Vitamiinide ja mineraalide puudus ning kuidas seda ära tunda

Ideaalis peaks inimene kõik vajalikud mineraalid ja vitamiinid kätte saama toidust, kuid kuna kättesaadavus puhtale ja naturaalsele toidule on järjest vähenenud ning asendunud tehases toodetud poolfabrikaatidega, milles puuduvad enamik vajalikud mikrotoitained, tuleb tihti organismi optimaalseks toimimiseks kasutada toidulisandeid. 

Vajalike vitamiinide ja mineraalide puudus võib põhjustada tõsiseid tervisehäireid ning enne kui alustada ravimite võtmisega tuleks veenduda, et nende ainete tasakaal on kehas korras. 

Kui vajad keha turgutamiseks toidulisandit, siis jälgi, et vitamiinid oleksid kvaliteetsed ja looduslikest allikatest, koos kõigi loomulikult esinevate mikroelementide ja ensüümidega, et tagada vitamiinide efektiivne imendumine ja maksimaalne kasu organismile. Muidu võib toidulisand kasu asemel hoopis kahju teha.

Kliki ja leia Nahrini multivitamiinid e-poes.

Allpool väike kokkuvõte erinevatest olulistest vitamiinidest ja mineraalidest, nende rollist optimaalse tervise tagamisel ning kuidas ära tunda nende ainete puudust.

VITAMIIN A

a vitamiini puudus organismis

Toime organismis: vajalik lapse kasvamiseks, terve naha, juuste hammaste, silmade jaoks. Tugevdab vastupidavust infektsioonidele ja vajalik tervele silmanägemisele. Vajalik nii meeste kui naiste suguelundite terveks toimimiseks ning oluline loote arenguks. Lisaks on vitamiin A tugev antioksüdant ehk vabade radikaalide püüdja.

Vitamiin A puuduse sümptomid: haavandid igemetes ja suus, halb vastupanuvõime haigustele, probleemid nahaga, halb nägemine hämaras, kõõm, haprad küüned. Kuivad silmad ja limaskestad (silm, kops, seedetrakt). Vitamiin A puudus põhjustab kõõma ja kuiva nahka. 

A-vitamiin toidus: maks, juust, või, oranžid ja kollased puu- ja juurviljad. Lisaks veel spinat, brokoli ja lehtkapsas. Toidust A-vitamiini üledoosi ei ole võimalik saada ja toidulisandit võttes peaks järgima päevast soovitatud kogust!

VITAMIIN B1 (TIAMIIN)

Toime organismis: vajalik kasvamiseks, terve närvisüsteemi toimimiseks, efektiivselt süsivesikutest energia omandamiseks, vajalik lihaste, südame ja aju optimaalseks toimimiseks ning maomahla normaalseks tekkimiseks.

Vitamiin B1 puuduse sümptomid: halb mälu, kehv keskendumisvõime, nõrgad lihased, vaimse võimekuse vähenemine, väsimus, söögiisu puudus, kaalulangus, ärrituvus, seedetrakti häired, anoreksia, närvipõletikud. Tugeva vitamiin B1 puuduse korral võib tekkida beri-beri hulginärvipõletik, südamepuudulikkus ja tursed. Lastel ilmnevad B1 vitamiini puudusel sümptomid kiiremini ja on tõsisemate tagajärgedega, viies isegi südamepuudulikkuseni.

Vitamiin B1 toidus: seemned, pähklid, pärm, nisuidud, kaerahelbed, sealiha, täisterapasta, maapirn, leib, maks, kanafilee, täisterariis, lõhe, kaunviljad.

VITAMIIN B2 (RIBOFLAVIIN) 

Toime organismis: suurendab energiat, aitab toota antikehasid. Toimib vereloome regenereerimises, maksas, toetab südame ja silmade tööd. Riboflaviini on vaja naha, juuste, küünte normaalseks arenguks ja nägemise säilitamiseks. 

Vitamiin B2 puuduse sümptomid: haavad suunurkades, nahainfektsioonid, põletikud silma sarvkestas, põletikud keelel, nõrkus, depressioon. Kui lisaks on organismis A-vitamiini puudus, tekivad keele ja suu limaskesta põletikud, silmade valguspelgus ja tunne, et silmades on liiv, nahapõletik nina ja silmade ümber, ekseemid, juuste väljalangemine ning lastel kasvupeetus.

Vitamiin B2 toidus: maks, mandlid, muna, juust, teraleib, spinat, brokoli. Toidus on üldiselt B2-vitamiini vähe ning tihti tuleb optimaalse taseme saavutamiseks tarbida toidulisandit.

VITAMIIN B5 (PANTOTEENHAPE)

Toime organismis: aitab suurendada energiat, tagab terved juuksed, vajalik seksuaalhormoonide tootmises, aitab omastada proteiine, rauda ja kaltsiumit. Tõstab organismi vastupanuvõimet stressi vastu, vähendab antibiootikumide toksilist efekti, kaitseb enneaegse vananemise ja kortsude eest.

Vitamiin B5 puuduse sümptomid: dermatiit, kõhulahtisus. Haavandid keelel, varajane dementsus.  

Pantoteenhape toidus: selle vitamiini puudust tavaliselt inimestel ei esine, kuna seda leidub tavatoidus piisavalt. Headeks allikateks on maks, pähklid, kala, kaunviljad, seened, muna, linnuliha.

VITAMIIN B6

Toime organismis: aitab luua hemoglobiini ja antikehasid veres. Aitab reguleerida menstruaaltsüklit, metaboliseerib proteiine. AItab kaasa bioaktiivsete ühendite, sh seratoniini tekkeks organismis, toetab tsentraalset närvisüsteemi, aitab imenduda B12 vitamiinil ja magneesiumil.

Vitamiin B6 puuduse sümptomid: dermatiit, lihaskrambid, ebaregulaarne menstruaaltsükkel .

Vitamiin B6 toidus: maks, kana, kala, avokaado, brokoli, paprika, banaan, sea- ja veiseliha. Üldiselt esineb B6 vitamiini puudus koos teiste B-grupi vitamiinide puudusega. Kuna B6 vitamiin osaleb valkude sünteesimisel, kasvab vajadus trenni tegemisel ja lihaste suurenemisel.

VITAMIIN B12

Toime organismis: kõige tugevam teadaolev antianeemiline aine, ülioluline hemoglobiini tootmisel, oluline tervel rakupooldumisel, süsivesikute lahustamisel ja sealt energia omandamisel, toetab reproduktiivorganite ja närvisüsteemi tervet toimimist.

Vitamiin B12 puuduse sümptomid: väsimus, haavandid keelel, kõhukinnisus. Närvisüsteemi degeneratsioon seljanärvis ja viljatus naistel. Närvilisus, närvipõletikud, mäluhäired, menstruaaltsükli häired, üldine nõrkus. Pikaajalisel puudusel tekib aneemia, süvenevad psüühikahäired ja tekib närvikahjustus. 

NB! Eriti võib esineda B12 vitamiini puudust veganitel, mis võib põhjustada tõsiseid tervisehäireid. Seetõttu on eriti just veganitel vaja kindlasti võtta B12 vitamiini toidulisandina.

Vitamiin B12 toidus: maks, veiseliha, linnuliha, muna, kala, juust, sealiha, kana, piim. 

 

Acerola ja mustsõstar

VITAMIIN C

Toime organismis: soodustab luude kasvu, haavade parandamist, ennetab infektsioone, vajalik terve närvisüsteemi ja aju toimimiseks. Vajalik terve naha, juuste, hammaste, kapillaaride, igemete jaoks. Soodustab raua omandamist kehas ning koos rauaga hemoglobiini tootmist. Tugevdab immuunsüsteemi ja on aktiivne hormoonide loomisel. C-vitamiin on oluline ka rasvade põletamisel kuna osaleb karnitiini moodustamises. Võitleb allergiate vastu ning aktiveerib kahjulike ainete väljutamise maksast. Seob raskemetalle.

Vitamiin C puuduse sümptomid: veritsevad igemed, aeglane haavade paranemine, depressioon, valu liigestes. 

Vitamiin C toidus: puu- ja köögiviljad, marjad, mahl, astelpaju, mustsõstrad, paprika, murakad, maasikad, tsitrulised. Suitsetajatel ja rasedatel on suurem C-vitamiini vajadus kui teistel. 

VITAMIIN D

Toime organismis: vajalik kaltsiumi ja fosfori omandamiseks ja kehas liigutamiseks (tagab tugevad luud), oluline terve närvisüsteemi, südame, naha ja kilpnäärme jaoks. Vähendab diabeedi- ja infektsiooniriski.

Vitamiin D puuduse sümptomid: haprad luud, väsimus, depressioon, pearinglus, väsimus lihastes ja nõrgad hambad.

Vitamiin D toidus: põhiline D-vitamiini allikas on päikesevalgus. Eesti kliimas esineb pea kõigil inimestel päikese vähesuse tõttu D-vitamiini puudust. Lisaks saab D-vitamiini loomsest toidust nagu rasvane kala, munad ja maks. Kõige lihtsam ja efektiivsem on tarvitada kvaliteetset D-vitamiini toidulisandina. Kindlasti tuleks järgida päevast soovitusliku tarbimise kogust!

VITAMIIN E

Toime organismis: kõikide rakumembraanide koostisosa, ennetab rakkude vananemist, hoiab madalat vererõhku, toetab terveid lihaseid, vähendab kolesterooli veres. Kutsutakse ka nooruse vitamiiniks. Vajalik immuunsuse tugevdamiseks, kuna kaitseb puna- ja valgeliblesid.

Vitamiin E puuduse sümptomid: vitamiini E puudus põhjustab meestel sperma kvaliteedi langemist ja naistel tekib probleeme rasestumisega. Pikaajaliselt madal vitamiin E tase organismis suurendab riski südameveresoonkonnahaiguste, kasvajate tekkeks. Põhjustab kehvveresust. Lisaks muutuvad lihased nõrgemaks ja võib esineda maksa- ja neerukahjustusi. E-vitamiini puudusel nõrgenevad ka punavereliblede membraanid ja lüheneb nende eluiga.

Vitamiin E toidus: õlid, seemned, mandlid, pähklid, leib, avokaado, paprika, maks.

VITAMIIN F (ASENDAMATUD OMEGA-3 JA OMEGA-6 RASVHAPPED)

Toime organismis: toidab nahka, toimib koos vitamiin D’ga. On vitaalne komponent rakumembraanides, närvikiudes, ajurakkudes ja toetab reproduktiivorganite tööd.

Vitamiin F ehk asendamatute oomega-3 ja oomega-6 rasvhapete puuduse sümptomid: ekseem, akne, kõhulahtisus, liigne kaalukaotus, kõõm, kuivad küüned ja juuksed.

Artikkel jätkub mineraalidega allpool!

MINERAALID

Kliki ja leia organismile vajalikud mineraalid Nahrini e-poest!

NAATRIUM

Toime organismis: töötab kombinatsioonis koos kaaliumiga et hoida kehas vee ja happelisuse tasakaalu. Reguleerib närvide ja lihaste tööd.

Naatriumipuuduse sümptomid: naatriumi puudus põhjustab lihaskrampe ja keha dehüdreerimist. Liigne naatrium aga põhjustab liigse vedeliku kehasse jäämist, koormab neere ja tõstab vererõhku.

KAALIUM

Toime organismis: töötab kombinatsioonis naatriumiga. Imendumine väheneb tänu liigsele suhkru, alkoholi ja kohvi tarbimisele. Osaleb keha energiatootmises ning vee ja elektrolüütide tasakaalu loomises. On vajalik valkude biosünteesiks ja süsivesikute metabolismis. Kaalium on kasulik ka lihas- ja närvirakkude ärrituse korral.

Kaaliumipuuduse sümptomid: nõrgad lihased, aeglased refleksid, kõhukinnisus, vaimne deorienteeritus, peavalud, madal veresuhkur, neerutalitlushäired, vereringehäired.

KLOOR

Toime organismis: toimib koos naatriumiga. On vajalik õige kloori ja naatriumi tasakaalu hoidmiseks, mis hoiab omakorda õiget vee ja happelisuse tasakaalu kehas.

Klooripuuduse sümptomid: kloori puudus põhjustab lihaskrampe ja keha dehüdreerimist. Liigne kloor aga põhjustab liigse vedeliku kehasse jäämist, koormab neere ja tõstab vererõhku.

MAGNEESIUM

Toime organismis: töötab koos kaltsiumi ja fosforiga ühe olulise elemendina luudes. Hoiab kaltsiumi tasakaalu kehas. Toetab närvisüsteemi toimimist. Aitab kaasa paremale füüsilisele sooritusvõimele. Toetab südame tööd ja reguleerib vereringet.

Magneesiumipuuduse sümptomid: apaatia, depressioon, närvisüsteemi häired, nõrgad lihased. Lihaskrambid, migreen, pinin kõrvades, tõsine kuulmiskaotus või isegi südame rütmihäired.

FOSFOR

Toime organismis: koos kaltsiumiga moodustab kaltsiumfosfaadi mis on peamine koostisosa luudes ja hammastes.

Fosforipuuduse sümptomid: nõrgad lihased, halb keskendumisvõime.

KALTSIUM

Toime organismis: töötab koos magneesiumiga, fosfori ja vitamiin D’ga, et moodustada luid ja hambaid. On oluline närvisüsteemi toimimisel, aktiveerib ensüüme ja toetab lihaseid. Aitab verel hüübida. Reguleerib vererõhku ja kolesterooli taset.

Kaltsiumipuuduse sümptomid: lihaskrambid, spasmid, närvisüsteemi häired, tugevad seljavalud, luude kerge murdumine (osteoporoos).

Kliki ja leia Nahrini vitamiinid e-poes.

Kliki ja leia organismile vajalikud mineraalid Nahrini e-poest!