Miks on oluline süüa lõõgastunult?

Liisbeth Oruste

toitumisspetsialist ja coach https://liisbethoruste.ee/

Kuulen tihti küsimust, et mida siis ikkagi süüa, et olla tervislik? Mida süüa, et võtta kaalust alla või hoopis juurde? Mida süüa, et lahendada seda, teist või kolmandat muret?

Jah, toiduvalik on oluline, et saavutada parem enesetunne ja kehaline seisund. Ent teekond lahenduseni algab tihtilugu hoopis sellest, kuidas me sööme, mitte sellest, mida me sööme. 

Ekstreemseid näiteid kaaluprobleemideta rämpstoidu nautlejaist kuni ülitervislike mustersööjatest paksukesteni on meie ümber küll ja veel. Siinse loo illustreerivateks peategelasteks sobivad need kaks vastanduvat figuuri imehästi. Teemegi nendega järgnevalt tutvust.

Muretu Nautleja mõtleb järgmisele toidukorrale enamasti alles siis, kui tühi kõht endast märku annab. Tema elus on muudki huvitavat ning söök on peamiselt lihtsalt kütus. Tal ei ole mingit kindlat toitumisrežiimi ega ka erilist huvi tervisliku toitumise suhtes. Süües teeb ta alati endale meelepäraseid valikuid ning tuleb oma isudele vastu. Mõnikord on küll portsjonid liigsuured ning seedimine võtab aega ja energiat, kuid see on tema jaoks igati loomulik ja vastuvõetav. Aeg-ajalt esinev kõhupuhitus ja seedehäired on tavaline nähtus; kaaluprobleeme tal ei ole.

Ülikorralik Mustersööja teab seevastu täpselt, millal on tema järgmised toidukorrad. Enamasti on tal ka vahepalad ja eine juba kotis ootamas. Elulisi toimetusi küll jagub, kuid mõtted kalduvad tihti toidule. Ka temas on olemas nautleja, kes toitu väga hindab, kuid ta teab, et elus on vaja tervislikkuse huvides teha teatud mööndusi ning mingitest asjadest loobuda. Süües unistab ta tihti juba järgmisest toidukorrast. Tema aeg-ajalt esinevatest söömasööstudest ja nn patustamistest ei tea keegi; ka endale ta vaevu neid tunnistab. Peale selliseid intsidente on tema toitumisrežiim veelgi karmim. Kõhu läbikäimine on aeglane, esineb kroonilist kõhukinnisust ja kaalutõusu.

Need kaks tegelast on omavahel tegelikult vägagi seotud ja lähedased. Tegemist on elukaaslastega. Ühtlasi mainin siinkohal, et kui kellegi fantaasia soovis nüüd tegelaste sugu määrama hakata, siis mõlemat karakterit võib vaadelda nii mees- kui ka naissoost. Antud loo kontekstis ei ole soo määramine oluline, kuigi on ilmselge, et naiste ja meeste kehad funktsioneerivad kohati erinevalt. 

Vaadeldes aga lähemalt meie peategelaste eluolu, näeme, et jagatakse nii argi- kui ka pidupäevi nagu tavalises peres ikka kombeks. Headel aegadel tekib Mustersööja initsiatiivil tema vajadusi arvestav ühine rütm. Nautleja tuleb kaaslase soovidega kaasa. Valmistatakse tervislikumad road, õhtusöök süüakse koos, kuid Nautleja portsud on alati suuremad, sest viimati sõi ta hommikul. Mustersööja on aga kogu päeva järjepidevalt oma eineid söönud, seega tema vajadus ongi õhtul väiksem. Kuna aga õhtusöök on tõeliselt maitsev ning kaaslane naudeldes aina juurde tõstab, lubab ka Mustersööja endale portsukese portsukese järel. Juba süües leiab ta, et on läinud liiale, kahetseb tehtut ning seab endale edasiseks veelgi karmimad piirangud, kuna usub, et suuremad kogused tähendavad tema jaoks ka suuremat kehakaalu.

Olgugi, et antud loo tegelased on väljamõeldud, selliseid indiviide ja kooslusi leidub küllaldaselt. Pea iga lugeja võib siin osaliselt ära tunda kas iseend või kedagi lähikondlastest. Selle asemel, et jääda oma väljakutsetega üksi, julgustan panustama ausasse suhtlusesse iseenda ja lähedastega. Lähedaste toetus tervisliku seisundi parandamise teekonnal on ülioluline. Allasurutud tunded ning vastamata vajadused võivad seevastu kehas tekitada stressiseisundi ning aja jooksul kujudes viia mitmesuguste haiguslike seisunditeni. Aeg-ajalt esinevad seederaskused, puhitus ja kõhukinnisus ei ole normaalsus, millega harjuda. Tegemist on märkidega, mis võivad viidata ebasobivale eluviisile ja/või (söömis)harjumustele. Lahendused võivad inimeseti vägagi erineda.

Käesolev artikkel kutsub eelkõige tähelepanu pöörama oma psühholoogilisele ja emotsionaalsele seisundile, seda eriti söömishetkel. Lõõgastunud olek tagab seedesüsteemi tõhusama funktsioneerimise ning ennetab seedevaevuste teket. Rahuseisundis ilma segavate faktorite ja vaimse pingeta söömine on üks esimesi tervisliku toitumise printsiipe.

Söömise ajaks soovitan kõrvale jätta ka igasugused nutiseadmed ja jutusaadete või uudiste kuulamine. See on vajalik, et sinu keha saaks lõõgastuda ning parajast toidukogusest maksimaalselt rahuldust. Võta aega, et oma toitu valmistada, enne ampsamist nuusutada ja silmadega süüa ning alles siis maitse igat ampsu justkui oleks see sinu esimene ja viimane suutäis. Nuusutades tunned sa enamasti ära, kas antud toit su kehale sobib. Süües lihtsalt naudi – kahetsusele ja süümepiinadele siin kohta pole.

Mõtle ka sellele, kuidas mõjub sulle sotsiaalses õhkkonnas söömine. Kas muretsed söömise pärast juba enne sündmust? Kas kipud sööma liiga palju? Kas koged puhitust ja seedeprobleeme? Pole saladus, et pidulauad on tihti lookas ning suurem osa seltskonnast sööb sellistel puhkudel liigpalju. Jutuvada sees ahmitakse õhku ja lugematul hulgal ahvatlusi. Pole ka saladus, et mõnikord tuleb einestamist ette nendega, kellega on emotsionaalsed pinged. See kõik mõjutab sinu seedesüsteemi tööd – seega vali, kellega, millal ning millises õhkkonnas einestad.

Küsimused mõtiskluseks: 

  • Millises keskkonnas ja seisundis olen harjunud sööma? 
  • Kuidas mõjub mulle sotsiaalne söömine? 
  • Kuidas toimib minu seedesüsteemi töö?

***

Artikli sisu on loonud Liisbeth Oruste, toitumisspetsialist, coach ja joogaõpetaja, kelle südameasjaks on kõiki soovijaid ja teotahtelisi varustada vajalike teadmiste, oskuste ning toetusega, et saavutataks unistatud seisund oma kehas ja elus. Oma töös lähtub ta tõdemusest, et iga inimene on erakordne ning iga juhtum paljude tegurite koosmõju tulemus.

Olles erialaselt õppinud ja töötanud nii Eestis, Inglismaal kui ka Hollandis, on Liisbethi kogemustepagas tervise ja toitumise valdkonnas kirju. Pöörduda saab toitumis- ja heaolunõustamisse, toitumisteraapiasse (haiguste puhul), kehateraapiasse (naiste tervis) ning osaleda iganädalaselt joogatundides.

Huvi korral kirjuta liisbeth.oruste@gmail.com.