Kuni 40x paremini imenduv kurkumi toidulisand

CAVACURMIN® – parima biosaadavusega hajutatud kurkumiin

Kurkumiin ja tema derivaadid, demethoxy-curcumin ja bis-demethoxy-curcumin, üldiselt tuntud kui kurkuminoidid, on peamised aktiivained kurkumijuures. Kurkumit (botaanilise nimega curcuma longa) on kasutatud sajandeid traditsionaalses Ajurveeda toitumispraktikas. Moodne teadus on andnud kindla baasi kurkumi kasulikkusest ning praegu käivad kliinilised katsed teevad kurkumiini üheks kõige uuritumaks naturaalseks ühendiks. Keha varustamine kasulikus koguses kurkumiiniga võib olla keeruline, kuna ta ei lahustu vees ja seetõttu on tema biosaadavus halb. CAVACURMIN® elimineerib selle probleemi.

Kurkumiini laialdased farmakoloogilised omadused on seotud tema võimega reguleerida erinevaid rakuprotsesse ja toimida kui vabade radikaalide hävitaja. Kuigi söögist saadavate polüfenoolide biosaadavus kõigub suuresti, on just kurkumiin teada kui eriti halvasti omastatav. Seetõttu on olnud ka keeruline rakendada kurkumiini kasulikke omadusi inimese jaoks. Halb imendumine ning kiire ainevahetus on kaks peamist põhjust halvale biosaadavusele. Need põhjused limiteerivad kurkumiini võimet jõuda vajalikesse kohtadesse ja rakendada seal oma kasulikkust.

Kuigi kurkumiini kasutamine toidulisandites, et pakkuda suuremaid koguseid kurkuminoide, on kasulik strateegia, ei suuda siiski enamik turul olevaid tooteid pakkuda piisavat biosaadavust.

 

Lahendus: CAVACURMIN®

Koos naturaalselt ilmneva taimse oligosahhariidi CAVAMAX® W8 gamma-tsüklodekstriiniga pakub meie kurkumi toidulisand kõrgemat biosaadavust ja kurkumiini reaalset kasulikkust inimesele. Selle oligosahhariidi unikaalne omadus on sõõriku-laadne kolmedimensionaalne struktuur, mis loob sisemise hüdrofoobse õõnsuse, mis mahutab lipofiidset molekuli nagu kurkumiin. Hüdrofiilne väliskest aga tagab vees lahustumise (oluline inimkehas imendumiseks).

PILT VASAKUL: kurkumi ekstrakti molekulid on hüdrofoobsed ja seetõttu kuhjuvad inimkehas kokku. Seetõttu imenduvad seedetraktis ainult mõned molekulid.

PILT PAREMAL: luues molekulaarse hajutatuse tänu gamma-tsüklodekstriinis kapseldumisele imendub palju suurem hulk kurkumiini molekule.

Vee juuresolekul CAVAMAX® W8 gamma-tsüklodekstriin hajutub molekulaarselt, mis suurendab tunduvalt hüdrofoobse kurkumiini biosaadavust.

kapseldatud kurkumiin
Kapseldatud kurkumiin

PILT: Gamma-tsüklodekstriin toimib kui hüdrofiilne kandja hüdrofoobsele kurkumiinile, mis on „pakitud“ gamma-tsüklodekstriini siseõõnsusesse.

CAVAMAX® W8 gamma-tsüklodekstriiniga valemid baseeruvad lihtsatel can der Waals sidemetel ja ei muuda koostisosa toiteväärtust ega funktsionaalsust. Tänu CAVACURMIN®’le on meie kurkumi toidulisand eriti omastatav.

Kuidas toimib parem biosaadavus?

Suurenenud biosaadavus tundub olevat seoses kurkuminoidi molekulide suurenenud pinnaga. Puhas kurkumi ekstrakt kuhjub inimkehas. Ainult vähesed kurkuminoidi molekulid „kuhjade“ väikeselt pealispinnalt imenduvad, samal ajal kui enamik lahkub kehast väljaheidete kaudu ilma imendumata. Luues molekulaarne hajutatus tänu kurkumiini kapseldamisele CAVAMAX® W8 gammatsüklodekstriiniga, lubab tuntavalt rohkematel molekulidel imenduda ülemisse seedetrakti, kus ainult kurkuminoidi molekulid imenduvad kehasse. Seepärast näitas uuring CAVACURMIN® biosaadavuses inimesel kuni 40x kõrgemat tulemust (vaata allolevat infot).

  1. Võttes CAVACURMIN®’i kapsli vormis, viiakse see muutumatul kujul läbi kõhu ülemisse seedetrakti.
  2. Seal imenduvad ainult kurkuminoidi molekulid kehasse läbi epiteelrakkude membraanide
  3. Oligosahhariid gammatsüklodekstriin hüdrolüüsitakse pankrease amülaasi teel, mis toodab peamiselt maltoosi, natukene maltotroosi ja väiksemas koguses glükoosi.
  4. Maltoos ja maltotroos lagunevad seejärel glükoosiks, mis imendub peensoole kaudu verre
Kurkumiini imendumise protsess
Cavacurmin imendumise protsess

CAVACURMIN® – teaduslik tõendus parimast biosaadavusest

Keha varustamine kasulikus koguses kurkumiiniga võib olla keeruline kuna kurkumiini biosaadavus on halb. CAVACURMIN® lahendab selle probleemi.

Kuigi toidust tulenevate polüfenoolide biosaadavus varieerub suuresti, siis kurkumiin on teada-tuntud kui eriti halva saadavusega. Kehv imendumine seedetraktis ja kiire ainevahetus limiteerivad kurkumiini võimet jõuda sihtkohtadesse, mis on eemal seedeelundkonnast, ning aktiveerida oma kasuliku toimet. Suurendades toidulisandite abil kurkuminoidide kogust võib olla abiks, aga siiski jääb probleemiks biosaadavus.

Lahendus: CAVACURMIN®

Meie kurkuminoidi kapslites kasutatav CAVACURMIN® on suurenenud biosaadavusega tänu tsüklodektsriini baasil loodud ühendile. Erinevad teaduslikud uuringud WACKER’i (CAVACURMIN® tootja) poolt on näidanud kõrgemat kurkuminoidide biosaadavust võrreldes CAVACURMIN® puhta kurkumi ekstraktiga ning ka erinevate kurkuminoidi sisaldavate toidulisanditega (A: kurkumiõliga, B: fosfolipiidide kompleksiga, C: piperiiniga). 

In Vivo (katseklaasis) biosaadavus Rodent Mudelis (2009)

Ettevalmistus:

Kurkuminoidide kontsentratsioon vereplasmas (0-4h) Sprague Dewley rottidel märgiti pärast ühte oraalset manustamist (500mg/kg kehakaalu kohta) kolme kurkuminoidiga: puhas kurkumi ekstrakt, toidulisand C ja CAVACURMIN®. Plasmat analüüsiti vabade kurkuminoidide ja kurkuminoidi metaboliitide suhtes (kurkumiinsulfaadid ja kurkumiin glükoroniidid) kõrgsurvevedelikkromatograafia abil (0-4h).

Tulemused:

Loomadel, kes said CAVACURMIN®’i, oli 8-20 korda rohkem kurkuminoide vereplasmas (vabade kurkuminoidide ja nende metaboliitide summa) kui loomadel, kes said Toidulisandit C või puhast kurkumi pulbrit).

Järeldus:

See ülisuur vahe kõrgsurvevedelikkromatograafia abil mõõdetud kurkuminoidi metaboliitides näitab, et maksimaalne kogus kurkumiini sai toimetatud rottide vereringesse, mis on seletatav ainult tänu kõrgelt biosaadavale CAVACURMIN®’le (vaata allolevat pilti).

Kurkumiini imendumine rottidel
Cavacurmin kõrgem imendumine

In Vitro biosaadavus inimestele Caco-2 mudeli abil (2011)

Ettevalmistus:

See uuring keskendus 5 kurkumiini lahustuvusele (puhas kurkumi ekstrakt, CAVACURMIN® ja kolm juhtivat toidulisandit A, B ja C) simuleeritud seedevedelikus (SIF, 0.5% SDS) millele järgnes Caco-2 rakkude (inimeste seederakkude mudel) omastavus.

Tulemus:

CAVACURMIN® lahustus kuni 5 korda efektiivsemalt võrreldes juhtivates toidulisandites olevate kurkuminoididega või puhta kurkumi pulbriga.

Sellele järgnev omastavuseuuring inimese Caco-2 rakkudega näitab samuti parimat CAVACURMIN® toimet. Sellel juhul oli saadavus 10 korda kõrgem kui konkureerivatel toidulisanditel või puhtal kurkumi pulbril (vaata allolevat joonist).

kurkumi imendumine teaduslikult inimeses
Kurkumiini imendumine inimestel

Järeldus:

Need tulemused näitavad selgelt tunduvalt suurenenud tsüklodekstriini baasil kurkuminoidi biosaadavust.

Kliiniliste inimuuringute tulemused:

The European Journal of Nutrition avaldas eelretsenseeritud (peer-reviewed) teadusliku uuringu CAVACURMIN® erakordse biosaadavuse kohta veebruaris 2017. https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-016-1376-9

Kliiniline uuring biosaadavusest inimestel 2013

Ettevalmistus:

Suhtelist CAVACURMIN®’i biosaadavust võrreldi standardse 95% kurkumi ekstraktiga ja kahe juhtiva toidulisandiga A ja B, mis väidavad omavat kõrget biosaadavust  kliinilistes tingimustes. Selles topelt, pimeda ristuuringuga anti 12 inimesele (paastusid öö jooksul) 376mg kurkuminoide kapsli kujul (5x rohkem puhast kurkumi ekstrakti, et tagada mõõdetav tarbimine, mida arvestatakse ka lõpp-tulemuste arvutamisel) jättes iga vormi manustamise vahele ühenädalase puhastusperioodi. Pärast toote manustamist võeti verd igal tunnil 12 tunni jooksul ja analüüsiti seda. Seejärel määrati kurkuminoidide ja nende derivaatide veresisaldus ja suhteline imenduvus.

Tulemused:

CAVACURMIN® imendus umbes 40 korda efektiivsemalt kui juhtivad kurkumi toidulisandid või puhas kurkumi pulber. Selgelt parim CAVACURMIN® toime näidati faktiga, et kurkuminoidi omastamine oli vähemalt 4.6 korda kõrgem kui järgmisel toidulisandil (vaata allolevaid pilte).

<strong>Juba 1 tund pärast CAVACURMIN® tarbimist oli kurkuminoidide kontsentratsioon veres tunduvalt kõrgem kui teistel toidulisanditel ning jäi kõrgemaks pika aja jooksul<strong>
Parim suhteline kurkuminoidide imendumine
<strong>CAVACURMIN® ~40 korda paremini imenduv kui puhas kurkumi ekstrakt See võimaldab tunduvalt väiksemat doosi andes sama efekti<strong>

Lisaks näitavad andmed, et CAVACURMIN® saab pakkuda võimsa antioksüdandi kurkuminoidi toimet palju laialdasemalt kui teised toidulisandid.

CAVACURMIN® ja sport – toeta taastumist kõrge biosaadavusega kurkumiiniga

Tervis ja fitness on kasvavad trendid kuna rohkem ja rohkem inimesi üle maailma on hakanud tervislikult elama ning rohkem sportima. 

Inimesed mõistavad, et hea füüsiline vorm on üldise tervise ja heaolu üks alustaladest. Õiged toidulisandid aitavad treeningud teha veelgi efektiivsemaks, et need sobiksid meie kiiresse argiellu. Toetudes üha uutele uuringutele saavad antioksüdandid ja taimefenoolid nagu kurkumiin järjest enam tähelepanu sportimist toetavate abimeestena.

Kurkumiini funktsionaalsus sportimisel

Testid näitavad, et kurkumiini tarbimine võib vähendada sportimisest tingitud lihaskahjusid (1). Lisaks on kurkumiin antioksüdant mis võib pärast sportimist kehas tekkinud  põletikumarkereid ning lükata edasi kangete lihaste tekkimise. (2). Lihaste regeneratsioon võib samuti paraneda kurkumiini tarbimisel (3, 4). Isegi Rahvusvaheline Olümpiakomitee soovitab sportlastel tarbida kurkumit paremaks taastumiseks (5).

Tavatingimustel on kurkumiin vees ainult õrnalt lahustuv ja seetõttu imendub ta meie kehas halvasti. Meie kurkumi kapslites kasutatav spetsiaalne kurkuminoidi kompleks koos tsüklodekstriiniga suurendab biosaadavust.

CAVACURMIN® eelised

  • ~40-kordne parem biosaadavus
  • Minimaalne kurkuminoidi sisaldus: 15%
  • Sisaldab naturaalset kurkumi ekstrakti (ei ole sünteetiline kurkumiin)
  • Ei sisalda allergeene ega lisandeid
  • Vegan
  • Lahustub kergesti vees

Kasutatud viited: (1) Mota, J., et al., Med Sc in Sports Exerc 50 (2018) 722; (2) Sciberras, J. N., et al., J Int Soc Sports Nutr 12 (2015) 5; (3) Nicol, L. M., et al., Eur J Appl Physiol 115 (2015) 1769-1777; (4) Gerchman, A., et al., Med & Sc Sports & Exerc 50 (2018) 721; (5) Maughan, R. J., et al., Int J Sport Nutr Exerc Metab 28 (2018) 104-125; 

Nahrin kurkumi toidulisand koos ingveri, ja rohelise tee ekstraktiga, pipra, C- ja E-vitamiiniga