvanud.

Erinevad tegurid aitavad kaasa rasvmaksa haiguse tekkele: haigused nagu diabeet ja rasvumine, ravimid, hormonaalsed tegurid nagu kilpnäärme talitlushäired või teatud toidukomponendid nagu küllastunud rasvhapped või alkohol. Mitmed neist teguritest võivad samuti haiguse arengus rolli mängida. Isegi kui rasvumist, liikumisvaegust ja tasakaalustamata toitumist peetakse peamisteks mittealkohoolse rasvmaksa haiguse põhjusteks, võivad ka normaalse kehamassiindeksiga (KMI) inimesed olla mõjutatud. Metaboolne rasvmaksahaigus võib tekkida ka ilma alkoholi tarbimata.

Metaboolne rasvmaksahaigus võib olla olemas aastaid enne, kui seda märgatakse ja ära tuntakse. See progresseerub sageli vaikselt pikka aega ja tavaliselt põhjustab vähe, mõnikord isegi üldse mitte äratuntavaid sümptomeid. Väsimus, keskendumisraskused, täiskõhutunne ja surve paremas ülakõhus on sagedased sümptomid. Kuigi haigus varajases staadiumis vaevalt mingeid sümptomeid põhjustab, on tõsiste südame-veresoonkonna haiguste risk juba sel hetkel suurenenud.

Metaboolne rasvmaksahaigus viib ka põletikuliste muutusteni maksas. Väljendunud põletikku rasvmaksas nimetatakse steatohepatiidiks. Põletikulised protsessid kahjustavad maksarakke ja armistumine tekib maksakudedes. Seda nimetatakse maksa fibroosiks. Armistumine võib progresseeruda maksatsirroosiks (täielik armistumine). Isegi maksa fibroos ja tsirroos võivad jääda pikka aega märkamata, kuna sümptomid jäävad sageli isegi selles staadiumis mittespetsiifiliseks. Maksatsirroosi olemasolu suurendab hepatotsellulaarse vähi riski. Praegused uuringud näitavad, et alkoholi mittetarvitamisest tingitud rasvmaksahaigus võib samuti kaasa aidata suurenenud vähi tõenäosuse näitajana (rinnavähk naistel, suguelundite vähk meestel ja nahavähk sõltumata soost).

Rasvmaksa tekke teguriteks on liikumisvaegus, kõrge süsivesikute ja rasvade sisaldusega dieet suurtes portsjonites ning selles sisalduvad süsivesikud (tärklis, suhkur, fruktoos), mis maksas liiga suure tarbimise korral rasvaks muudetakse.

Hetkel ei ole tunnustatud raviskeemi. Ravi põhineb nn elustiilimeetmetel. Vähendades nii ülekaaluliste kui ka normaalkaaluliste patsientide kaalu, võib haigust oluliselt parandada või isegi varajases staadiumis täielikult ravida. Kehakaalu langust saab saavutada tasakaalustatud dieedile üleminekuga ja kehalise aktiivsuse suurendamisega.

Metaboolse rasvmaksahaiguse toetamiseks, täiendamiseks või ennetamiseks on saadaval lai valik toite ja taimseid toimeaineid, mis toetavad maksa funktsiooni. Toidud, mida peetakse maksa funktsioonile kasulikeks, hõlmavad avokaadot, artišokki, sidrunit, küüslauku ja kaera. Taimsete toimeainetena on tuntud: võilill (Taraxacum officinale), pmaarjaohakas (Silybum marianum), kollane emajuur (Gentiana lutea), artišokk (Cynara cardunculus L.) või raudrohi (Achillea millefolium).

Maksa funktsioon

Maks on üks suurimaid organeid inimese kehas ja täidab keskseid funktsioone süsivesikute ja rasvade ainevahetuses, valkude, ensüümide ja vere hüübimisfaktorite tootmises. See muundab toidust saadud toitained kehale kasutatavateks aineteks, salvestab need ja vabastab need vastavalt rakkude vajadustele. Teine oluline funktsioon on erinevate ainete detoksikatsioon ja eritumine.

Maks asub paremas ülakõhus ja kaalub umbes 1,4 kg (täiskasvanutel). Maksakude koosneb paljudest väikestest sagaratest, mis on moodustatud maksarakkudest. Nende vahel on veresooned ja sapijuhad.

Maksa roll ainevahetusprotsessides:

  • Rasvade ainevahetus: Maksarakud lagundavad rasvu, et toota energiat.
  • Süsivesikute ainevahetus: Veresuhkru taseme (veresuhkru) hoidmine konstantsena. Seda saavutatakse liigse suhkru talletamisega glükogeeni kujul. Kui veresuhkru tase on madal, lagundab maks glükogeeni ja vabastab suhkru verre.
  • Valgu ainevahetus: Maksarakud sünteesivad toidust saadud aminohapetest olulisi valke. Nende hulka kuuluvad näiteks albumiin, transferriin, hüübimisfaktorid, antitrombiin, plasminogeen, mis toimivad transport- ja ladustamisvalkudena veres ning vere hüübimiseks. Maks lagundab ka vanu või kahjustatud vererakke.
  • Süntees: Rasvade ja lipoproteiinide (triatsüülglütseriidid, fosfoglütseriidid, sfingolipiidid, VLDL) süntees, samuti kolesterooli ja sapphapete süntees.
  • Vitamiinide ja mineraalide talletamine
  • Ksenobiootikumide ja endobiootikumide detoksikatsioon (näidete jaoks vt tabelit)

Detoksikatsioon eksogeensetest ainetest (ksenobiootikumid):

  • Alkohol, keskkonnatoksiinid, pestitsiidid
  • Ravimite ja muude võõrainete laguproduktid

Detoksikatsioon organismi enda laguproduktidest (endobiootikumid):

  • Valkude lagunemine: toksiline ammoniaak tekib organismi enda valkude lagundamisel. See muudetakse karbamiidiks.
  • Vererakkude ja nende komponentide (nt bilirubiin) ja endogeensete hormoonide lagunemine

Maksahaigused

maksa haigused ja maksa puhastamine

On umbes 100 erinevat maksahaigust. Üks levinumaid neist on alkoholi mittetarvitamisest tingitud rasvmaksahaigus (NAFLD). Ülemaailmselt on rasvmaksahaiguse levimus täiskasvanud elanikkonnast 20–30%. Reeglina on mehed sagedamini mõjutatud kui naised.

NAFLD on üldnimetus steatoosile (rasvmaks, s.t rasva talletamine hepatotsüütides), mittealkohoolsele steatohepatiidile (NASH) ja selle teisestele haigustele (NASH maksa fibroos, NASH maksa tsirroos, hepatotsellulaarne kartsinoom) (E. Roeb jt, 2015). Steatoosi kujunemine NASH-iks ja NASH tsirroosiks sõltub mitmetest teguritest, näiteks patsiendi elustiilist, geneetilistest teguritest, aga ka metaboolse sündroomi raskusastmest. Näiteks on 2. tüüpi diabeedi või insuliiniresistentsusega ja/või rasvunud patsientidel märkimisväärselt suurem risk NAFLD tekkeks (H. Yki-Jarvinen, 2014).

Lisaks rasvumise, düslipideemia ja olemasoleva insuliiniresistentsuse esinemisele mängivad NAFLD tekkes rolli ka geneetilised muutused. Praegu ei ole olemas heakskiidetud spetsiifilist ravimteraapiat. See tähendab, et elustiili muutused, näiteks kehakaalu vähendamine, on ravi nurgakivi (EFSA, 2016).

Maksa haiguste riskitegurite ülevaade:

  • Suur alkoholitarbimine
  • Ülekaalulisus (KMI alates 25)
  • Diabeet (1. ja 2. tüüp), insuliiniresistentsus
  • Kõrge vererõhk (hüpertensioon)
  • Kõrge vere lipiidide tase (hüperlipideemia)
  • Geneetiline eelsoodumus
  • Sapiteede haigused
  • Ravimite võtmine
  • Liikumisvaegus
  • Suure süsivesikute ja rasvasisaldusega dieet

Riskitegurid näitavad, kui laialt levinud võivad maksahaigused olla.

Maksahaigused põhjustavad vitamiinide talletamisvõime vähenemist, eriti mõjutatud on vitamiinid A, E, K, B6, niatsiin, foolhape ja B12. Lisaks on häiritud mõned olulised biokeemilised reaktsioonid, nagu kolekaltsiferooli muundamine 26-OH-D3 säilitusvormiks või vitamiinide B1 ja B6 fosforüülimine ja paljud teised reaktsioonid (Elmadfa I. & Leitzmann C, 2019).

Maksahaigused on erilaadsed ja võivad ulatuda kergest maksapõletikust kuni tõsiste haigusteni, nagu maksatsirroos ja maksavähk.

  1. Rasvmaksahaigus: rasvmaksahaigus on seisund, kus maksarakud kogunevad liigse rasva tõttu. Peamised põhjused hõlmavad ebatervislikku toitumist, rasvumist, kõrget kolesteroolitaset ja alkoholi liigtarvitamist. Selle vältimiseks on oluline hoida tervislikku kehakaalu, toituda tasakaalustatult ning piirata rasva- ja suhkrurikkaid toite ja alkoholi tarbimist.
  2. Hepatiit: hepatiit on maksapõletik, mis võib olla põhjustatud viirustest, alkoholist või teatud ravimitest. Viirushaiguste (nagu hepatiit B ja C) ennetamiseks on olemas vaktsiinid. Alkoholi tarbimise piiramine ja ohutute seksuaalpraktikate järgimine võivad aidata alkohoolse ja B-hepatiidi vältimisel.
  3. Maksatsirroos: maksatsirroos on seisund, kus maksakude asendub armkoega ja see takistab maksarakkude normaalset funktsioneerimist. Peamised põhjused hõlmavad alkoholi kuritarvitamist, kroonilist viirushepatiiti ja rasvmaksahaigust. Maksatsirroosi vältimiseks on oluline vältida alkoholi kuritarvitamist, jälgida maksahaigustega seotud riskitegureid ja järgida tervislikku eluviisi.
  4. Maksavähk: maksavähk võib alguse saada maksatsirroosist või viirushepatiidist. Lisaks võivad riskifaktorite hulka kuuluda alkoholi kuritarvitamine, rasvumine ja teatud maksahaigused. Maksavähi ennetamiseks on oluline vältida riskitegureid, nagu alkoholi kuritarvitamine ja rasvumine, ning jälgida regulaarselt maksahaiguste sümptomeid.

Üldiselt on maksahaiguste ennetamiseks oluline praktiseerida tervislikku eluviisi, sealhulgas tasakaalustatud toitumist, füüsilist aktiivsust ja alkoholi tarbimise piiramist. Regulaarsed tervisekontrollid võivad aidata tuvastada võimalikke maksaprobleeme varakult ja võtta vajalikke meetmeid nende ravimiseks. Lisaks on oluline vältida kokkupuudet hepatiiti põhjustavate viirustega ning järgida tervishoiuspetsialistide soovitusi maksahaiguste ennetamiseks ja raviks.

Maksa puhastamine

Maksa-puhastamine-artikkel

Maksa puhastamiseks pole tingimata konkreetset “parimat aega”, kuna maks töötab pidevalt keha detoksifitseerimiseks. Siiski võib olla kasulik keskenduda maksa tervisele perioodidel, mil tarbitakse rohkem toitu või alkoholi, näiteks pärast pühi või liigset söömist, kui maks võib olla suurema stressi all.

Kasulik on ka maksa “kevadpuhastus”, et pakkuda organismile puhkust talvistest raskematest toidukordadest ja tihtilugu ka tubasest elustiilist. Samuti on hea mõte omaks võtta maksa toetavad harjumused osana regulaarsest tervislikust eluviisist.

Maksa toetavad taimed ja toidulisandid

Maarjaohakas: maarjaohakas sisaldab ühendit nimega silümariin, mis on mõnedes uuringutes näidanud antioksüdantset ja põletikuvastast toimet, mis aitab toetada maksa tervist ja kaitsta maksarakke kahjustuste eest.

Kurkum: kurkumis leiduv aktiivne ühend kurkumiin omab antioksüdantset ja põletikuvastast toimet, mis võib toetada maksa tervist, vähendades põletikku ja oksüdatiivset stressi.

Kõrvits: kõrvitsat on ajalooliselt kasutatud rahvameditsiinis maksa tervise toetamiseks. See võib aidata parandada maksa funktsiooni ja toetada maksa puhastumist.

Artišokk: artišokk sisaldab ühendeid, mis võivad soodustada sapi tootmist, mis omakorda toetab seedimist ja maksafunktsiooni.

Punapeet: punapeet sisaldab beetaiini, mis võib aidata kaitsta maksa oksüdatiivse stressi ja põletiku eest.

Klorella ja spirulina: need magevee vetikad on rikkad klorofülli ja antioksüdantide poolest, mis võivad toetada detoksifikatsiooniprotsesse maksas.

Täisteratoitudest rikkalik toit: lisaks konkreetsetele toidulisanditele on oluline toitumine, mis on rikas puuviljade, köögiviljade, täisteratoodete, valgu ja tervislike rasvade poolest, pakkudes vajalikke toitaineid optimaalse maksa funktsiooni jaoks. Liigse alkoholi, töödeldud toitude ja lisatud suhkrute vältimine on samuti oluline maksa tervisele.

Hüdratsioon: piisava koguse vedeliku joomine on vajalik maksa funktsioonidele, kuna vesi aitab kehast toksiine väljutada ja toetab üldiseid rakkude funktsioone, sealhulgas maksas.

Regulaarne treenimine: regulaarne füüsiline aktiivsus võib toetada maksa tervist, parandades vereringet, vähendades põletikku ja aitades säilitada tervislikku kaalu, mis on oluline rasvmaksahaiguse ennetamiseks. Kuigi maksa toetavate toitude ja harjumuste lisamine igapäevasesse rutiini võib edendada üldist tervist ja heaolu, tuleks enne uute toidulisandite võtmist või oluliste toitumismuutuste tegemist konsulteerida arstiga, eriti juhul, kui teil on olemasolevad terviseprobleemid või võtate ravimeid.

Lisaks on oluline meeles pidada, et kuigi teatud toidud ja toidulisandid võivad toetada maksa tervist, peaksid need olema osa üldisest tervisekavast ega tohiks olla ainus viis maksa “puhastamiseks”.

7 soovitust maksa kaitsmiseks ja hoidmiseks

  • Kõigepealt vähenda toksiliste ühendite tarbimist, võimalusel kõrvalda need oma menüüst (näiteks saad täielikult loobuda alkoholist).
  • Vähenda ka kohvi, rafineeritud suhkru, valge jahu, praetud toitude, küllastatud rasvade, mittemahedalt toodetud toiduainete (nendes sisalduvad pestitsiidide, kunstväetiste, loomse toidu puhul ka antibiootikumide jäägid jm toksiinid) ning ravimite tarvitamist. See on puhastumise esimene samm ja tervis hakkab juba sellest paranema.
  • Tarbi rohkem aed-, sh puuvilju, eriti neid, mis sisaldavad rikkalikult antioksüdante (näiteks porgand, tomat, roheline lehtvili, vesikress, marjad, punapeet, viinamarjad), samuti kapsalisi, sibulat ja küüslauku.
  • Liha asemel eelista kala, loomsete rasvade asemel külmpressitud taimseid õlisid ja seemneid, joo puhast vett.
  • Maksa tööd toetavad artišokkkurkum ja maarjaohakas.
  • Maksa talitlusele aitavad kaasa ka võilillelehed, sinepilehed, Rooma lehtsalat ja brokoli.
  • Maksa tegevust toetad toidule tilli, köömneseemnete, küüslaugu, punase sibula, paprika ja Cayenne’i pipra lisamisega.

Kurkum, maarjaohakas ja artišokk: maksa tervise kaitsjad

Kurkum

Kurkumi kasulikkus

Kurkum, erkkollane vürts, mida sageli kasutatakse Aasia köögis ja traditsioonilises meditsiinis, on tuntud oma võimsate põletikuvastaste ja antioksüdantsete omaduste poolest.

Alljärgnevalt mõned põhjused, miks kurkum on kasulik maksa tervisele.

  1. Kurkumiinisisaldus: kurkum sisaldab bioaktiivset ühendit nimega kurkumiin, mis vastutab kurkumi paljude tervisele kasulike omaduste eest. Kurkumiini on põhjalikult uuritud selle põletikuvastase, antioksüdantse ja hepatoprotektiivse (maksa kaitsva) toime tõttu.
  2. Antioksüdatiivsed omadused: kurkumiin toimib võimsa antioksüdandina, kogudes vabu radikaale ja neutraliseerides oksüdatiivset stressi maksas. Oksüdatiivne stress võib kahjustada maksarakke ja kaasa aidata maksahaiguste, nagu rasvmaksahaigus, hepatiit ja tsirroos, arengule. Oksüdatiivse stressi vähendamisega aitab kurkumiin kaitsta maksarakke kahjustuste eest.
  3. Põletikuvastane toime: krooniline põletik on tihedalt seotud maksahaigustega, sealhulgas mittealkohoolse rasvmaksahaiguse (NAFLD) ja alkohoolse maksahaigusega (ALD). Kurkumiinil on tugevad põletikuvastased omadused: vähendades põletikke soodustavate tsütokiinide tootmist, aitab kurkumiin pärssida põletikulisi protsesse. Põletiku vähendamisega maksas aitab kurkumiin ennetada kudede kahjustusi ja soodustab maksarakkude taastumist.
  4. Sapi tootmise stimuleerimine: uuringutega on ilmnenud, et kurkumiin stimuleerib sapi tootmist maksas, parandades seedimist ja rasvade imendumist ning toetades maksa üldist funktsiooni ja detoksifikatsiooniprotsesse.
  5. Kaitse maksakahjustuste vastu: uuringud on näidanud, et kurkumiin võib kaitsta erinevate maksakahjustuste, sealhulgas toksiinide, alkoholi ja teatud ravimite põhjustatud kahjustuste eest. Kurkumiin aitab tugevdada maksarakkude membraane, suurendab maksas detoksifikatsiooniensüümide aktiivsust ja pärsib maksafibroosis võtmerolli mängivate hepatoossete stellaatrakkude aktiveerimist.
  6. Rasvmaksahaiguse ennetamine: kurkum ja kurkumiin on näidanud lootust NAFLD (mittealkohoolne rasvmaksahaigus) ennetamisel ja sellega toimetulekul seisundis, mida iseloomustab rasva kogunemine maksas. Kurkumiin aitab vähendada maksas rasva kogunemist, parandada insuliinitundlikkust ja leevendada NAFLD-ga seotud põletikku.

Kurkumi lisamine oma dieeti, olgu siis vürtsina toiduvalmistamisel või kurkumiini sisaldavate toidulisandite näol, võib olla kasulik viis maksa tervise toetamiseks. Siiski on oluline märkida, et kurkumiini biosaadavus on suhteliselt madal, seega võib kurkumiini tarbimine koos musta pipraga (mis sisaldab piperiini, ühendit, mis suurendab kurkumiini imendumist) või parema imenduvusega toidulisandina suurendada selle efektiivsust. Nahrin kasutab oma toidulisandis eriti efektiivset, kuni 40 korda paremini imenduvat kurkumit. Nagu alati, peaksid maksahaigustega inimesed enne uute toidulisandite alustamist või oluliste dieedimuudatuste tegemist konsulteerima oma arstiga.

“Tänu teile elu kvaliteeti parandavate kurkumi kapslite vahendamise eest!”

Aarne

EFSA (Euroopa Toiduohutusamet) väited kurkumi kohta:

  • Aitab säilitada maksa tervist
  • Aitab säilitada immuunsüsteemi tõhusust
  • Aitab säilitada vastupanuvõimet allergiatele
  • Omab märkimisväärseid antioksüdantseid omadusi
  • Toetab vere tootmist ja kvaliteeti
  • Toetab südame tööd
  • Toetab vereringet
  • Aitab säilitada kopsude ja ülemiste hingamisteede tervist
  • Toetab närvisüsteemi talitlust
  • Kasutatakse seedimise hõlbustamiseks
  • Aitab toetada normaalset maksafunktsiooni
  • Aitab kaasa seedeelundite kehavedelike tootmise stimuleerimisele
  • Toetab maksa ja sapiteede talitlust
  • Aitab kaasa seedemugavusele
  • Aitab hõlbustada rasvade seedimist
  • Aitab toetada seedimist
  • Leevendab põletikku
  • Leevendab lihase- ja liigesevalu
  • Soodustab head vaimset tasakaalu
  • Hoiab ära rasvade kogunemise ja hõlbustab nende ladestumist maksas

Maarjaohakas

Maarjaohakas (Silybum marianum), tuntud ka kui “metsik artišokk”, on taimeliik, millel on lillad õied ja mis kuulub piimaohakate (Silybum) perekonda Asteraceae sugukonnas. Taim on peamiselt levinud Vahemere piirkonnas ja Põhja-Aafrikas.

Maarjaohaka piimaohaka ekstrakt toidulisand

Nimi “Marianus” või “Marien-” viitab vanale piiblilegendile, mille kohaselt tulevad lehtede valged täpid ja triibud Neitsi Maarja piimast, mis pidi tilkuma rohelistele lehtedele, kui ta imetas Jeesuslast Heroodese eest põgenedes. Selle legendi põhjal istutati piimaohakaid juba keskajal kloostriaedadesse, et kasutada nende väärtuslikke tervendavaid omadusi.

Maarjaohaka (Silybum marianum) kasulikkus

Maarjaohaka kõrgekvaliteediline taimeõli, mõruained, silümariinid ja flavonoidid on juba ammu hinnatud oma kasulike omaduste poolest. Silümariini saab jagada kolmeks peamiseks flavonoidiks: silübiin, silüdianiin ja silükristiin. Silibiniin, mida peetakse silümariini aktiivseks aineks, omab järgmisi mõjusid (N. Vargas-Mendoza et al. 2014):

  • Antioksüdantne toime: püüab vabasid radikaale, pärssides lipiidide peroksüdatsiooni.
  • Hepatoprotektiivne toime: suurendab maksarakkude regenereerimisvõimet.
  • Valgusünteesi stimuleerimine
  • Erinevate fibrogeeni staadiumide pärssimine (maksa fibroos)
  • Antitsütotoksiline raku membraani mõju: hädaabimeditsiinis kasutatakse silibiniini torbikseenemürgistuse vastu.


Maarjaohakat (Silybum marianum) on sajandeid kasutatud erinevate maksaprobleemide ennetamiseks ja leevendamiseks. See sisaldab bioaktiivseid aineid nagu silümariin, betaiin ja vabad rasvhapped, millel on antioksüdantne, põletikuvastane ja hepatoprotektiivne toime. Uuringud on näidanud, et piimaohakas võib parandada maksafunktsiooni, vähendada oksüdatiivset stressi ja kaitsta maksa histopatoloogiliste muutuste eest (S. Abdus et al. 2023 & A. Doostkam et al. 2022). Samuti on leitud, et piimaohakal on potentsiaalseid terapeutilisi eeliseid selliste seisundite korral nagu hüperlipideemia, düslipideemia, diabeet ja keemiaravi põhjustatud kõrvaltoimed (D. Gulden et al. 2022). Uuringutes, mis on tehtud rottidel, kellel on alkoholi mittetarvitamisest tingitud rasvmaksahaigus (NAFLD), parandasid piimaohaka ekstraktid maksafunktsiooni, vähendasid oksüdatiivset stressi ja parandasid lipiidiprofiile (A. Doostkam et al. 2022). Samuti leiti, et see vähendas maksa rasvasisaldust ja parandas maksa tervist geneetiliselt rasvunud rottidel (R. Sama 2022). Lisaks on piimaohaka näidatud vähendavat aspartaadi aminotransferaasi ja alaniini aminotransferaasi ensümaatilisi aktiivsusi, mis on maksakahjustuse markerid, ja vähendavat üldkolesterooli taset (M. Paulina et al. 2021). Siiski on vaja täiendavaid uuringuid, sealhulgas randomiseeritud pikaajalisi kliinilisi uuringuid, et kinnitada neid tulemusi ja määrata piimaohaka optimaalseid annuseid ja manustamise kestust.

Maarjaohakas ehk piimaohakas:

  • toetab maksa funktsiooni
  • suurendab organismi füsioloogilist vastupanuvõimet raskete keskkonnatingimuste korral
  • aitab toetada maksa tervist
  • aitab kaasa tervisliku veresuhkru taseme hoidmisele
  • kaitseb vabade radikaalide toime eest, mis on tingitud stressist, alkoholist, UV-kiirgusest või saastunud keskkonnatingimustest
  • toetab rakkude regenereerimist tänu silümariinile (flavonolignaanide ja polüfenoolide kompleks, silibiniin on kõige aktiivsem komponent)
  • on maksa kaitsev
  • toetab detoksikatsiooni funktsiooni
  • omab antioksüdantiivset toimet
  • toetab seedimisfunktsiooni
  • toetab süsivesikute ainevahetust

Artišokk

Artišokk

Artišokid on maksa tervisele äärmiselt kasulikud mitmel põhjusel.

Sapi tootmise soodustamine: Artišokid sisaldavad ühendeid nagu tsünariin ja silümariin, mis on näidanud sapi tootmise stimuleerimist maksas. Sapp mängib seedimises olulist rolli, eriti rasvade lagundamisel ja imendumisel. Suurenenud sapiproduktsioon võib aidata parandada seedimist ja soodustada kehast toksiinide väljutamist.

Antioksüdatiivsed omadused: artišokid sisaldavad rikkalikult antioksüdante, sealhulgas flavonoide ja polüfenoole, mis aitavad kaitsta maksarakke oksüdatiivse stressi põhjustatud kahjustuste eest. Oksüdatiivne stress tekib siis, kui vabade radikaalide tootmine ja keha võime neid neutraliseerida on tasakaalust väljas. Antioksüdandid artišokis aitavad neutraliseerida vabu radikaale, ennetades sellega maksa rakkude põletikku ja kahjustusi.

Maksa puhastuse toetamine: maks on keha peamine organ mürkainete väljutamiseks, lagundades ja eemaldades verest toksiine. Artišokid sisaldavad ühendeid, mis toetavad maksa puhastamise protsesse, suurendades mürkainete väljutamises osalevate ensüümide aktiivsust. See aitab maksal tõhusalt eemaldada kehast toksiine ja jääkaineid.

Kolesterooli reguleerimine: artišokid sisaldavad selliseid ühendeid nagu tsünariin, mis on näidanud kolesteroolitaseme alandamisel häid tulemusi. Kõrge kolesteroolitase võib kaasa aidata rasvmaksahaigusele ja teistele maksahaigustele. Kolesteroolitaseme reguleerimise kaudu võib artišokk toetada maksa üldist tervist.

Põletikuvastased omadused: krooniline põletik on levinud maksahaiguste, nagu hepatiit ja rasvmaksahaigus, tunnus. Artišokid omavad põletikuvastaseid omadusi tänu oma kõrgele antioksüdantide sisaldusele ja muudele bioaktiivsetele ühenditele. Põletiku vähendamisega aitavad artišokid kaitsta maksa rakke ja toetavad üldist maksafunktsiooni.

EFSA (Euroopa Toiduohutusamet) väited artišoki kohta:

  • toetab maksa ja südame tervist
  • toetab seedimist
  • panustab seedeelundkonna normaalsesse funktsioneerimisse
  • leevendab ebamugavust soolestikus (puhitused, liigne täiskõhutunne, iiveldus)
  • võib vähendada veres lipiidide (triglütseriid, kolesterool jt) taset
  • toetab kaalualandamist

Artišoki lisamine oma dieeti, olgu see siis keedetud või aurutatud kujul, võib olla maitsev viis maksa tervise toetamiseks. Kuna artišokk ei ole meie piirkonnas toidulaual väga levinud, siis on toidulisandid mugav viis artišoki kasulike omaduste nautimiseks.

Nahrini toodetes kasutatav artišokk kasvatatakse Lääne-Prantsusmaal. Tootja omab pikaajalist kogemust artišoki kasvatamisel ning GMP, ISO22000, HACCP, ECOCERT sertifikaate. Artišokid kasvavad tootja peakontori juures ning ekstrakti nendest tehakse samal päeval, kui neid korjatakse. See garanteerib ülima kvaliteediga puhta artišokiekstrakti, mida toodetes kasutatakse.

“Peale haigust olid maksanäidud kõrgemad ning Artišoki jook aitas organismi mürkidest puhastada.”

Inga

Kui reisid Vahemere maades, võid tähele panna, et artišokk on nende toidulaual sage külaline, eriti just õhtusöögilauas, et toetada seedimist ja kaitsa maksa veini eest.

Siiski on oluline meeles pidada, et kuigi artišokid võivad olla kasulikud, peaksid need olema osa tasakaalustatud toitumisest, mis sisaldab mitmekesiselt puu- ja köögivilju, täisteratooteid ja valku, et toetada üldist tervist ja maksafunktsiooni. Lisaks peaksid inimesed, kellel juba esineb mõni maksahaigus, enne suuremaid toitumisalaseid muudatusi nõu pidama tervishoiutöötajaga.

Kokkuvõte

Maksa tervis on oluline osa üldisest heaolust. Õnneks on meil mitmeid viise, kuidas saame oma maksa tervist toetada, sealhulgas tervislik toitumine ja teatud toidulisandite tarbimine, näiteks kurkumi ja artišokiga. Seega juhul, kui soovid oma maksa tervist parandada, kaalu kindlasti nende toiduainete lisamist oma igapäevasesse toitumisse.

Maksa puhastust toetavad toidulisandid

Uuringud artišoki ja kurkumi kasulikkusest maksale

Artišoki lehe ekstrakti kasulikkus mittealkohoolsele rasvunud maksale – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29520889/

Farmakoloogilised uuringud artišoki lehe ekstraktist ja tema terviseomadustest – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26310198/

Kurkumiin parandab maksatsirroosiga patsientide tervisega seotud elukvaliteeti: randomiseeritud topeltpime platseebokontrollitud uuring – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32147077/