NOHU – Looduslikud vahendid ja kodused nipid kinnise nina ja nohu leevendamiseks beebil, väikelapsel ja täiskasvanul

Tavaline nohu on enamasti viirustest põhjustatud ja kõige sagedamini esinev nakkushaigus, mis on inimeseks olemisega iseenesestmõistetavalt kaasa jalutanud juba antiikajast saadik. Lapsed haigestuvad nohusse keskmiselt 6-12 korda aastas, täiskasvanud veidi vähem ehk 2-3 korda aastas (10).

Nohu ei ole tegelikult midagi tõsist ning seda haigust ei ole vaja ei karta, ega tihtipeale isegi mitte ka ravida (seda muidugi vaid juhul, kui sinu immuunsüsteem on tugev ja sul ei ole kalduvust tüsistuste tekkeks).

Küll aga on nohul vaja silm peal hoida ja toetada oma organismi vastupanuvõimet tugevdavate toitude, taimede, ürtide ja vitamiinidega. Silma peal hoidmise all mõtleme seda, et kui nohu kestab juba liiga kaua ja tekivad ka muud sümptomid, siis ei tasu enam raviga oodata. Kuigi nohu otseselt ravi ei vaja, siis hoolimata sellest soovib ju iga nohu käes kannataja leevendust oma kinnisele ninale. Ja seda kiiresti! 

Kohe saabki! Sest sellest, kuidas kinnisele ninale ja nohule leevendust leida , millised on nohu põhjused, tüübid ja ka tüsistused, siin loos kirjutamegi.

Kirjutame ka põskkoopapõletiku ravist ilma antibiootikumideta, parimatest looduslikest ravimitest nagu siirupitest, eeterlikest õlidest, salvidest ning kodustest nippidest kuidas leevendada nohu beebidel, väikelastel ning täiskasvanutel.

Leia kiirelt oluline alamteema Peida
https://www.nahrin.ee/blog/kuidas-tugevdada-immuunsusteemi-koduste-vahendite-toidulisanditega/

Mis on nohu? Tavaline nohu ehk nina-neelupõletik ehk äge nasofarüngiit ehk riniit

Tavaline nohu (ka nina-neelupõletik, äge nasofarüngiit ja riniit) on ülemisi hingamisteid mõjutav viiruslik nakkushaigus. 

Ülemiste hingamisteede kolm piirkonda mida nohu tavaliselt enim mõjutab on kõri, nina ja nina kõrvalkoopad (ehk (kõrval)urkeid ehk siinuseid). Ninakõrvalkoopad on nina ümbritsevad ja ninaõõnega ühenduses olevad õhuga täidetud ruumid. Neist suurimad on otsmiku juures olevad otsmikukoopad ja põskede juures olevad põskkoopad (põskkoopapõletiku korral mõjutabki põletik just põskkoopaid).

See, et nohu korral on nina kinni ja tilgub, tähendab tegelikult sinu organismi immuunsüsteemi vastureaktsiooni nakkusele, mitte seda, et viirus sinu kudesid kuidagi kahjustaks. Teisisõnu, nohu ise ei olegi otseselt mitte haigus, aga sümptom. Seetõttu ongi nohu ennetuses tähtsaim just käte pesemine ja oma immuunsüsteemi tugevana hoidmine. 

Nohu tekitava viirusliku nakkuse peamised tunnused on kurguvalu (neelupõletik), köha, tilkuv nina ja palavik. Tavaliselt kestab nohu 7–10 päeva, aga mõni sümptomitest, näiteks köha, võib peale haiguse möödumist esineda kuni kolm nädalat. 

Nohusse haigestuvad sagedamini just lapsed. Öeldakse, et lapseeas on täiesti normaalne, kui laps on aasta jooksul haige lausa kuni 12 korda. Pigem on see tema immuunsüsteemi kujunemisele isegi positiivne (10). Lisaks viirustele võivad nohu põhjustada mitmed teisedki faktorid.

Ägeda ehk tavalise nohu ja kroonilise nohu põhjused beebidel, väikelastel ja täiskasvanutel

Äge nohu on küll äärmiselt ebameeldiv ja tülikas, aga enamasti siiski iseparanev viirusnakkus. Krooniline nohu jälle võib olla märk mõnest teisest tõsisemast haigusest.

Tavalise ehk ägeda nohu põhjused ja riskitegurid

Tavaline ehk äge nohu on nohu, mis ei kesta kauem kui 4 nädalat. Mõned tavalise nohu põhjused ja riskitegurid on järgmised:

  • Haigusest, ravimitest või elustiilist tingitud nõrk immuunsüsteem.
  • Viirused (enamasti gripi,- rino-, koroona- ja adenoviirused).
  • Bakterid (enamasti Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis või Streptococcus pneumoniae).
  • Seened.
  • Allergiad, sealhulgas nii hooajalised allergiad kui ka allergia hallituse suhtes.
  • Beebidel ja väikelastel võib lisaks samadele põhjustele nagu täiskasvanutelgi nohu põhjuseks olla ka lasteaias viibimine, väike tahtmatult ninna sattunud esemeke, mis ninas ummistust ja põletikku tekitab, luttide kasutamine või pikali asendis lutipudelist joomine.
  • Täiskasvanute puhul suurendab nohu tekkeriski suitsetamine (3).

Kroonilise nohu ehk kroonilise sinusiidi sagedased põhjused ja riskitegurid

Krooniline nohu tähendab nohu, mis kestab kauem kui 12 nädalat järjest.

  • Ninapolüübid ehk kasvajad. Need koekasvud ehk ninalimaskesta väljasopistused võivad blokeerida ninavaheseina või ninasõõrmed.
  • Kõrvalekaldunud ninavahesein. Nina vahesein on kõhr, mis eraldab nina. Kõrvalekaldunud ninasein tähendab, et see ei ole enam sirge, vaid ühele poolele ninasõõrmetest kaldu. See raskendab ninast lima eritust ja põhjustab ninakinnisust.
  • Muud haigusseisundid. Haigused nagu tsüstiline fibroos, HIV ja muud immuunsüsteemiga seotud haigused võivad samuti ninakinnisust ja kroonilist nohu põhjustada.
  • Hingamisteede infektsioonid. Hingamisteede infektsioone võivad põhjustada külmetus, viirused ja bakterid.
  • Hormonaalsed muutused. Vahel võib nina pidevalt tilkuda ka teismelistel ning rasedatel.
  • Reaktsioonid ravimitele. Osad ravimid võivad samuti kinnist ja tilkuvat nina põhjustada.
  • Allergiad. Sealhulgas nii hooajalised allergiad, kui ka allergia hallituse suhtes (2).

Artikkel jätkub allpool…

Nahrin TOP tooted nohu ja külmetuse vastu

Nohu erinevad tüübid – viiruslik nohu, bakteriaalne nohu, allergiline nohu, krooniline nohu, raviminohu, hormonaalne nohu, põskkoopapõletik ja verine nohu

Viiruslik nohu 

Viiruslik nohu on viiruste (enamasti gripi,- rino-, koroona- ja adenoviiruste) sissetungist tingitud tavaliselt iseparanev haigus, mis möödub üldjuhul paari nädalaga. Viirusnakkuse esimestel päevadel nina kiheleb ja eritis ninast on vesine. Mõne päeva pärast muutub eritis paksemaks, hiljem kollakas-roheliseks ehk mädaseks. Esineda võib ka väsimust, palavikku, köha ja peavalu. Viirusliku nohu põdeja on kõige nakkusohtlikum enamasti just haiguse alguses – esimese 3 kuni 4 päeva jooksul. 

Olgu ka öeldud, et kuigi enamasti möödub viiruslik nohu iseenesest, siis juhul, kui sul kipub iga nohu üle minema põskkoopapõletikuks, ei tasu nohu iseeneslikku möödumist oodata. Sellisel juhul on nohu kohe esimesel päeval vaja ravima hakata (3, 4, 5).

Kinnise nina leevendamiseks ning nohu süvenemise ja põskkoopapõletiku ennetamiseks võid kasutada siin loos allpool toodud looduslikke vahendeid ning koduseid nippe. 

Bakteriaalne nohu 

See mõiste viitab äkiliselt tekkinud nohusümptomitele, nagu nohu, ninakinnisus ja näovalu, mis ei kao kümne päeva pärast, või sümptomitele, mis näivad paranevat, kuid seejärel taastuvad ja on algsetest sümptomitest hullemadki (nn topelthaigestumine). Bakteriaalsele nohule on iseloomulik ka see, et eritis ninast on paksem ja raskemini välja nuusatav juba haiguse esimestel päevadel.

Enamasti tekitab bakteriaalset nohu selliste bakterite nagu Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis või Streptococcus pneumoniae vohamine. Bakteriaalne nohu võib kujuneda ka ühena viirusliku nohu tüsistustest (3, 4, 5).

Bakteriaalse nohu raviks võib perearst soovitada sulle antibiootikume.

Krooniline nohu 

See termin viitab seisundile, mida määratletakse ninakinnisuse, ninast vesise eritise voolamise, aevastamise, näovalu, köhatamise ja vähenenud lõhnataju kaudu vähemalt 12 nädala jooksul. Krooniline nohu võib välja kujuneda viirusliku nohu, allergilise nohu, mitteallergilise nohu ja ka hormonaalse nohu tüsistusena (3).

Allergiline nohu

Allergiline nohu avaldub kohe peale allergeeniga kokkupuudet sageda aevastamise, ninakinnisuse ja turse, nina ning silmade sügeluse ja limase erituse näol. Allergilist nohu võivad põhjustada konkreetsed allergeenid, nagu  tolmulestad, hallitus, õietolm või loomade kõõm. Osadel kestab allergiline nohu mõned kuud ja on seotud vaid teatud hooaegadega (taimede õitsemise aeg), teistel aga võib allergiline nohu püsida aastaringselt (tolmuallergia korral). Allergeeni tuvastamiseks pöördu perearsti poole.

Mitteallergiline nohu ehk vasomotoorne nohu

Sellise samuti aastaringselt esineva pideva, kuid mitteallergilise nohu põhjustajateks võivad olla verevarustuse häired ninas, või nina limaskestade liigne tundlikkus teatud ärritajate suhtes (nagu järsud õhutemperatuuri või õhuniiskuse muutused, liigselt kuiv õhk, suits, tolm, tugevad lõhnad jne). Mitteallergilise pideva nohu iseloomulikuks tunnuseks on ühe ninapoole kinnisus, mis muutub koos asendimuutusega (näiteks on külili lamades kinni vaid nina alumine pool) (3, 4, 5).

Raviminohu ehk medikamentoosne nohu

Raviminohu on esile kutsutud teatud ravimite nagu aspiriini ja osade vererõhupreparaatide tarvitamisest, aga ka nohu raviks mõeldud ninatilkade või ninaspreide nagu Xymelin ja Otrivin (dekongestandid) soovituslike annuste ületamisest. Sellise nohu tunnusteks on limaskesta ärritus ning turse, krooniline ninakinnisus ja ninaverejooksud (3, 4, 5).

Hormonaalsetest muutustest tingitud nohu

Hormonaalsetest muutustest tingitud nohu võib enamasti hormonaalsete muutuste korral esineda raseduse ajal või puberteedieas. Hormonaalsete muutuste tõttu võib tekkida nina limaskesta turse, ninakinnisus ja suureneda ka nina limaskesta verevarustus. Viimase tõttu võib suureneda ka ninaverejooksude risk (5).

Adenoidne nohu

Adenoidse nohu korral eritub ninast paksu ja mädast lima juba alates haiguse esimesest päevast (4).

Põskkoopapõletik ehk sinusiit

Enamasti viirusliku nohu tüsistusena tekkiva põskkoopapõletiku peamiseks tunnuseks on pikaajaline mädane eritis ninast ning seda  enamastil ühepoolse tugeva valuga. Põskkoopapõletikust ja selle kodusest ravist saad pikemalt lugeda siinse artikli allosast.

Verine nohu (mitte ninaverejooks)

Verine nohu võib tähendada kasvajat ja põletikku kasvaja ümbruses. Siiski ei tasu muretseda kui ägeda nohu lõppfaasis ninast veriseid koorikuid tuleb, see on normaalne (4, 5).

Nohu tüsistused – põskkoopapõletik, keskkõrvapõletik, krooniline nohu, meningiit, osteomüeliit ja nägemishäired

Nohu ei ole tavaliselt midagi tõsist ja kui seda õigeaegselt ravida, siis ei tohiks ka komplikatsioone ega tüsistusi tekkida. Vahel aga, näiteks nõrga immuunsüsteemi või muude eelsoodumuste kokkulangevuse korral, võib nohu tüsistusi tekitada ning põletik siiski edasi lähedalasuvatesse luudesse, kõrvadesse, silmade piirkonda ja ajusse levida. Levinumad nohu rasked vormid ja tüsistused on:

  • Põskkoopapõletik. Põskkoopapõletik tekib enamasti tavalise viirusliku nohu järgselt umbes 5-7 päeva pärast haiguse algust. Põskkoopapõletiku korral (põletik võib põskkoobastesse levida viiruste, bakterite ja ka hambapõletiku tõttu) läheb ninalimaskest tursesse ja sulgeb ala ninanõõnes, kuhu põskkoobas avaneb. Samaaegselt suureneb ka limaeritus ning kuna turse korral on limaeritamine raskendatud, siis kogunebki see põskkoobastesse ja muutub seal mädaseks. Sellest, kuidas põskkoopapõletikku ennetada või seda looduslikul ja kodusel moel ravida loe artikli alumisest osast. Põskkoopapõletikule iseloomulikud sümptomid võivad olla:
    • palavik (kuigi palavikku ei pruugi ka olla), 
    • väsimus, 
    • üldine halb enesetunne, 
    • nohu, mis kestab kauem kui 10 päeva,
    • mädane eritis ninast, või tunne, et nina on kinni, aga nuusata pole midagi,
    • tuim peavalu ning valu ja raskustunne põskede juures, 
    • lõhnatunde vähenemine,
    • ärritusköha, 
    • hambavalu (8).
  • Keskkõrvapõletik. Keskkõrva limaskesta põletik võib tavaliselt tekkida koos ülemiste hingamisteede viiruslike põletikega, kuid keskkõrvapõletiku tekitajaks on siiski bakter, kõige sagedamini pneumokokk. Kuigi keskkõrvapõletikku võib esineda igas vanuses, haigestuvad enim siiski just väikelapsed ning seda tavaliselt koos ülemiste hingamisteede põletikega (viiruslike). Keskkõrvapõletikku tekitavad bakterid satuvad keskkõrva peamiselt ninaneelust (vahel harva ka vere kaudu (sarlakite või leetrite põdemisel) või kuulmekäigust (kuulmekile trauma korral). Kui kahtlustad, et sinu lapsel võib olla keskkõrvapõletik, siis pöördu diagnoosi saamiseks ja raviks kindlasti kohe oma perearsti poole. Keskkõrvapõletiku tunnusteks võivad olla:
    • äkitselt algav kõrvavalu, 
    • peavalu, 
    • kehatemperatuuri tõus, 
    • kuulmise nõrgenemine,
    • vahel ka iiveldus, oksendamine ja kõhulahtisus. 
    • laps katsub oma kõrva (9).
  • Krooniline nohu. Äge nohu võib vahel üle minna ka krooniliseks nohuks, mis kestab kauem kui 12 nädalat.
  • Meningiit. See infektsioon põhjustab aju ja seljaaju ümbritsevate membraanide ja vedeliku põletikku. Meningiidi korral ei saa pead ettepoole rinnale kallutada. Kahtluse korral pöördu koheselt perearsti poole või helista perearsti nõuandeliinile.
  • Muud infektsioonid. Väga harvadel juhtudel võib põletik edasi levida luudele (osteomüeliit). Kui sul on põhjust arvata, et see võib nii olla, võta ühendust oma perearstiga.
  • Nägemishäired. Kui põletik levib silmaümbrusesse, võib see põhjustada nägemise vähenemist või isegi püsivat pimedust. Ka siin pöördu kahtluse korral koheselt perearsti poole või helista perearsti nõuandeliinile numbrile 1220 või +372 634 6630 (7).

Millal pöörduda nohu korral perearsti poole

Üldiselt ei pea tavalise ägeda nohuga arsti poole pöörduma ja seda saab edukalt siin loos allpool toodud koduste nippidega leevendada. Aga, kui sul või sinu lapsel esineb mõni allolevatest sümptomitest, siis peaksid seda kindlasti tegema:

  • sümptomid, mis kestavad kauem kui umbes 1-2 nädalat,
  • sümptomid, mis halvenevad pärast näilist paranemist,
  • püsiv palavik või kõrge palavik,
  • korduv või krooniline nohu on ka varem esinenud,
  • valu, turse või punetus silmade ümber,
  • segasus,
  • topeltnägemine või muud nägemismuutused,
  • jäik kael (7).

Nohu ravi – mida teha kui nina on kinni? Kodused nipid ja looduslikud vahendid kinnise nina ja nohu leevendamiseks ning põskkoopapõletiku ennetamiseks beebil, väikelapsel ja täiskasvanul

Nohu ravi juures on esimene ja tähtsaim samm immuunsuse tugevdamine, sest kui sinu immuunsüsteem on tugev, siis teeb sinu keha suurema osa ravitööst ise ära. Niisamuti ei pruugi täiskasvanud tugeva immuunsuse korral külmetushaigustesse ja gripiviirustesse üldse haigestudagi, või kui haigestuvad, siis nohu ongi lihtsalt vaid “nohu”.

Kuni 3-aastase lapse puhul võib nohu osutuda aga tõsiseks probleemiks. Seda esiteks juba seetõttu, et alati ei pruugi nohu põhjus olla ilmne, nad ei pruugi veel osata nuusata, nohu võib tihti takistada söömist (seda eriti just imikutel) ning nad ei ole meelsasti nõus ka sellega, et neile nohu raviks midagi ninna tilgutad. 

Samuti on piiratud ravimeetodid, mida on lubatud kasutada alla 4-aastaste laste puhul. Beebide ja väikelaste nohu ravimiseks ei tohiks kindlasti pöörduda samade apteekides müügilolevate käsimüügiravimite poole, mis on lubatud täiskasvanutele.

Paraku aga beebid ja väikelapsed haigestuvadki väga sageli, sest nad alles hakkavad oma immuunsust tavaliste viiruste vastu üles ehitama.

Nohu on pisikesel vaja siiski proovida võimalusel ravida, sest selle süvenemisel võib tekkida keskkõrvapõletik või üle viie aastastel ka põskkoopapõletik. Õnneks on siiski olemas palju ohutuid ja tõhusaid ravimeetodeid, mida beebi või väikelapse nohu leevendamiseks ja tema hingamise kergendamiseks proovida saad.

Beebi nohu ravi – kodused nipid ja looduslikud vahendid nohu leevendamiseks beebil

  • Naturaalse merevee ninaspreid või ninatilgad. Üks ohutumaid ja tõhusaimaid viise, kuidas aidata beebil ninakinnisust leevendada, on soolalahuse ehk füsioloogilise kontsentratsiooniga naturaalse merevee (soolase vee) ninasprei või ninatilkade kasutamine. Need tooted on apteekides saadaval ilma retseptita. Kuigi ole ettevaatlik, mõned soolalahused sisaldavad ka ravimeid ja neid tasub kindlasti vältida.
    • Kui kasutad ninatilku, pane kaks tilka kummagisse ninasõõrmesse, et lahustada sealset lima. Seejärel kasuta kohe pärast seda soolalahuse ja lima väljavõtmiseks beebide ninapumpa ehk ninaaspiraatorit. Lapse õlgade ja pea alla võid panna kokku rullitud rätiku. Nii saad pea õrnalt veidi tahapoole kallutada, et tilgad paremini ninna jõuaksid.
    • Ninapumba kasutamisel on oluline see kokku pigistada ja pumbast õhk välja suruda kindlasti enne selle lapsele ninna panemist, sest vastasel juhul, kui pigistad ninapumbast õhu välja siis, kui see juba beebil ninasõõrmes on – paiskab see õhu välja, mis võib lima edasi ninaõõnde suruda. Tee seda protseduuri umbes 15 minutit enne lapse toitmist ja enne magamaminekut. See aitab beebil kergemini hingata, kui ta sööb või läheb magama. Pese ja kuivata ninapump kindlasti peale kasutamist.
  • Aurutid ja õhuniisutid. Beebi nohu leevendamiseks on ka teisi vahendeid. Näiteks aurutid või õhuniisutid, mis lasevad tuppa jahedat udu ja on tavaliselt ka ohutud, kui hoiad neid lapse käeulatusest eemal. Siiski peab õhuniisuti olema asetatud piisavalt lähedale, et udu jõuaks lapseni kui ta magab või mängib. Hallituse ja bakterite kasvu vältimiseks vaheta niisutis vett iga päev ning puhasta ja kuivata seade vastavalt sealsete juhistele. Õhuniisutis ära kasuta kuuma vett, sest see võib põhjustada põletusi.
  • Aurune ruum. Kui sul aurutit või õhuniisutit kohe käepärast võtta ei ole, võid proovida ka sellist järeleproovitud lahendust, et viid oma lapse aurusesse vannituppa. Lase eelnevalt vannitoas kuumal veel joosta, et vannituba oleks mõnusalt soe ja aurune ning ole seal siis lapsega paar minutit. See võib aidata lapsel hingamisteid avada ja uinumist kergendada. Kui lased sooja vett joosta näiteks vanni, võid sinna lisada ka mõne tilga mõnda sobivat eeterlikku õli, mis auru kinnist nina lahtistavat toimet veelgi tõhustab nagu näiteks eukalüptiõli või piparmündiõli. Sellest, miks just need õlid, kirjutame täpsemalt artikli allosas pealkirja “Looduslikud siirupid, kreemid ja eeterlikud õlid kinnise nina ja nohu vastu” all.
  • Piisav vedeliku tarbimine. Kuna vedelikud aitavad lima vedeldada, siis julgusta oma last rohkem vett jooma. Siiski ei pea sa teda sundima tervet tassitäit korraga alla neelama. Aitab juba seegi, kui ta lihtsalt lonksab päeva jooksul natuke rohkem vett kui muidu.
  • Nuuskamine. Kui laps on juba piisavalt vana, saad talle nuuskamist õpetada. Et näidata talle kuidas see käib, hinga ise läbi nina välja ja aseta oma ninasõõrmete juurde taskurätik. Nii näeb laps kuidas õhk väljahingamisel taskurätikut liigutab ja proovib sind jäljendada (1).
  • Küüslauguküüned või sibul. Et aidata beebil või väikelapsel öösel magades paremini hingata, pane voodi kõrvale pooleks lõigatud sibul või küüslauguküüned. Sa ei pea neid koorima, aga selleks, et mahlad küüslaugust paremini eralduksid, vajuta küüntele lihtsalt korra lapiti noaga peale. Et küüslaugud lapsele piisavalt lähedal oleksid, aga, et need talle kogemata kuskile voodisse, ega mujale käeulatusse ei kukuks, pead oma nupukust rakendama. Kui laps on näiteks võrevoodis, siis ehk õnnestub sul küüslauguküüned panna kuskile tema haardeulatusest välja toolile või muule pinnale võrevoodi kõrval.
  • Mesi ja hanerasv. Kui beebil on lisaks nohule ka tugev köha, määri talle rinnale mett või hanerasva. Viimast võid talle määrida ka varvaste vahele.
  • D-vitamiin. Ära unusta, et kõik beebid, kes ei toitu just imiku piimasegust, kuhu on D-vitamiini lisatud, vajavad sügistalvisel perioodil lastele mõeldud D-vitamiini toidulisandeid (400 IU päevas).

Väikelapse nohu ravi – kodused nipid ja looduslikud vahendid nohu leevendamiseks väikelapsel alates 2. eluaastast

Väikelapse nohu leevendamiseks sobivad kõik samad meetodid, mis ka beebide nohu leevendamiseks (nagu õhuniisutite kasutamine, aurune ruum (eelistatult koos eeterlike õlidega), küüslauguküüned voodi kõrvale, piisava vedeliku tarbimine ja naturaalse merevee ninatilgad), aga siin on võimalusi juba rohkem. Näiteks:

  • Hea magamisasend. Aseta madratsi alla padi nii, et lapse pea oleks veidi üleval, see tähendab kõrgemal kui jalad. Selline asend võib aidata lima ninaõõnsustest paremini välja juhtida. Kui laps on veel võrevoodis, siis ära seda tee, sest lastearstid soovitavad alla kahe aastaste laste puhul hoida voodist kõikvõimalikud padjad ja mänguasjad eemal, et vähendada imiku äkksurma sündroom ohtu.
  • Salvid. Lastele alates teisest eluaastast võib juba talla alla ja varvaste vahele määrida ka hanerasvaga lahjendatud tüümianikreemi.
  • Siirupid. Lapse immuunsuse tugevdamiseks, hingamisteede avamiseks ja põletiku leevendamiseks on olemas mitmeid looduslikke siirupeid, mida saad kasutada alates nende 2. aastaseks saamisest. Väga head lastele sobivad ning ökoloogiliselt puhtad immuunsust tugevdavad, röga lahtistavad ja põletikku vähendavad siirupid on punase päevakübara siirup ja tüümianisiirup. Nendest siirupitest kirjutame lähemalt artikli allosas pealkirja “Looduslikud siirupid, kreemid ja eeterlikud õlid kinnise nina ja nohu vastu” all.

Täiskasvanu nohu ravi – kodused nipid ja looduslikud vahendid nohu leevendamiseks ja põskkoopapõletiku ennetamiseks täiskasvanutele

  • Immuunsüsteemi tugevdamine. Esimene ja tõesti ka kõige tähtsam samm eriti just viirusliku nohu ravis on oma immuunsüsteemi tugevdamine. Tugeva immuunsüsteemi korral teeb keha ise sinu eest kogu ravitöö ära ja väheneb ka edasiste haigestumiste risk. Immuunsüsteemi kiireks turgutamiseks on mõistagi ennekõike oluline toitumine, aga ka vitamiinirikkad looduslikud siirupid nagu punase päevakübara siirup, tüümianisiirup ning ka teatud vitamiinid eraldiseisvalt nagu C-vitamiin, D-vitamiin ja tsink. Looduslikest ning vitamiinirikastest immuunsüsteemi tugevdavatest siirupitest kirjutame lähemalt artikli allosas.
  • Piisav vedeliku tarbimine. Piisav vedeliku joomine aitab vedeldada lima ning seda koos pisikutega kehast ka välja uhuda. Joo lihtsalt puhast vett, aga luba endale mõni tassike ka sooja (mitte kuuma) teed. Meie lemmikud teed nohu ja külmetushaiguste korral on:
    • Ingveritee meega: nohu korral ei ole sellele teele konkurente. Ingveritee joomise korral tunned juba esimesest lonksust kuidas nina läheb lahti ning saad taas normaalselt hingata. Lisaks on ingveril ka põletikuvastane toime. Lihtsalt koori ja riivi ingver, kalla sinna peale kuum keedetud vesi ja lase mõni aeg tõmmata. Kurna tee ja kui see on juba natuke jahtunud – lisa sidrunilõik ja natuke mett.
    • Hibiskuse tee: see rikkalikult C-vitamiini sisaldav tee kohe hingamisteid ei ava, küll aga turgutab sinu keha ja tugevdab immuunsust.
  • Õhu niisutamine. Õhu niisutamisest on kinnise nina puhul abil ka täiskasvanutele. Veelgi tõhusamaks toimeks võid õhuniisuti vette lisada 3 tilka mõnda eeterlikku õli nagu piparmündi- või eukalüpti eeterlikku õli. Kirjutame nendest kinnise nina puhul sobivatest eeterlikest õlidest lähemalt allpool pealkirja “Looduslikud siirupid, kreemid ja eeterlikud õlid kinnise nina ja nohu vastu“ all.
  • Õhu puhastamine ja desinfitseerimine. Tähtis on ka see, et viirused oleksid toast välja aetud ja et õhk oleks ruumis puhas ning värske. Seega proovi kindlasti oma tuba iga päev natuke tuulutada (külmal ajal piisab sellestki, kui teed akna lahti vaid mõneks sekundiks). Peale tuulutamist võid veelgi tõhusamaks pisikute hävitamiseks ja hingamise kergendamiseks kasutada aroomilampi ja lisada sinna desinfitseeriva toimega 3-5 tilka eukalüptiõli, piparmündiõli, või veelgi parem – Olio 33 + 7 eeterlike õlide segu. Kui sul aroomilampi ei ole, saad koduse õhu puhastamiseks ja edasise nakatumise vältimiseks kasutada alpiõlide spreid. Ka see on täiesti looduslik, pisikuid hävitav ja hingamist kergendav. Loe eeterlike õlide kasulikkuse kohta lähemalt artikli allosast. Õhu viirustest vabastamiseks ja hingamise kergendamiseks võid kasutada ka pooleks lõigatud sibulat ja/või küüslauku. Seda muidugi juhul, kui küüslaugu või sibula lõhn sinu jaoks häiriv ei ole.
  • Auru sisse hingamine. Kinnise nina puhul on abiks ka auru sisse hingamisest. Keeda kausitäis vett, kalla see kaussi, pane endale rätik üle pea ja hinga sooja auru sisse. Veelgi parem kui lisad vette 10 tilka eeterlikku õli. Siin sobivad jälle enim just need samad teada-tuntud külmetushaiguste sümptomeid leevendavad õlid nagu piparmündi eeterlik õli, eukalüpti eeterlik õli, või Olio 33 + 7 eeterlike õlide segu. Loomulikult saad sama efekti ka soojas vannis või saunas, aga vanni ja sauna väldi kindlasti juhul kui sul on palavik. Vannis eeterlikku õli kasutades on vaja see eelnevalt lahustada piima või meega. Saunas võid õli tilgutada leilivette või ka otse kerisele.
  • Rinnaesise määrimine. Sega eukalüpti eeterlik õli kokku piparmündi eeterliku õli ja kookosrasvaga ning määri seda rinnale. Või määri rinnale hingamist kergendavat ja põletikku vähendavat 100% looduslikku tüümianikreemi. Seniks, kuni sul need tõhusad vahendid puuduvad, võid rinnaesisele ööseks määrida ka mett (peale mee määrimist kata rinnaesine pehme paberrätiga, et mesi linu ei määriks).
  • Jalavann. Sellest on enim abi just haiguse algfaasis või haiguse ennetamiseks, kui tunned, et võisid külma saada. Lisa sooja veega täidetud kaussi 2-3 tilka eeterlikku õli (piparmündi- või eukalüpti eeterlikku õli) ja hoia jalgu vannis kuniks tunned, et jalad on mõnusad ja soojad.
  • Soolveega kuristamine. Soolveega kuristamisest on samuti enim kasu just haiguse alguses. Kui alustad kuristamist kohe, kui tunned, et kurk on veidi valus ja teed seda peale sööki 3-4 korda päevas vähemalt neljal järjestikusel päeval, siis võib juhtuda, et viirus sind maha ei murragi. Seda seepärast, et viirus alustab oma paljunemist ja kehasse tungimist just sinu neelust ja hingamisteedest. Kui algusfaasis seal viiruse elu nö põrguks teed, siis on viirusel pea, et võimatu paljuneda.
  • Soolvee ninatilgad või ninaspreid. Kõik mis sobib beebidele ja väikelastele, sobib ka täiskasvanutele. Seega võid ka ise julgesti naturaalse merevee ninaspreid või ninatilku kasutada.

Artikkel jätkub allpool…

Põskkoopapõletiku ravi ilma antibiootikumideta

Põskkoopapõletiku ennetuseks on loomulikult kasu ka kõikidest eeltoodud soovitustest, aga vahel nohu siiski põskkoopapõletikuks edasi läheb. Need, kes põskkoopapõletikku põdenud on, teavad, et see ei ole enam lihtsalt nohu, vaid täielikult halvav haigus. 

Ütleme kohe ära, et jah, põskkoopapõletikku on võimalik ilma antibiootikumideta ravida, aga siin on üks aga. Nimelt nõuab see täielikku pühendumist ja väga suurt tööd, milleks ei pruugi sul haiguse ajal lihtsalt jõudu olla. 

Seega pead nüüd ise otsustama, kas sul on see jõud ja aeg olemas? Vastasel juhul ei soovita me kindlasti põskkoopapõletiku kodus ravida, vaid siiski oma perearsti poole pöörduda, kes vajadusel ka antibiootikumid kirjutab.

Kui kodune ravi tulemusi annab, siis peaksid end paremini tundma juba 3-5 päeva pärast, kui mitte, siis helista kiiresti arstile.

Nipid põskkoopapõletiku koduseks ja looduslikuks raviks

  • Seespidiselt: Toida ja jooda oma keha iga päev vitamiinidest, sibulast, küüslaugust ja ingevriteest punni. Sest, selleks, et su keha suudaks põletikuga võidelda ja siinustesse kogunenud mäda lahustada, on nüüd vaja kiiresti talle tuge ja jõudu juurde anda.
    • Kui teed võileiba, lõika sinna vahele toorest sibulat. Kui teed suppi, lõika ka sinna sisse toorest küüslauku ja sibulat. Katsu tarbida päeva jooksul ära vähemalt 1 terve sibul ja 2 küüslauguküünt. Kui su magu neid ei kannata, siis seda enam pane rõhku järgmistele punktidele.
    • Lisaks, joo vähemalt 2 tassi ingveriteed päevas, söö C-vitamiini, D-vitamiini ja tarbi immuunsust tugevdavaid ning looduslikult puhtaid siirupeid nagu punase päevakübara siirup ja multivitamiinisiirup tsingiga.
    • Sul võib vaja minna ka valuvaigisteid nagu ibuprofen (konsulteeri enne selle tarbimist ka oma perearstiga), aga seda mitte kauem, kui 5 päeva jooksul.
  • Välispidiselt: üks lollikindel, aga siiski äärmiselt ebameeldiv meetod, mis sind just enim aidata võib on nina soolveega loputamine (me ei räägi soolvee ninatilkadest). Kuid, kui selle tehnika ära õpid ja seda nädala jooksul 3 korda päevas iga nelja tunni tagant rakendada suudad, siis tegelikult ei tohiks põskkoopapõletik sinu jaoks probleem olla enam mitte kunagi. Lisaks võib selline nina loputamine aidata sind ka allergiate korral. Siin on aga kindlad reeglid ja nipid kuidas nina loputamiseks õigesti soolvett teha ja seda läbi nina lasta.
    • Koostisosad:
      • Sool, mis ei sisalda joodi ega säilitusaineid (need võivad olla ärritavad).
      • Söögisooda.
      • 1 tassitäis destilleeritud või keedetud vett.
    • Soolvee lahuse tegemise juhised:
      • Kõigepealt sega endale eraldi valmis kogu päevaks vajaminev segu, mis koosneb kolmest kuhjaga teelusikatäiest soolast ja ühest teelusikatäiest söögisoodast ning hoia segu väikeses kotikeses või anumas.
      • Lisa 1 teelusikatäis segu 1 tassitäiele leigele destilleeritud või keedetud veele (kui lahuse kasutamisel tekib ninas põletav tunne, siis kasuta soolasegu vähem). 
    • Kasutamine: 
      • Kasutades plastmassist süstalt, imiku ninapumpa või apteegist ostetud kaubanduslikku nina soolalahuse loputuspudelit, kasuta loputusvedelikku järgides järgmisi samme:
      • Pane loputusvedelik oma valitud anumasse. Kalluta pea valamu kohal (või duši all) allapoole ja pööra kergelt vasakule. Pigista pool lahusest ettevaatlikult paremasse ninasõõrmesse samal ajal läbi suu hingates. Mõne sekundi pärast peaks lahus vasaku ninasõõrme kaudu hakkama välja tulema. Korda protsessi teisel poolel.
      • Et vältida ebamugavustunde tekkimist ja lahuse kõrva sattumist nuuska kumbagi ninapoolt väga õrnalt. Kui vesi satubki kõrva, siis ei ole sellest tegelikult hullu midagi ja ka ebamugavustunne peaks lühikese aja jooksul kaduma.
      • Kui kasutad ka teisi nina preparaate, siis veendu, et sa ei kasuta neid vahetult enne nina loputamist – see loputab ravimid välja. Teisi nasaalseid ravimeid võid kasutada vähemalt 30 minutit pärast loputamist.

Siiski, enne nina loputamisega alustamist soovitame kindlasti selle protseduuri kohta põhjalikumalt järele uurida, eelnevalt oma arstiga konsulteerida ja lõpetada selle kasutamine, kui tekib valu, ninaverejooks või muud probleemid. Sellisel juhul võib põhjuseks olla, et teed seda kuidagi valesti (6).

Looduslikud siirupid, kreemid ja eeterlikud õlid kinnise nina ja nohu vastu 

Siin on 7 looduslikult puhast ja tervendavat abivahendit ning 1 komplekt, mis aitavad sul nohu leevendamisega nii sees- kui välispidiselt koheselt algust teha. Seespidiselt seetõttu, et alustada on ju vaja immuunsuse tugevdamisega ja välispidiselt seetõttu, et nohu korral on väga raske kinnist nina isegi minut kauem välja kannata. 

1. Punase päevakübara siirup immuunsuse tugevdamiseks, nohu leevendamiseks ja gripiviiruste ennetamiseks

Üks paljude lemmik juba aastast 1998 on Nahrini puhast ja värskelt pressitud orgaanilist punase päevakübara mahla sisaldav siirup. Et selle ravitoimelise siirupi koostis oleks kohe eriliselt tõhus, on sellest elimineeritud fruktoos ning suurendatud mahla osakaalu.

C-vitamiini ja tsingiga rikastatud punase päevakübara, põldmuraka ja leedripuu ekstraktidega siirup tugevdab immuunsust ning on ideaalne nakkus- ja külmetushaiguste ennetamiseks ja leevendamiseks.

Miks Nahrini punase päevakübara siirup hea on?

  • Tugevdab immuunsüsteemi ja aitab vältida viiruste sisenemist rakkudesse.
  • Võib aidata ka herpesviiruse vastu.
  • Aitab võidelda erinevat tüüpi põletikega.
  • Kergelt antibiootiliste omadustega.
  • On abiks külmetushaiguste nagu sinusiidi, bronhiidi ja läkaköha ravis.
  • Aitab kõrvaldada kehast patogeene.
  • On toeks ka erinevate nahahaiguste nagu psoriaasi ja ekseemi ravis.
  • On makrofaage aktiveeriv (makrofaagid on kaitserakud patogeensete rakkude hävitamiseks).
  • Oma rikkalikku C-vitamiini sisalduse poolest on punase päevakübara siirup ideaalne kasutamiseks nii enne gripihooaega, kui ka selle ajal.
  • Nahrini punase päevakübara siirup sobib enim just nõrga immuunsüsteemiga inimestele, kes peaksid vältima külmetushaigustesse ja gripiviirusesse haigestumist. Nõrgenenud immuunsüsteemi ja suurenenud vitamiinivajadusega inimeste all peame silmas:
    • Inimesi, kes kannatavad stressi all, näiteks nagu ka õpilased ja tudengid enne eksameid (kuna stress mõjub sinu immuunsüsteemile lausa hävitavalt).
    • Sportlasi.
    • Inimesi, kes kannatavad krooniliste haiguste all.
    • Eakaid.

Mida kõike tervendavat Nahrini punase päevakübara siirup sisaldab?

  • Leedripuu marjad (marjamahla kontsentraat) ja leedripuu õite ekstrakt: Need C- ja A-vitamiini, rauda, kaaliumi, eeterlike õlisid, antotsüaniide ja polüfenoole sisaldavad marjad ja õied on keha kaitsesüsteeme tugevdava, verd ja soolestikku puhastava, diureetilise (vett-väljutava) ja röga lahtistava toimega. Leedripuu marju ja õisi kasutatakse lisaks külmetushaiguste leevendamisele ka südame-veresoonkonna tugevdamiseks ning kõhu-, neeru- ja põieprobleemide korral.
  • Põldmurakas: Põldmurakas sisaldab rikkalikult vitamiine (C-vitamiini), mineraalaineid (kaltsiumi), kiudaineid, flavonoide ja tanniine, mis ergutavad immuunsüsteemi, tugevdavad sidekude ja veresoonte seinu ning on kasulikud leebete soolehaiguste, gastroentreiidi, ekseemi, diabeedi ja kõhu kandioosi korral. Lisaks on põldmurakas hemostaatiline (hemostaatiline omadus on verevoolu peatav või vähendav omadus), verdpuhastav, diureetiline ja rögalahtistav. See on toniseeriva mõjuga, toetab vereloomet ning vähendab ka palavikku ja kurgu kähedust.
  • Punane päevakübar (Echinacea): Punane päevakübar on üks enim uuritud ravimtaimi, mille immuunsust tugevdavad omadused on ka teaduslikult tõestatud. See kaunis lill toimib kui antioksüdant ning immunomodulaator (mõjutab erinevaid immuunsüsteemi tööks olulisi rakke) ja stimuleerib läbi:
    • granulotsüütide (tapjarakud) aktiveerimise;
    • kemotraksise kiirendamise (tapjarakkude liikumine probleemse koha suunas);
    • fagotsütoosi parandamise (patogeenide kapseldamine ja elimineerimine);
    • ja makrofaagide stimuleerimise (kaitserakud) keha kaitsejõude patogeensete sissetungijate nagu bakterite, viiruste jms vastu.
  • C-vitamiin: C-vitamiin suurendab keha loomulikku kaitsevõimet viiruste vastu ning on tugev antioksüdant, mis kaitseb sinu rakke ja organeid vabade radikaalide eest. Lisaks stimuleerib C-vitamiin raua imendumist, aktiveerib kehas foolhappe, aitab kaasa hormoonide tootmisele, on tähtis osaline kollageeni tootmises (mis on oluline naha, luude, sidekoe ja liigeste jaoks), omab rolli rasvapõletusprotsessis, toetab energiatootmist, aitab võidelda allergiate vastu ja toimib kehas kahjulike ainete väljutajana.
  • Tsink-glükonaat: Tsink on samuti üks igati tubli rakke kaitsev antioksüdant ja immuunsüsteemi tugevdaja. Lisaks on tsingil põletikuvastased omadused ning see omab rolli ka ainevahetuses, juuste hõrenemise ennetuses, haavade paranemises, keratiini tootmises (juuste ja küünte komponent), organismi kasvus ja arengus (näiteks raseduse ja imetamise ajal) ja kehast raskmetallide eemaldamises.

Kuidas Nahrini punase päevakübara siirupit kasutada

  • Võta 1 teelusikatäis kolm korda päevas enne toitu. Võrdeline 10 milliliitriga päevas. Kui eelistad vähem magusat maitset, siis lahjenda siirupit soovi korral veega. 
  • Siirupit on soovitatav tarbida järjest 2 nädalat ja siis pidada vahet.

2. Tüümianisiirup immuunsuse tugevdamiseks, külmetushaiguste ennetamiseks ning kurguvalu, köha ja nohu vastu lastel (alates 2. eluaastast) ja täiskasvanutel

C-vitamiini, mangaani ja vasega rikastatud, vaarika- ja mustikamahla, tüümiani, mett, mesilaspiima ning süstlehist teelehte sisaldav tüümianisiirup võitleb kõikide tuntud hingamisteede haiguste vastu, tugevdab immuunsüsteemi ning leevendab kurguvalu, köha ja nohu.

Siirupisse lisatud mustika- ja vaarikamahla tõttu on tüümianisiirup eriline lemmik just laste seas.

Miks Nahrini tüümianisiirup nohu vastu hea on?

  • Tüümianisiirup aitab võidelda erinevate külmetushaiguste sümptomitega nagu kurguvalu, bronhiit, köha ja nohu.
  • Oma pehme ja marjase maitse tõttu meeldib tüümianisiirup väga ka lastele.
  • Koostisosad siirupis toetavad üksteise toimet.
  • Tüümianisiirup on antibakteriaalne, viirusevastane ja põletikuvastane.
  • Tüümianisiirup sobib immuunsuse tugevdamiseks eriti hästi just tihti külmetushaiguste ja hingamisteede probleemide käes vaevlevatele inimestele.

Mida kõike tervendavat Nahrini tüümianisiirup sisaldab?

  • Vaarika- ja mustikamahl: need mahlad on tuntud oma rikkaliku C- ja E-vitamiinide sisalduse ja põletikuvastaste ning antioksüdantsete omaduste poolest.
  • Mesi: mesi on juba ammustest aegadest teada, kui kurguvalu vähendav, põletikuvastane, antibakteriaalne ja imeline viirusevastane loodusravim, mis on ka äärmiselt meeldiva maitsega.
  • Mesilaspiim: külmkuivatatud mesilaspiim on lausa pungil tähtsatest toitainetest nagu vitamiinid, mineraalid, aminohapped ja mikroelemendid, mis sinu kehale gripihooajal olulist turgutust pakuvad ja jõudu juurde annavad. Antibakteriaalne mesilaspiim tugevdab immuunsust ning on ka viiruse- ja põletikuvastane.
  • Süstlehine teeleht: süstlehine teeleht on samuti antibakteriaalne, põletikuvastane ja tugevdav, aga lisaks ka rahustava ja ärritusevastase toimega. See on eriti oluline köha leevendamisel just õhtuti enne uinumist, kui köhahood öösiti rahulikult magada ei lase.
  • Tüümian: see on veel üks imeliste antibakteriaalsete ja põletikuvastaste omadustega taim, mis aitab leevendada köha ning väljutada röga.
  • C-vitamiin: C-vitamiin suurendab keha oskust end ise viiruste eest kaitsta ja on ühtlasi ka tugev antioksüdant, mis hoiab sinu rakke ja organeid vabade radikaalide kahjuliku mõju eest. Lisaks on C-vitamiin oluline komponent ka raua imendumisel ning hormoonide, energia ja kollageeni tootmisel (mis on oluline naha, luude, sidekoe ja liigeste jaoks). C-vitamiini on keha vaja ka liigse rasva põletamiseks, allergiate vastu võitlemiseks ja kehast kahjulike ainete väljutamiseks.
  • Mangaansulfaat: mangaan on vajalik mikroelement, mis aitab kaasa energiaainevahetusele ja sinu rakkude kaitsmisele oksüdatiivse stressi hävitava mõju eest. See osaleb ka paljude ensüümide, kõhre ja luukoe ülesehitamises, vere hüübimisel, melaniini moodustamisel, ning insuliini ja vitamiini B1 sünteesimisel.
  • Vasktsitraat: vask on mitmetes ensüümides esinev aine, mis on tähtis element tiheda sidekoe säilitamisel, hemoglobiini moodustamisel ja  kesknärvisüsteemi toimimisel. See aitab kaasa immuunsüsteemi normaalsele toimimisele, energiaainevahetusele, närvisüsteemi funktsioneerimisele ja ka rakkude kaitsele oksüdatiivse stressi eest.

Kuidas Nahrini tüümianisiirupit kasutada

Võta 1 supilusikas (~8ml) kuni 4 korda päevas puhtalt või, siis lahjenda seda veega. Tüümianisiirup sobib lastele alates 2. eluaastast.

3. Tüümianikreem hingamisteede vabastamiseks ning nohu leevendamiseks lastel ja täiskasvanutel

Tänu oma kõrgele eeterlike õlide sisaldusele ja kergelt desinfitseerivale mõjule vabastab tüümianikreem hingamisteed, leevendab hingamisteede haiguseid nagu nohu ja on eriliselt sobiv kasutamiseks just külmetuste ja gripihooajal.

Miks Nahrini tüümianikreem nohu vastu hea on?

  • Aitab vabastada hingamisteed ning leevendada nohu, köha, gripi, bronhiidi, kopsupõletiku ja rinnakelmepõletiku sümptomeid.
  • Aitab vaigistada valu ja on ka kergelt desinfitseeriv.
  • On abiks külmetushaiguste ennetamisel ja leevendamisel.
  • On kiiresti imenduv ja pehmeid kudesid rahustav.

Mida kõike tervendavat Nahrini tüümianikreem sisaldab?

  • Tüümianiõli: tüümianiõli on kergelt antibiootilise toimega, see on bakterivastane, põletikuvastane ja ka desinfitseeriv. Tüümian aitab rahustada ärritunud hingamisteid, vaigistada valu, leevendada nohu ning lahtistada ja väljutada röga.
  • Mägimänniõli: ka mägimänniõlil on röga lahtistav ja selle väljutamist kergendav toime. Lisaks on mägimänniõli antiseptiline, vereringet stimuleeriv, värskendav ja lõdvestav.
  • Rosmariiniõli: rosmariiniõli on toniseeriv, elavdav ja psüühikat tasakaalustav õli, mis stimuleerib vereringet ja aitab ka krampide vastu.
  • Eukalüptiõli: eukalüpt rahustab hingamisteede ärritust köhimisel, teeb hingamise kergemaks ja on seetõttu hea abiline kõikide erinevate hingamisteede haiguste ja ka nohu korral. Lisaks on sellel värskendav, jahutav ja kergelt palavikku alandav toime.
  • Sidruniõli: sidruniõli on energiat andev, värskendav ja ka antiseptiline.
  • Sidrunaloisia: sidrunaloisia rahustava toime tõttu on see lisaks külmetushaiguste leevendamisele ideaalne ka närvilisuse ja unetuse puhul.
  • E-vitamiin (tokoferüülatsetaat): E-vitamiin aitab kaasa rakkude uuenemisele, on niisutav, hooldav, verevarustust toetav ning ka põletikuvastane.
  • Kamper: kamper on jahutav, elavdav ja desinfitseeriv ning tekitab sulle mõnusa värske tunde.
  • Sojaõli (kreemi baasõlina): sojaõli on hinnaline baasõlina kasutatav õli, mis aitab võidelda naha vananemise vastu ning stimuleerib kollageeni sünteesi.

Kuidas Nahrini tüümianikreemi kasutada

  • Nohu vastu: määri tüümianikreemi nina alla ja nina väliskülgedele.
  • Köha vastu: määri kreemi kaela-, kurgu-, selja- ja rinnapiirkonda.
  • Bronhiidi, kopsupõletiku ja rinnakelmepõletiku vastu: määri kreemi kaela-, kurgu-, selja- ja rinnapiirkonda.
  • Tüümianikreemi kasutamine lastel: kuna kreem on üsna kange, siis määri lapsele kreemi jalgadele, mitte suu ega nina lähedale.
  • Tüümianikreemi kasutamine väikelastel: lisa väike kogus tüümianikreemi hanerasvale ja määri seda väikelapsele varvaste vahele ja jalatalla alla.
  • Ära kasuta tüümianikreemi kui oled rase või imetav ema.

4. Olio 33+7 eeterlik õli hingamisteede avamiseks ning valu ja nohu leevendamiseks

Nahrini Olio 33+7 on 100% looduslike ja kvaliteetsete eeterlike õlide (33 erinevat õli) ja taimeekstraktide (7 erinevat ekstrakti) kompleks, mis avab hingamisteed, tekitab üldise heaolutunde ning aitab sul leevendada peavalu, lihasvalu, liigesevalu, külmetshaigusi, köha ja ka nohu. Kõik kompleksis sisalduvad ürdid on looduslikud ja kogutud maailma puhtaimatest kasvukohtadest.

Selle kohta, kuidas vahet teha naturaalsel ja sünteetilisel eeterlikul õlil saad lugeda siit. Tänu õlide üksteist toetavale efektile pakub see kompleks sinu tervisele mitmeid kasutegureid.

Milleks Nahrini Olio 33+7 hea on?

  • Avab hingamisteed ja võib aidata kinnise nina korral.
  • Leevendab peavalu.
  • Puhastab ja värskendab õhku.
  • Leevendab putukahammustusi.
  • Leevendab lihasvalusid nii enne, kui ka peale treenimist.
  • Olenevalt kasutamisest rahustab või hoopis virgutab.
  • Leevendab kanget kaela ja liigesevalu.

Milliseid tervendavaid eeterlikke õlisid ja taimeekstrakte Nahrini Olio 33+7 sisaldab?

  1. Piparmündiõli/vesimündiõli: jahutav, värskendav, desinfitseeriv ja sobiv hingamisteede haiguste korral.
  2. Apelsiniõli: rahustav, tasakaalustav ja nahka hooldav.
  3. Eukalüptiõli: jahutav, palavikku alandav, hingamist kergendav, desinfitseeriv ja külmetushaigusi leevendav.
  4. Lavendliõli: antiseptiline, rahustav ja baktereid hävitav.
  5. Mägimänniõli/kuuseokkaõli: köha puhul ärritust leevendav, antiseptiline, antibakteriaalne, värskendav ja valu leevendav.
  6. Sidruniõli: energiat andev, keskendumisvõimet parandav ja antiseptiline.
  7. Rosmariiniõli: verevarustust parandav, virgutav ja tasakaalustav.
  8. Tilliõli: rahustav ja kergelt vett väljutav.
  9. Uibuleheõli: antiseptiline ja liigesevalu leevendav.
  10. Kummeliõli: rahustav, desinfitseeriv ning põletikku, pinget ja valu leevendav.
  11. Kaneeliõli: depressiooni, nõrkust ja kurnatust vähendav ning libiidot ja immuunsust tugevdav.
  12. Mürriõli: bronhiiti leevendav ja desinfitseeriv.
  13. Kadakamarjaõli: soojendav, valu leevendav, desinfitseeriv, vastupanuvõimet suurendav ja haavu raviv.
  14. Salveiõli: antibakteriaalne ja põletikku leevendav.
  15. Mandariiniõli: tasakaalustav ja tuju tõstev
  16. Aniisiõli: antibakteriaalne ja hingamist keergendav.
  17. Bergamotiõli: tasakaalustav.
  18. Elupuuõli: antiseptiline, lõõgastav ja keskendumisvõimet parandav.
  19. Roosipuuõli: rahustav ja kergelt antidepressiivse toimega.
  20. Nelgiõli: valu leevendav, desinfitseeriv ja antiseptiline.
  21. Sidrunheinaõli: puhastav, antiseptiline ja värskendav.
  22. Kajeputiõli: lima lahtistav ja selle väljutamist soodustav, viirusevastane ja antibakteriaalne.
  23. Tüümianiõli: kergelt antibiootiline, rahustav, antibakteriaalne, lima lahtistav ja põletikku leevendav.
  24. Köömneõli: soolestikku tugevdav, puhitust leevendav ja kergelt spasmolüütiline (krampe leevendav).
  25. Basiilikuõli: antiseptiline, kurnatust leevendav ja närve tugevdav.
  26. Fenkoliõli: köha ja astmat leevendav.
  27. Selleriõli: hingamisteede haigusi leevendav.
  28. Melissiõli: viirusevastane ja rahustav.
  29. Muskaatpähkliõli: ergutav, tugevdav ning lihas- ja liigesvalu leevendav.
  30. Kardemoniõli: väsimust leevendav ja stimuleeriv.
  31. Lisaks veel: mentooli ekstrakt, Zensenni juure ekstrakt, Aloe Vera lehe ekstrakt, hariliku puju ekstrakt, saialille ekstrakt, torkava ruskuse ekstrakt ja liht-naistepuna ekstrakt.

Kuidas Nahrini Olio 33+7 eeterlike õlide kompleksi külmetushaiguste ja nohu korral kasutada

See 33 eeterlike õlide segu sobib hästi kasutamiseks aroomiteraapiana lisades õli vannivette kui teed beebi nohu leevendamiseks aurust ruumi või saunas leili viskamise vette (võid seda õli ka otse kerisekividele tilgutada), kui soovid ise oma kinnist nina ravida.

Seda eeterlike õlide kompleksi võib nohu ja teiste külmetushaigustest põhjustatud sümptomite korral kasutada mitmel teiselgi moel.

  • Külmetuse ja kinnise nina korral: tilguta endale 1-2 tilka õli peopessa, hõõru õli peopesas natuke laiali, pane käed ümber nina (silmad pane selleks ajaks kinni) ja hinga õli peopesast sisse. Sellisel moel õli kasutamine vabastab hingamisteed ja avab ka kinnise nina. 
  • Peavalu ja migreeni korral: määri tilgake õli kuklale ja kõrvanibudele ning masseeri sellega ka oimukohti.
  • Kange kaela ja liigesevalu korral: piisab, kui määrid haigele kohale vaid mõne tilga.
  • Õhu värskendamiseks ja puhastamiseks:
    • lisa 3–5 tilka õli õhuniisutisse või radiaatori kohale paigaldatud aurutisse, või
    • lahjenda 3–5 tilka õli väheses vees ja vala see aroomilambi süvendisse või saunas leilivette (õli võid tilgutada ka otse kerisekividele).
  • Aurav veevann külmetushaiguste ja unetuse korral:  ainult näo aurutamiseks lisa kaussi või kraanikaussi kuuma vett ja sinna sisse 3–5 tilka õli. Kui sinu nina nahk ei ole ärritunud ega punane, võid ühe tilga õli määrida ka nina alla.
  • Ära kanna õli lahtistele haavadele (väldi ka õli sattumist muudele tundlikele pindadele ja silma), ega kasuta seda alla väikestel lastel. Kontsentreeritud koostise tõttu võib õli kasutada ainult üksikute tilkade kaupa. Pese käed hoolikalt peale õli kasutamist.

Eeterlike õlide kasutamise kohta saad lähemalt lugeda siit. 

5. Eukalüpti eeterlik õli kinnise nina vastu

Nahrini 100% looduslikult puhas eukalüpti eeterlik õli on üks igati virgutav ja mõnusalt värskendav õli, mis sobib erinevate hingamisteede haiguste leevendamiseks.

Peale eukalüptiõli sissehingamist kergeneb hingamine koheselt!

Miks eukalüpti eeterlik õli nohu vastu hea on?

  • Avab hingamisteed ja kergendab hingamist.
  • Värskendab nii keha kui vaimu.
  • Kergelt palavikku alandava toimega, kui kasutad seda jalgadele jahedate kompresside tegemiseks (lahusta mõned tilgad õli vees).
  • Jahutab nii füüsiliselt kui psühholoogiliselt.
  • Desinfitseerib ja omab antibakteriaalset toimet.
  • Leevendab erinevate hingamisteede haiguste sümptomeid.
  • Aitab parandada röga väljutamist.
  • Eriti hästi toimib eukalüptiõli koos sarnaste omadustega tüümianiõliga.

Kuidas eukalüpti eeterlikku õli külmetushaiguste ja nohu korral kasutada

Külmetushaiguste ja nohu vastu võid eukalüpti eeterlikku õli kasutada mitmel moel: 

  • Aroomilambis: lisa 3-5 tilka eukalüptiõli oma aroomilambi vette või baasõlisse ja tuba täitub mõnusa pisikuid hävitava ja hingamist kergendava aroomiga.
  • Auruvannis: lisa 10 tilka õli kaussi kuuma vee sisse, kata pea rätikuga ning hinga auru sisse. 
  • Saunas: lisa 3-5 tilka õli leili viskamise veele või otse kerisele.
  • Vannis: lisa vannitäiele veele 10 tilka õli, aga sellisel juhul lahusta eeterlik õli eelnevalt mee, piima või selleks spetsiaalselt mõeldud vanniekstraktiga.
  • Rinnale määrimiseks: sega eukalüpti eeterlik õli kokku piparmündi eeterliku õli ja kookosrasvaga ning määri seda rinnale.
  • Jalavannis: lisa sooja veega täidetud kaussi 2-3 tilka õli.
  • Õhuniisutis: lisa õhuniisuti veele 3 tilka õli.

NB! Väldi eeterlike õlide sattumist limaskestadele ja silma ning hoia neid jahedas ja lastele kättesaamatus kohas. 

6. Alpiõlide sprei viirusnakkuste ennetamiseks ja hingamisteede vaevuste ning nohu leevendamiseks

Kergelt desinfitseeriva mõjuga alpiõlide sprei kergendab hingamist, hoiab õhu värske ja aitab vähendada köha, nohu ning gripiviiruste edasikandumist.

Miks Nahrini alpiõlide sprei nohu korral hea on

  • Koosneb väärtuslike õlide segudest, mis vähendavad oma desinfitseeriva ja antibakteriaalse toime tõttu viiruste edasikandumist. 
  • Kergendab hingamist.
  • Hoiab õhu värske. 

Mida tervendavat alpiõlide sprei sisaldab

  • Mägimänniõli: antiseptiline ning köha ja valu leevendav.
  • Eukalüptiõli: desinfitseeriv, palavikku alandav ja hingamist kergendav.
  • Rosmariiniõli: tasakaalustav, toniseeriv ja vereringet stimuleeriv.
  • Metsiku mündi õli: desinfitseeriv, jahutav ning hingamisteede haiguseid leevendav.
  • Kamper: desinfitseeriv, jahutav ja värskendav.
  • Keerdmänni õli: värskendav ja vereringet stimuleeriv.
  • Mentool: antiseptiline, jahutav, värskendav ja vereringet stimuleeriv.
  • Nelgi õli: desinfitseeriv, antiseptiline ja valu leevendav.

Kuidas alpiõlide spreid kasutada

  • Pihusta spreid mõned sutsud ruumi kus parasjagu viibid, näiteks koju, kontorisse või autosse.
  • Võid spreid pihustada ka oma ka taskurätile, salvrätile, padjale või pidžaamale. 
  • Väldi siiski toote otsest kokkupuudet nahaga. 

7. Piparmündi eeterlik õli

Kontsentreeritud ja looduslikult puhas piparmündi eeterlik õli on selline õli, mis peaks koduses apteegis kindlasti olemas olema. See on kiiresti toimiv abiline, mis aitab avada hingamisteed ning sobib ka pearingluse ja üldise nõrkuse korral.

Tilguta vaid paar tilka õli näiteks oma taskurätile, hinga sisse ja tunned värskuse tulva koheselt.

Miks piparmündi eeterlik õli nohu vastu hea on?

  • Antiseptiliste ja röga väljutavate omaduste tõttu sobib hästi kasutamiseks külmetuse, nohu ning gripi leevendamiseks. 
  • Leevendab peavalu ja kaelapingeid.
  • Jahutab.
  • Värskendab.
  • Desinfitseerib.

Kuidas piparmündi eeterlikku õli külmetushaiguste ja nohu korral kasutada

Ka piparmündi eeterlikku õli võid külmetushaiguste ja nohu korral kasutada mitmel viisil: 

  • Aroomilambis: lisa 3 tilka piparmündiõli oma aroomilambi vette või baasõlisse ja tuba täitub mõnusa pisikuid hävitava ja hingamist kergendava aroomiga.
  • Auruvannis: lisa 3-5 tilka õli kausitäie kuuma vee sisse, kata pea rätikuga ning hinga auru sisse. 
  • Saunas: lisa 3-5 tilka õli leili viskamise veele või otse kerisele.
  • Vannis: lisa vannitäiele veele 10 tilka õli, aga sellisel juhul lahusta eeterlik õli eelnevalt mee, piima või selleks spetsiaalselt mõeldud vanniekstraktiga. Siiski, kui paned vannivette liiga palju piparmündiõli, võib see tekitada jäätumise tunde.
  • Peavalu ja kaelapingete korral: masseeri 1-2 tilka õli otsaesisele või kangetele lihastele (vaata, et õli silma ei läheks!).
  • Jalavannis: lisa sooja veega täidetud kaussi 2-3 tilka õli.
  • Õhuniisutis: lisa õhuniisuti veele 3 tilka õli.
  • Joogivette või tee sisse: värske hingeõhu tagamiseks ja hingamisteede avamiseks võid lahustada 2 tilka piparmündiõli klaasis vees või tees ja sellega siis suud loputada või, sel moel tehtud jooki ka juua.

NB! Väldi eeterlike õlide sattumist limaskestadele ja silma ning hoia neid pimedas, jahedas ja lastele kättesaamatus kohas, sest alla 7. aastased lapsed ei tohi piparmündiõli kasutada muul moel kui vaid aroomilambis või auruvanni tegemisel. Lisaks, ära kasuta piparmündiõli kui kannatad heinapalaviku käes. Selle õli kogust ei tohi kindlasti üle doseerida.

Kogupere komplekt külmetuse vastu

Kuna tihtipeale on viirust parim rünnata mitme erineva nurga alt, siis on Nahrin külmetushaiguste ennetamiseks ja leevendamiseks kokku sobitanud kogu perele mõeldud spetsiaalse külmetusevastase komplekti. Komplekti kuuluvadki üleval kirjeldatud tüümianikreem, mitmekülgne Olio 33+7 ja alpiõlide sprei. Komplekti eeliseks on selle soodne hind ja läbimõeldud kooslus.

Alpiõlide spreid on vaja viiruse leviku tõkestamiseks ja õhu puhastamiseks. Olio 33+7 eeterlike õlide segu on vaja hingamisteede avamiseks ja kinnise nina vastu ning tüümianikreemi kurguvalu vaigistamiseks ja põletikuga võitlemiseks. 

Kõik Šveitsis arendatud, toodetud, testitud ja pakendatud Nahrini toidulisandid, salvid ning eeterlikud õlid on naturaalsed, puhtad ja sisaldavad looduslähedaseid tooraineid.

Siinolev artikkel on kirjutatud ainult informatiivsel eesmärgil. Ära kasuta siinset teavet tegelike haiguste diagnoosimisel ega raviks vaid pöördu kahtluse korral oma perearsti poole.

Veel lugemist:

Pildid: Pexels.com, Pixabay.com

Allikad:

  1. How to Treat a Stuffy Nose in Babies and Toddlers (webmd.com)
  2. Chronic sinusitis – Symptoms and causes – Mayo Clinic
  3. Sinus Infection (Sinusitis): Types, Causes, Symptoms & Treatment (clevelandclinic.org)
  4. Nohu põhjused ja tagajärjed – Artiklid – Hambaarst.ee
  5. Nohu 50 varjundit (virtuaalkliinik.ee)
  6. Make your own saline rinse: Combat sinus infections (bcm.edu)
  7. Acute sinusitis – Symptoms and causes – Mayo Clinic
  8. Põskkoopapõletik – mis see on ja kuidas ravida? | Tervise ABC
  9. Äge keskkõrvapõletik | Haiguste ABC – Kliinik.ee
  10. Tavaline nohu – Vikipeedia (wikipedia.org)