3 ideed igapäevase heaolutunde tõstmisteks

Igaüks meist on väärt, et tunda end oma kehas hästi, kuid paraku jääb tihti midagi puudu. Põhjuseid võib olla mitmeid ning enamasti ongi kogetav seisund paljude tegurite koosmõju.

Oma töös nõustaja ja coach -ina näen pidevalt, kuidas eesmärk soovitakse saavutada minimaalse ajaga. Heaolu kogemine on aga teekond, mis algab justkui iga päev uuesti ning kestab tegelikult terve elu. 

Lahendus enesetunde tõstmiseks algab väikeste sammudega ning piisab, kui alustada ühe igapäevase harjumuse muutmisest. Järgnevalt toongi välja 3 inspireerivat ideed, mida järk-järgult oma argipäeva integreerida.

1. Lülita end välismaailmast välja

Ole kättesaamatu, eemaldu nutiseadmetest ning naudi aega iseendaga.

Pidev infotulv hoiab meid kogu aeg justkui tegutsemas. Samuti on keeruline päriselt lõõgastuda, kuid oled pidevalt kättesaadav. Näiteks kujuta ette, et oled sügaval oma mõtetes või teed midagi ennastunustavalt nauditavat ning järsku telefon heliseb – oled koheselt keskendunud seisundist väljas ning reageerid välisele. On hästi, kui saad naasta oma olemisse, kuid olgem ausad – alati on justkui midagi muud teha ning aega endale tuleb lihtsalt võtta.

Igal inimesel on oma unikaalne elurütm ning sellest tulenevalt saab ka igaüks ise tunnetada, millal on parim aeg enda seadmed välja lülitada ja vaikust nautida. Siiski soovitan soojalt end õhtul lennurežiimile sättida ning hommikul esmajoones alanud päevaks seadistada ilma, et lähtuksid sellest, mida maailm sinust soovib.

2. Ärka kogu kehaga

Valid sa ärgata lennurežiimil või mitte, on oluline hommikul voodist tõustes esmalt keha liikuma saada. Teatud protsessid võivad oma toimimisest kenasti märku anda, kuid oluline on panna ka veri liikuma, sügavalt hingata, veidi venitada ning võimelda, et keha päriselt üles ärkaks. Piisab vaid 10 – 15 minutist, kuid hea enesetunde kasvades hakkad tõenäoliselt seda protsessi ka rohkem ja pikemalt nautima.

Alustuseks vali lihtsaimad harjutused, mille tegemist naudid ning mis hõlmavad kogu keha (nt ringjad liigutused liigestele, venitused suurematele lihasgruppidele), ka kõndimine või kerge sörk võivad sobida. Pane tähele, et seejuures kindlasti hingaksid (näen tihtipeale, kuidas harjutuste tegemise ajal see sootuks unustatakse). Eriti hea oleks võimaluse korral virguda värske õhu ja päikese käes.

3. Esmalt vesi

Oled jõudnud käesoleva artikli kõige olulisema sõnumi juurde. Hurraa!

Joo puhast vett. Tee seda igal hommikul enne igasuguse toidu, kohvi või millegi muu tarbimist. Rüüpa klaasitäit rahulike sõõmude kaupa mõnekümne minuti vältel. Ära kulista kõike korraga alla ning kindlasti väldi jääkülma vee joomist.

Pisidetailid sinu argipäevas on võtmetähtsusega, et tunda end tõeliselt hästi – seda nii oma kehas kui ka elus. Loodan, et loetu andis sulle inspiratsiooni astuda iga päev üks väike samm soovitud seisundi saavutamise suunas. Kui sul tekkis mõtteid või küsimusi, saad minuga alati ühendust võtta.

Liisbeth Oruste

toitumisspetsialist ja coach

Olen õppinud ja erialaselt töötanud nii Eestis, Inglismaal kui ka Hollandis. Olen kõrgharitud toitumisspetsialist (inimese toitumise ja toidu tootmise alal); lisaks toitumisnõustaja, coach, personaaltreener ja joogaõpetaja ning peagi ka paberitega toitumisterapeut. Enim väärtust olen omandanud reaalsete kogemuste kaudu — olgu nendeks minu klientide juhtumid või isiklik lugu. Minu südameasjaks on kõiki soovijaid ja teotahtelisi varustada vajalike teadmiste, oskuste ning toetusega, et saavutataks unistatud seisund oma kehas ja elus.

liisbeth.oruste@gmail.com

https://liisbethoruste.ee/

3 ideed igapäevase heaolu tõstmiseks