Maksa puhastamine looduslikult

Tihti mõtleme oma südamest, kopsudest ja isegi naha tervisest, kuid tihti unustame oma maksa, ühe keha kõige olulisema organi. Maksa töötab tasahilju, kuid see on meie keha kõige olulisem detoksifitseerimise ja seedimise organ. Õnneks on mitmeid viise, kuidas saame oma maksa tervist toetada, sealhulgas tervislik toitumine, aktiivne alustiil ja ka teatud toidulisandid, nagu kurkum ja artišokk.

Maks on hädavajalik metaboolne organ, mis vastutab selliste oluliste funktsioonide eest nagu organismist mürkainete väljutamine, valkude süntees ja muud ainevahetuslikud protsessid. Maksal on oluline roll süsivesikute ainevahetuses, hormoonide tootmises, toitainete säilitamises ja punaste vereliblede jagunemises. Lisaks toimib see täiendava seedeorganina, tootes sappi, mis aitab kaasa toidust saadava rasva lagundamisele. Maksa osaleb paljudes normaalsete kehafunktsioonide jaoks vajalikes biokeemilistes reaktsioonides ning hinnangute kohaselt võib see täita umbes 500 funktsiooni.

Maksahaigused

maksa haigused ja maksa puhastamine

Maksahaigused on mitmekesised ja võivad ulatuda kergest maksapõletikust kuni tõsiste haigusteni nagu maksatsirroos ja maksavähk.

  1. Rasvmaksahaigus: rasvmaksahaigus on seisund, kus maksarakud kogunevad liigse rasva tõttu. Peamised põhjused hõlmavad ebatervislikku toitumist, rasvumist, kõrget kolesteroolitaset ja alkoholi liigtarvitamist. Selle vältimiseks on oluline hoida tervislikku kehakaalu, tarbida tasakaalustatud toitumist ning piirata rasva- ja suhkrurikkaid toite ning alkoholi tarbimist.
  2. Hepatiit: hepatiit on maksapõletik, mis võib olla põhjustatud viirustest, alkoholist või teatud ravimitest. Viirushaiguste (nagu hepatiit B ja C) ennetamiseks on olemas vaktsiinid. Alkoholi tarbimise piiramine ja ohutute seksuaalpraktikate järgimine võivad aidata alkohoolse ja B-hepatiidi vältimisel.
  3. Maksatsirroos: maksatsirroos on seisund, kus maksakude asendatakse armkoega, takistades maksarakkude normaalset funktsioneerimist. Peamised põhjused hõlmavad alkoholi kuritarvitamist, kroonilist viirushepatiiti ja rasvmaksahaigust. Maksatsirroosi vältimiseks on oluline vältida alkoholi kuritarvitamist, jälgida maksahaigustega seotud riskitegureid ja järgida tervislikku eluviisi.
  4. Maksavähk: maksavähk võib olla alguse saanud maksatsirroosist või viirushepatiidist. Lisaks võivad riskifaktorite hulka kuuluda alkoholi kuritarvitamine, rasvumine ja teatud maksahaigused. Maksavähi ennetamiseks on oluline vältida riskitegureid, nagu alkoholi kuritarvitamine ja rasvumine, ning jälgida regulaarselt maksahaiguste sümptomeid.

Üldiselt on maksahaiguste ennetamiseks oluline praktiseerida tervislikku eluviisi, sealhulgas tasakaalustatud toitumist, füüsilist aktiivsust ja alkoholi tarbimise piiramist. Regulaarsed tervisekontrollid võivad aidata tuvastada võimalikke maksaprobleeme varakult ning võtta vajalikke meetmeid nende ravimiseks. Lisaks on oluline vältida kokkupuudet hepatiiti põhjustavate viirustega ning järgida tervishoiuspetsialistide soovitusi maksahaiguste ennetamiseks ja raviks.

Maksa puhastamine

Maksa-puhastamine-artikkel

Maksa puhastamiseks pole tingimata konkreetset “parimat aega”, kuna maks töötab pidevalt keha detoksifitseerimiseks. Siiski võib olla kasulik keskenduda maksa tervisele perioodidel, mil tarbitakse rohkem toitu või alkoholi, näiteks pärast pühi või liigset söömist, kui maks võib olla suurema stressi all.

Kasulik on ka maksa “kevadpuhastus”, et kergendada organismi talvisest raskematest toidukordadest ja tihtilugu ka rohkem tubasest elustiilist. Samuti on hea mõte omaks võtta maksa toetavad harjumused osana regulaarsest tervislikust eluviisist.

Maksa toetavad taimed ja toidulisandid

Piimohakas: piimohakas sisaldab ühendit nimega silümariin, mis on mõnedes uuringutes näidanud antioksüdantset ja põletikuvastast toimet, mis võib toetada maksa tervist, kaitstes maksarakke kahjustuste eest.

Kurkum: kurkumis leiduv aktiivne ühend kurkumiin omab antioksüdantset ja põletikuvastast toimet, mis võib toetada maksa tervist, vähendades põletikku ja oksüdatiivset stressi.

Kõrvits: kõrvitsajuurt on ajaloos kasutatud rahvameditsiinis maksa tervise toetamiseks. See võib aidata parandada maksa funktsiooni ja toetada maksa puhastumist.

Artišokk: artišokk sisaldab ühendeid, mis võivad soodustada sapi tootmist, mis omakorda toetab seedimist ja maksafunktsiooni.

Punapeet: punapeet sisaldab beetaiini, mis võib aidata kaitsta maksa oksüdatiivse stressi ja põletiku eest.

Klorella ja spiruliina: need magevee vetikad on rikkad klorofülli ja antioksüdantide poolest, mis võivad toetada detoksikatsiooniprotsesse maksas.

Täisteratoitudest rikkalik toit: lisaks konkreetsetele toidulisanditele on oluline toitumine, mis on rikas puuviljade, köögiviljade, täisteratoodete, valgu ja tervislike rasvade poolest, mis pakub vajalikke toitaineid optimaalse maksa funktsiooni jaoks. Liigse alkoholi, töödeldud toitude ja lisatud suhkrute vältimine on samuti oluline maksa tervisele.

Hüdratsioon: piisavalt vedeliku joomine on oluline maksa funktsiooniks, kuna vesi aitab kehast toksiine väljutada ja toetab üldiseid rakkude funktsioone, sealhulgas maksas.

Regulaarne treenimine: regulaarne füüsiline aktiivsus võib toetada maksa tervist, parandades vereringet, vähendades põletikku ja aitades säilitada tervislikku kaalu, mis on oluline rasvmaksa haiguse ennetamiseks. Kuigi maksa toetavate toitude ja harjumuste lisamine igapäevasesse rutiini võib edendada üldist tervist ja heaolu, on oluline konsulteerida arstiga enne uute toidulisandite võtmist või oluliste toitumismuutuste tegemist, eriti kui teil on olemasolevad terviseprobleemid või võtate ravimeid.

Lisaks on oluline meeles pidada, et kuigi teatud toidud ja toidulisandid võivad toetada maksa tervist, peaksid need olema osa üldisest tervisekavast ega tohiks olla ainus viis maksa “puhastamiseks”.

Kurkum ja artišokk: maksa tervise kaitsjad

Kurkum

Kurkumi kasulikkus

Kurkum, ere kollane vürts, mida sageli kasutatakse Aasia köögis ja traditsioonilises meditsiinis, on tuntud oma võimsate põletikuvastaste ja antioksüdantsete omaduste poolest.

Alljärgnevalt mõned põhjused, miks on kurkum kasulik maksa tervisele:

  1. Kurkumiinisisaldus: kurkum sisaldab bioaktiivset ühendit nimega kurkumiin, mis vastutab paljude selle tervisele kasulike omaduste eest. Kurkumiini on põhjalikult uuritud tema põletikuvastase, antioksüdantse ja hepatoprotektiivse (maksa kaitsva) toime tõttu.
  2. Antioksüdantiivsed omadused: kurkumiin toimib võimsa antioksüdandina, kogudes vabu radikaale ja neutraliseerides oksüdatiivset stressi maksas. Oksüdatiivne stress võib kahjustada maksarakke ja kaasa aidata maksahaiguste, nagu rasvmaksahaigus, hepatiit ja tsirroos, arengule. Oksüdatiivse stressi vähendamisega aitab kurkumiin kaitsta maksarakke kahjustuste eest.
  3. Põletikuvastane toime: krooniline põletik on tihedalt seotud maksahaigustega, sealhulgas mittealkohoolse rasvmaksahaiguse (NAFLD) ja alkohoolse maksahaigusega (ALD). Kurkumiinil on tugevad põletikuvastased omadused, pärssides põletikulisi protsesse ja vähendadespõletikke soodustavate tsütokiinide tootmist. Põletiku vähendamisega maksas aitab kurkumiin ennetada kudede kahjustusi ja soodustab maksarakkude taastumist.
  4. Sapi tootmise stimuleerimine: on näidatud, et kurkumiin stimuleerib sapi tootmist maksas, mis aitab seedimist ja rasvade imendumist ning toetab maksa üldist funktsiooni ja detoksifikatsiooniprotsesse.
  5. Kaitse maksakahjustuste vastu: uuringud on näidanud, et kurkumiin võib kaitsta erinevate maksakahjustuste, sealhulgas toksiinide, alkoholi ja teatud ravimite põhjustatud kahjustuste eest. Kurkumiin aitab tugevdada maksarakkude membraane, suurendab maksas detoksifikatsiooniensüümide aktiivsust ja pärsib hepatoossete stellaatrakkude aktiveerimist, mis mängivad võtmerolli maksafibroosis.
  6. Rasvmaksahaiguse ennetamine: kurkum ja kurkumiin on näidanud lootust NAFLD (mittealkohoolne rasvmaksahaigus) ennetamisel ja manageerimisel, seisundis, mida iseloomustab rasva kogunemine maksas. Kurkumiin aitab vähendada maksas rasva kogunemist, parandada insuliinitundlikkust ja leevendada NAFLD-ga seotud põletikku.

Kurkumi lisamine oma dieeti, olgu see siis vürtsina toiduvalmistamisel või kurkumiini sisaldavate toidulisandite tarbimine, võib olla kasulik viis maksa tervise toetamiseks. Siiski on oluline märkida, et kurkumiini biosaadavus on suhteliselt madal, seega võib kurkumiini tarbimine koos musta pipraga (mis sisaldab piperiini, ühendit, mis suurendab kurkumiini imendumist) või parema imendumisega vormis toidulisandite kasutamine suurendada selle efektiivsust. Nahrin kasutab oma toidulisandis eriti efektiivset, kuni 40x paremini imenduvat kurkumit. Nagu alati, peaksid maksahaigustega inimesed enne uute toidulisandite alustamist või oluliste dieedimuudatuste tegemist konsulteerima oma arstiga.

“Tänu teile elu kvaliteeti parandavate kurkumi kapslite vahendamise eest!”

Aarne

EFSA (Euroopa Toiduohutusamet) väited kurkumi kohta:

  • Aitab säilitada maksa tervist
  • Aitab säilitada immuunsüsteemi tõhusust
  • Aitab säilitada vastupanuvõimet allergiatele
  • Omab märkimisväärseid antioksüdantseid omadusi
  • Toetab vere tootmist ja kvaliteeti
  • Toetab südame tööd
  • Toetab vereringet
  • Aitab säilitada kopsude ja ülemiste hingamisteede tervist
  • Toetab närvisüsteemi talitlust
  • Kasutatakse seedimise hõlbustamiseks
  • Aitab toetada normaalset maksafunktsiooni
  • Aitab kaasa seedeelundite kehavedelike tootmise stimuleerimisele
  • Toetab maksa ja sapiteede talitlust
  • Aitab kaasa seedemugavusele
  • Aitab hõlbustada rasvade seedimist
  • Aitab toetada seedimist
  • Leevendab põletiku
  • Leevendab lihas- ja liigesevalu
  • Soodustab head vaimset tasakaalu
  • Hoiab ära rasvade kogunemise ja hõlbustab nende ladestumist maksa poolt

Artišokk

Artišokk

Artišokid on maksa tervisele äärmiselt kasulikud mitmel põhjusel:

Sapi tootmise soodustamine: Artišokid sisaldavad ühendeid nagu tsünariin ja silymariin, mis on näidanud sapi tootmise stimuleerimist maksas. Sapp mängib seedimises olulist rolli, eriti rasvade lagundamise ja imendumise osas. Suurenenud sapiproduktsioon võib aidata seedimist parandada ja kehast toksiinide väljutamist.

Antioksüdatiivsed omadused: artišokid on rikkad antioksüdantidest, sealhulgas flavonoididest ja polüfenoolidest, mis aitavad kaitsta maksarakke oksüdatiivse stressi põhjustatud kahjustuste eest. Oksüdatiivne stress tekib siis, kui on tasakaalust väljas vabade radikaalide tootmise ja keha võime nende neutraliseerimise vahel. Antioksüdandid artišokides aitavad neutraliseerida vabu radikaale, ennetades sellega maksa rakkude põletikku ja kahjustusi.

Maksa puhastuse toetamine: maks on keha peamine organ mürkainete väljutamiseks, lagundades ja eemaldades verest toksiine. Artišokid sisaldavad ühendeid, mis toetavad maksa puhastamise protsesse, suurendades ensüümide aktiivsust, mis osalevad mürkainete väljutamises. See aitab maksal tõhusalt eemaldada toksiine ja jäätmeid kehast.

Kolesterooli reguleerimine: artišokid sisaldavad ühendeid nagu tsünariin, mis on näidanud kolesteroolitaseme alandamisel häid tulemusi. Kõrge kolesteroolitase võib kaasa aidata rasvmaksahaigusele ja teistele maksahaigustele. Kolesteroolitaseme reguleerimise abil võib artišokk toetada üldist maksa tervist.

Põletikuvastased omadused: krooniline põletik on levinud maksahaiguste, nagu hepatiit ja rasvmaksahaigus, tunnus. Artišokid omavad põletikuvastaseid omadusi tänu oma kõrgele antioksüdantide sisaldusele ja muudele bioaktiivsetele ühenditele. Põletiku vähendamisega aitavad artišokid kaitsta maksa rakke ja toetavad üldist maksafunktsiooni.

EFSA (Euroopa Toiduohutusamet) väited artišoki kohta:

  • toetab maksa ja südame tervist
  • toetab seedimist
  • panustab seedeelundkonna normaalsesse funktsioneerimisse
  • leevendab ebamugavust soolestikus (puhitused, liigne täiskõhutunne, iiveldus)
  • võib vähendada veres lipiidide (triglütseriid, kolesterool jt.) taset
  • toetab kaalualandamist

Artišokkide lisamine oma dieeti, olgu see siis keedetud, aurutatud või osana toidust, võib olla maitsev viis maksa tervise toetamiseks. Kuna artišokk meie piirkonnas väga levinud toidulaual niisama ei ole, siis on mugav viis artišoki kasulike omaduste nautimiseks kasutada toidulisandeid.

Nahrini toodetes kasutatav artišokk kasvatatakse Lääne-Prantsusmaal. Tootja omab pikaajalist kogemust artišoki kasvatamisel ning omab GMP, ISO22000, HACCP, ECOCERT sertifikaate. Artišokid kasvavad tootja peakontori ümber ning ekstrakti nendest tahakse samal päeval kui neid korjatakse. See garanteerib ülima kvaliteediga puhta artišoki ekstrakti, mida kasutame oma toodetes.

“Peale haigust olid maksanäidud kõrgemad ning Artišoki jook aitas organismi mürkidest puhastada.”

Inga

Kui reisid Vaheremeremaades võid tähele panna, et artišokk on nende toidulaual tihe külaline, eriti just õhtusöögilauas, et toetada seedimist ja kaitsa maksa veini eest.

Siiski on oluline meeles pidada, et kuigi artišokid võivad olla kasulikud, peaksid need olema osa tasakaalustatud toitumisest, mis sisaldab mitmekesiselt puu- ja köögivilju, täisteratooteid ja valku, et toetada üldist tervist ja maksafunktsiooni. Lisaks peaksid olemasolevate maksahaigustega inimesed enne olulisi toitumisalaseid muudatusi nõu pidama tervishoiutöötajaga.

Kokkuvõte

Maksa tervis on oluline osa üldisest heaolust. Õnneks on meil mitmeid viise, kuidas saame oma maksa tervist toetada, sealhulgas tervislik toitumine ja teatud toidulisandid, nagu kurkum ja artišokk. Kui soovite oma maksa tervist parandada, kaaluge nende toitainete lisamist oma igapäevasesse toitumisse.

Maksa puhastust toetavad toidulisandid

Uuringud artišoki ja kurkumi kasulikkusest maksale

Artišoki lehe ekstrakti kasulikkus mittealkohoolsele rasvunud maksale – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29520889/

Farmakoloogilised uuringud artišoki lehe ekstraktist ja tema terviseomadustest – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26310198/

Kurkumiin parandab maksatsirroosiga patsientide tervisega seotud elukvaliteeti: randomiseeritud topeltpime platseebokontrollitud uuring – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32147077/