100% looduslikud tervendavad eeterlikud õlid ja kuidas neid kasutada

MIS ON EETERLIKUD ÕLID?

Eeterlikud õlid, mida mõnikord nimetatakse ka essentsideks, on taimede kontsentreeritud lõhnaained.

Taimede nähtamatute ja lühiajaliste lõhnade talletamine ja sisse hindamine just siis, kui ise tahad, on olnud inimkonna suureks sooviks juba sajandeid. Kui palju ilusaid mälestusi on seotud lõhnadega! Essentsid sisaldavad elujõudu ja taimede tugevust kontsentreeritud kujul. Lõhn asub pisikestes õlitilkades taimekoe sees või peal. Mõnede taimede puhul võib õlinäärmeid märgata palju silmaga, näiteks apelsini koorimisel või naistepuna lehel, kui seda vastu valgust hoida. Eeterlikud õlid mängivad taimede arengus olulist rolli – nad talletavad energiat, kannavad informatsiooni, kaitsevad haiguste eest, reguleerivad temperatuuri ja palju muud. Kui õies on eriti suur kogus essentsi, siis meelitab taim ligi meeldivaid putukaid või peletab eemale ebameeldivaid – neid, kes sööksid, s.t hävitaksid seda. Tänapäeval on sellest teadmisest putukatõrjes suur abi: teatud eeterlikud õlid ei meeldi tüütitele putukatele kohe üldse. 

Eeterlike õlisid sisaldavad anumad peaksid alati olema korralikult suletud, kuna need on äärmiselt lenduvad ja seega aurustuvad kiiresti. Eeterlikud õlid on ka väga valgustundlikud, seetõttu tuleks neid hoida pruunist klaasist anumas, mis ei lase valgust läbi. Essentsid säilitavad kogu oma energia ühe aasta vältel, pärast hakkab see tasapisi vähenema. Mõned õlid nagu jasmiini, patšuli, roosi, viiruki ja roosipuu oma aga muutuvad aastatega küpsemaks – nagu hea vein. Eeterlikud õlid reageerivad negatiivselt väga kõrgetele temperatuuridele ega talu üldse temperatuuri, mis on madalam kui 0 kraadi. Tsitrusviljade eeterlikud õlid on eriti kuumatundlikud, seetõttu tuleks neid hoida külmikus.

Eeterlike õlide tihedus võib varieeruda üsna tugevalt. Need võivad olla vedelad (näiteks lavendel, sidrun või piparmünt) või väga viskoossed (näiteks vetiver, mimoos). Eri essentside värvused võivad samuti olla küllalt erinevad. Mõned neist on läbipaistvad ja värvitud (näiteks lavendel, raudürt), teised on tumedad või pruunid (vetiver, patšuli). Naljakas on, et Saksa kummeli ja raudrohu eeterlikud õlid on tumesinised, bergamoti oma aga heleroheline. 

Essentse ei saa segada veega, kuid saab segada rasvõlidega, alkoholiga, seebiga ja osaliselt looduslike emulsioonide ja emulgaatoritega nagu piim, koor, mesi või munarebu. Sellest tulenevad erinevad kasutusviisid.

Eeterlikud õlid ei tule üksnes õitest, vaid ka puulehtedest, puuokastest, -koorest, -juurtest või viljadest, s.t kõigist taime osadest.

 

KUIDAS EETERLIKE ÕLISID SAADAKSE

Kuidas on võimalik eraldada eeterlike õlide lõhnavad tilgakesed taime teistest osadest? See saladus avastati juba 5000 aastat tagasi, kuid unustati vahepeal mitu korda, et siis jälle taasavastada. Arheoloogid leidsid Mesopotaamiast destilleerimisseadeldise, mille vanuseks hinnati umbes 5000 aastat. Egiptlased kasutasid samuti eeterlike õlisid. Seda nii nende fantastilistes muumiates aga ka ravitsemisel ja kosmeetikas.

Rooma impeeriumi lõpus vajalikud teadmised kadusid ning Araabia arstid ja alkeemikud avastasid selle alles 10. sajandil.

Sellest ajast alates on destilleerimise tehnoloogiat lihvitud ja tänapäeval teame, et iga õli jaoks on vaja erinevat survet, temperatuuri ja aega. Kui eeterlik õli aetakse liiga kuumaks või kui anum on liigse pinge all, saab õli kvantitatiivselt rohkem, kuid kvaliteet langeb. Aroomiteraapias kasutame täielikke õlisid, s.t neis peavad olema kõik koostisosad. Eeterlikud õlid on komplekssed ained. Näide: lavendliõlist saab eraldada umbes 160 koostisosa ja seal on neid kindlasti rohkemgi.

Selleks, et säilitada essentside puhtust, peab destilleerimine toimuma aeglaselt, et ka raskesti lenduvad ained aurustuksid.

Teine meetod eeterlike õlide töötlemiseks on külmpressimine, mida kasutatakse peamiselt tsitrusviljade puhul. 

 

LOODUSLIKUD EETERLIKUD ÕLID VS SÜNTEETILISED ÕLID

Kui tahame essentse kasutada tervise ja heaolutunde heaks, siis ei tohiks me kvaliteedi nimel raha kokku hoida, sest ainult täiesti puhas õli toimib maksimaalselt. Paljusid kalleid essentse segatakse odavatega, näiteks sidruniessentsi sidruniheina omaga ja küpressiõli rosmariiniõliga. Väga oluline on ka taimede botaaniline päritolu. On suur vahe, kas taim, näiteks lavendel, kasvab looduses ise või seda on kasvatatud kusagil, kus kasutatakse pestitsiide ja kunstlike väetisi.

Osa ettevõtteid lahjendab essentse mandliõlis, viinamarjaseemneõlis või teiste taimede õlides, kuid pakendil viidatakse ainult essentsile. Tihti lisatakse ka sünteetilisi koostisosi. On ütlematagi selge, et need koostisosad vähendavad õli kvaliteeti ja toimet drastiliselt.

Eeterlike õlide heal kvaliteedil on oma hind, kuid see on hind, mida tasub maksta.

Sünteetiliselt toodetud õlid on üksnes lõhnaõlid, s.t et siin me enam aroomiteraapiast kõneleda ei saa. Eeterlikud õlid on erineva kvaliteediga. Nagu veinidel on neilgi head ja halvad aastad (ilm, teised keskkonnamõjud jms). Parfüümide puhul on tähtis suur kogus ja seda nii püsivate kui odavate lõhnade puhul.

Võhikul on tänapäeval peaaegu võimatu eristada looduslikku õli sünteetilisest. Tõeliste eeterlike õlide kõrge hind sunnib üha rohkem edasimüüjaid müüma sünteetilisi õlisid. 

Sünteetilised õlid ei ole kunagi puhtad. Nad sisaldavad alati tundmatuid kõrvaltooteid, mille mõju ei ole kindlaks määratud. Need ei ole elus ja me teame, et puhaste essentside kontsentreeritud ja elujõulisel energial on kehale ja vaimule raviv mõju. Sünteetilised õlid on “surnud” tooted, mida loodusliku ravitsemise seisukohast ei peaks kasutama ravimiseks ega inimese keha ülesehitamiseks ning tugevdamiseks.

 

EETERLIKE ÕLIDE KASUTAMINE

Aroomiteraapia lamp

Selle toime tuleneb vormi, valguse, värvi ja lõhna kombinatsioonist. Aroomiteraapia lambis kasutatava eeterliku õli tilkade arv sõltub ruumi suurusest ja essentsi lõhna intensiivsusest. Tavaliselt kasutatakse 3-5 tilka korraga. Lõhn toas mõjutab seal olijate tuju väga vaevumärgataval viisil.

Alusta üksikute lõhnadega või valmissegudega ja jälgi nende mõju, Hiljem on lihtne luua endale individuaalseid segusid.

Üksikute aroomiteraapia õlide kohta saad lugeda järgmisest peatükist, kus neid on kirjeldatud ükshaaval.

Aur

Auru soovitatakse külmetuse nagu köha ja limaskestapõletik ravimiseks või näole auruvanni tegemiseks. Pane umbes 3-5 tilka (sõltuvalt õli tugevusest= eeterliku õli keeva veega suurde kaussi. Tüümiani puhul ära pane rohkem kui 1-2 tilka. Aseta suur rätik üle pea ja kausi, et aur kaduma ei läheks. Sulge silmad ja hinga tõusvaid lõhnu umbes 5 minutit. Kui külmetus on raske, siis tee auru 2-3 korda päevas.

Saun

Puhtad eeterlikud õlid koos sünteetiliste õlidega võivad toetada saunas käimise mürke eemaldavat mõju. Pane umbes 5 tilka eeterliku õli või selle segu kibusse ja aseta see kuumade kerisekivide kohale. Ära pane õli otse kuumadele kividele. Eeterlikud õlid on väga kergesti süttivad. Selline aroomiteraapia on hingamisteedele väga meeldiv, see aitab alustada kehas mürkide eemaldamise protsessi ja parandab keha kaitsevõimet.

Kompress

Kuumal kompressil on lõõgastav ja kergendav toime. Lisaks avab see poore, seetõttu imenduvad eeterlikud õlid kiiremini ja sügavamale nahka. Umbes 2 liitri kuuma vee kohta tuleks kasutada 4-6 tilka õli. Leota rätikut segus, vääna see välja ja pane hooldust vajavatele kehapiirkondadele. Kompress tuleks eemaldada kohe, kui selle temperatuur on langenud allapoole kehatemperatuuri. See on ideaalne hooldus enne näomassaaži. Sel on positiivne mõju stressi ja pinge vastu. Kuumi kompresse ei tohiks kasutada väikeste katkiste veenide olemasolul.

Vannid

Väärtuslike lõhnade lisamine vanniveele on eriti hea mõjuga. See on üks efektiivsemaid aroomiteraapia rakendamise viise, sest nii saab kogu keha aineid endasse imada. Vanniskäimine ei ole kasulik mitte üksnes kehale vaid ka hingele – essentsidel on inimpsüühikale väga kasulik toime.

Kuna eeterlikud õlid veega ei segune on enamik poodides pakutavatest vanniõlidest sünteetilised emulgaatorid, s.t ained, mis seovad õli ja vett. Siiski on olemas ka mõned looduslikud emulgaatorid nagu mesi ja koor. Neisse võib lisada puhtaid eeterlike õlisid, misjärel segunevad nad veega suurepäraselt. 

Õlid kehale + näohooldus, massaažiõlid

Mõnede eeterlike õlide ja baasiõliga saab kergesti segada üksikuid õlisid kehale näohoolduseks ja massaažiks. 2 supilusikatäit baasõli ja paar tilka eeterlikku õli ning eriline segu ongi valmis. Nende baasõlidega (nn rasvõlidega) segunevad eeterlikud õlid väga hästi. Selles kasutatavad õlid ei tohiks olla rafineeritud ja saadud külmpressimise teel. Ainult nii sisaldavad nad kõiki nahale väärtuslikke ravivaid hooldavaid aineid. Küllastumata rasvhapetega taimsed õlid sisaldavad eriti olulisi ravivaid aineid ja vitamiine, mis toetavad naha funktsioone, hingamist, valguse imendumist ja termoregulatsiooni. Need muudavad su naha pehmeks, elastseks ja pinguldatuks. Mineraalõlid on surnud õlid, mis on toodetud parafiiniõlist. Need peaaegu ei imendu nahka, ummistavad poore, aeglustavad nahavitamiinide toimet ning võivad vähendada ka eeterlike õlide toimet. Kahjuks kasutatakse neid tihti beebiõlidena. Inimkeha ei suuda aga mineraalõlisid töödelda, mistõttu need ladestatakse kehas.

Sobivad baasõlid on magusmandliõli, sarapuupähkliõli, jojoobaõli, nisuiduõli, kookospähkliõli, naistepunaõli ja oliiviõli.

 

EETERLIKE ÕLIDE ÜLDISELOOMUSTUS

Sajandite jooksul on inimene üritanud tundma õppida aroomide saladusi, eraldama aroome lõhnavatest taimedest ja kasutada neid oma huvides. Aroome kasutame alates lapsepõlvest, tehes seda loomulikul moel, vajamata seejuures erilist õpetust või spetsiaalseid teadmisi. Küüslaugu küüs, piparmündi- või pärnaõietee, riivitud sidrunikoor, loputamine salveiga, värskete rooside kimp – aroomid on meie elu lahutamatu osa.

Kuid… lõikeroosid närtsivad kiiresti ning kaotavad oma omadused, jasmiiniõied kuivavad ja lume alt ei leia te enam piparmündilehti… Ning inimesed õppisid koguma taimede lõhnasid, et säilitada pikemaks ajaks nende imepäraseid omadusi.

Eeterlike õlide näol omandasid aroomid suure kontsentratsiooni, mugavuse kasutamisel ning andsid ka Euroopas elavatele inimestele võimaluse hinnata teepuu- või eukalüptiõli võlusid. Vedelikeks materialiseeritud aroome nimetatakse eeterlikeks (või aroomi-) õlideks. Teaduslikust aspektist lähtudes on aroomiõlid paljude komponentide sisaldusega orgaanilised terpeenühendid, alkoholid ja aldehüüdid, ketoonid jt süsivesikud, mida töötavad välja eeterlike õlisid sisaldavad taimed.

Kaasajal tuntakse ligikaudu 200 erinevat eeterliku õli, mis oskuslikul kasutamisel omavad suurepäraseid raviomadusi. Eeterlike õlide keemiline koostis on väga keeruline. Nende koostisesse kuuluvaid erinevaid orgaanilisi ja anorgaanilisi aineid on ligi 120-500. Seetõttu on neid võimatu kopeerida kunstlikul või keemilisel teel. Sünteetilistel õlidel ei ole seega naturaalsete eeterlike õlide ravivaid omadusi.

 

EETERLIKUD ÕLID:

  • läbipaistvad, värvitud või kergelt värvitud vedelikud, mis omavad iseloomulikku lõhna ja maitset
  • ei ole rasvased, aurustuvad toatemperatuuril, ei jäta võrreldes taimeõlidega rasvaseid plekke paberile: võib märgata ainult mõningast värvimuutust juhul kui eeterlik õli omab värvi
  • on veest kergemad ja vees praktiliselt lahustumatud. Eeterlike õlide kasutamisel veega on vajalik emulgaator (piim, koor, mesi, meresool)
  • oksüdeeruvad valguse ja hapniku mõjul, mistõttu vajavad erilisi hoiutingimusi
  • omavad laialdast bioloogilise aktiivsuse spektrit. 

 

EETERLIKE ÕLIDE FUNKTSIONAALSED OMADUSED

Kõik eeterlikud õlid on mitmefunktsionaalsed, s.t need sisaldavad erinevaid aineid, kuid vaatamata sellele on ühiste omadustega:

  • kõik eeterlikud õlid on bakteritsiidse, põletikuvastase ja antiseptilise toimega
  • kõik eeterlikud õlid mõjuvad positiivselt närvisüsteemile
  • kõik eeterlikud õlid mõjuvad soodsalt emotsioonidele ja psüühilisele tervisele
  • kõik eeterlikud õlid on positiivse dermatoloogilise ja kosmeetilise efektiga taastades ja säilitades Sinu naha ning juuste tervise ja ilu
  • kõik eeterlikud õlid uuendavad iseregulatsiooni mehhanismi organismis
  • kõik eeterlikud õlid omavad bioenergeetilist väärtust
  • 70% eeterlikest õlidest kõrvaldavad kiiresti põletus- ja traumajärgsed nahadefektid
  • 65% eeterlikest õlides omavad valuvaigistavat toimet
  • 60% eeterlikest õlidest on erootilisteks stimulaatoriteks
  • 60% eeterlikest õlidest mõjutavad soodsalt hingamisorganite funktsioone ja seisundit
  • 50% eeterlikest õlidest normaliseerivad vereringeorganite funktsioone ja seisundit
  • 40% eeterlikest õlidest omavad ravivat mõju seedesüsteemile
  • 40% eeterlikest õlidest taastavad organismi eritussüsteemide funktsionaalsuse ja kudede tervise
  • 30% eeterlikest õlidest puhastavad organismi jääkainetest, neutraliseerivad mürke
  • 30% eeterlikest õlidest taastavad ja tõstavad organismi immuunsüsteemi aktiivsust
  • 30% eeterlikest õlidest tasakaalustavad sisesekretsiooninäärmete tööd, normaliseerides organismi hormonaalse tausta
  • 25% eeterlikest õlidest parandavad organismi tugiliikumisorganite tegevust
  • 20% eeterlikest õlidest on antiparasiitse toimega

 

NAHRINI 100% PUHTAD JA LOODUSLIKUD EETERLIKUD ÕLID

Kõiki meie puhtaid ja võimsaid eeterlike õlisid saad vaadata e-poest siit.

Olio Plus 33+7 ürdi õli – universaalne õli valu leevendamiseks ning heaolutunde tekitamiseks

33 puhast parima kvaliteediga eeterlikku õli ja 7 ekstrakti on kokku pandud selliselt, et nad moodustaksid mõjusa lõhnabuketi ja toetaksid üksteist. Kõik ürdid on üleni looduspuhtad ja pärit maailma parimatest kasvukohtadest. See on eriti oluline, sest eeterlike õlide toime erineb sõltuvalt kasvupiirkonnast. Eksklusiivne koostis aitab tõhusalt kõige erinevamate sümptomite ja seisundite korral ning toimib kiiresti.

Olio Plus 33-7 ürdiõli eeterlike õlide segu:

Olio Plus 33 eeterliku õli segu hingamisteedele sauna leilivette peavalu liigesvalu lihasvalu masssaaz 50ml
  • mõjub organismile tervendavalt
  • ideaalne saunas kasutamiseks
  • kergendustunne hetkega
  • aitab hoida organismi füüsiliselt heas vormis
  • tõhus valuvaigisti
  • aitab peavalu vastu
  • leevendab lihas- ja reumavalu
  • ergutab vereringet
  • aitab lahti saada väikestest soolatüügastest
  • avab hingamisteed
  • värskendab ja jahutab vannivett
  • Olio Plus tõhustab ka näiteks kadakakreemi toimet lihasvalu vastu

Olio Plus 33+7 õli sobib nii iseseisvaks kui ka kombineeritud kasutamiseks. Kordumatu koostis leevendab igat liiki valu, tekitab heaolu tunde, stabiliseerib organismi füsioloogilist ja emotsionaalset seisundit.

Toode on kontsentreeritud ning seda tuleb kasutada tilgakaupa.

KASUTAMINE 

Vannis: lisage vannivette (35–39ºC) 6–8 tilka ning jääge 15 minutiks vanni. Selline vann mõjub virgutavalt ja stimuleerivalt. Lisades sama annuse leigesse vette (28–35 ºC), on mõju lõõgastav ja rahustav. Vanni valmistamiseks tuleb 6-8 tilka õli  segada emulgaatoriga (vannisoola, meega) ja lisada vanniveele.

Nahale hõõrumine: mõni tilk aktiveerib naha verevarustust, värskendab ja virgutab. Aitab kange kaela ja üldiste liigesevalude korral. Oimukohale masseerituna tekitab õli meeldiva tunde ning vähendab rõhuvat tunnet. Lisaks aitab  õli  leevendada valulikke putukahammustusi. 

Masseerimine: Lisage 3–5 tilka massaažiõlile või -kreemile; sobib ideaalselt pärast füüsilist pingutust või sportimist. Leevendab valu lihastes ja liigestes.  Loe siit põhjaliku artiklit liigesevalust ning viisidest, kuidas seda leevendada.

Õhu värskendamine: 3–5 tilka õli õhuniisutis või radiaatorile paigaldatud aurutis parandavad ja puhastavad õhku. Kõrvaldab tubakasuitsu, peletab putukaid ja rahustab. Gripi ajal on suurepäraseks kaitseks gripi jt. külmetushaiguste vastu. 

Auruvann: näo aurutamiseks lisada kuuma vette 3–5 tilka õli. Üks tilk õli nina alla aitab külmetuse ja unetuse korral.

Aroomiteraapialahjendage 3–5 tilka õli väheses vees ja valage aroomilambi süvendisse või leilivette.

Toimeained: piparmündi/vesimündiõli, apelsiniõli, eukalüptiõli, lavendliõli, mägimänniõli/kuuseokkaõli, sidruniõli, rosmariiniõli, tilliõli, uibuleheõli, kummeliõli, kaneeliõli, mürriõli, kadakamarjaõli, salveiõli, mandariiniõli, aniisiõli, bergamotiõli, elupuuõli, roosipuuõli, nelgiõli, sidruniheinaõli, kajeputiõli, tüümianiõli, köömneõli, basiilikuõli, fenkoliõli, selleriõli, melissiõli, muskaatpähkliõli, kardemoniõli. (7 lisaekstrakti: mentooli ekstrakt, zensenni juure ekstrakt, Aloe Vera lehe ekstrakt, hariliku puju ekstrakt, saialille ekstrakt, torkava ruskuse  ekstrakt, liht-naistepuna ekstrakt. 

 

Alpiõlide sprei hingamisteedele ning külmetushaiguste ennetamiseks ja leevendamiseks

Alpiõlide sprei hingamisteedele

Sisaldab väärtuslike looduslike eeterlike õlide segu, mis on desinfitseeriva ja puhastava toimega. 

Mõjub hästi kopsudele ja bronhidele. Võib kasutada aastaringselt.

  • Efektiivne vahend külmetushaiguste ja gripi profülaktikaks
  • Vähendab  viiruse edasikandumist  ja lõhnab mõnusalt
  • Puhastab õhku, neutraliseerib tubakasuitsu ja teisi ebameeldivaid lõhnu                                                                                                 
  • Sobib ideaalselt kasutamiseks nii kodus/kontoris kui ka sallile või kraenurka pihustades enne rahvarohketesse kohtadesse minekut gripiperioodil, et vähendada nakatumisohtu
  • Piparmündi, rosmariini ja eukalüpti eeterlikud õlid aitavad tähelepanu keskendumisel, tõstavad töövõimet, võtavad ära vaimse väsimuse                                                 
  • Allergikutel hoiab Alpiõlide Sprei ära aevastamise ja õietolmu poolt tekitava nohu.

Kasuta Alpiõlide spreid külmetuse ja viirushaiguste ennetamiseks, haigestudes hingamisteede vabastamiseks ja nakkuse leviku pidurdamiseks. Haigestudes kasuta lisaks tüümianikreemi ja kuusevõrsesiirupit, mis pehmendavad hingamisteid, lahtistavad röga, desinfitseerivad ja leevendavad valu. Nii saad terveks kiirelt ja naturaalselt.

Koostis: mägimänniõli, eukalüptiõli, rosmariiniõli, metsiku mündi õli, kamper, keerdmänni õli, mentool, ristikheinaõli.

 

Eeterlik teepuuõli (Tea Tree Oil) 100% probleemsele nahale

Teepuu eeterlik õli manukaga

Teepuu raviomadusi tuntakse juba tuhandeid aastaid ja kasutusvaldkond on lai. Teepuul on tugevad antiseptilised, bakteritsiidsed, seene-, viiruse-, ja  põletikuvastased, haavu ravivad, rahustavad ja immuunsüsteemi stimuleerivad omadused. See on asendamatu lõike-, põletus-, ja infitseeritud  haavade, helmintoosi, akne, igemepõletiku ja kaariese ravis. Meie teepuuõli on eriti puhas ning sisaldab nelja erinevat teepuu sorti, mis kõik täiendavad üksteise toimet.

Nahrini eeterlikud õlid on alati kontrollitult parima kvaliteediga, saadud ainult parimatest kasvukohtadest korjatud taimedest, et tagada toodete looduslik vägi ja turvalisus Sinu tervise ja ilu heaks!

Meil valikus olevad eeterlikud õlid leiad alloleva tabeli järel. Kliki toodetele, et saada rohkem informatsiooni.

EETERLIKE ÕLIDE KASUTUSVÕIMALUSED ERINEVATE PROBLEEMIDE KORRAL

EukalüptLavendelSidrunApelsinRosmariinPiparmüntTeepuuYlang-YlangGeraaniumBasiilikTüümian
Hingeline väsimusXXXXXXXX
Ahistatud enesetunneXXXXXXX
MasendusXXXXXX
UnetusXXX
Seksuaalsed probleemidXX
PeavaluXXXXX
KurguvaluXXXXXXX
Külmetus, grippXXXXXXXX
Põskkoopa põletikXXX
Kopsupõletik/astmaXXXX
Nahaprobleemid, akne, põletusarmidXXX
RasedusarmidXX
Herpes SimplexXXXX
JalaseenXX
KõõmXXX
Juuste väljalangemineXXX
KõrvetisedXXX
SeedeprobleemidXXXXX
SuuhaavandidXXXX
KõhulahtisusXXX
KõhukinnisusXX
Südame rütmihäiredXXX
Madal vererõhkXX
Kõrge vererõhkXXXXX
Liigne vedelik kehasXXXX
TselluliitXXX
VeenilaiendidXX
LihaskrambidXXX
Väljaväänatud liigesedXXX
Reuma, liigesepõletikudXXXXX
Premenstruaalsed sümptomidXX
MenstruatsioonivaluXXX
Ebaregulaarne menstruaaltsükkelXXXXXX
Pärmseen (günekoloogiline)XX
Menopausi sümptomidXXX
Beebide kõhulahtisusXX
PeatäidX
Jämesoole põletikXXX
IiveldusXXXXX