Kuidas tugevdada immuunsüsteemi koduste vahendite ja toidulisanditega

Kui jääme külmetushaigusesse või grippi, oleme alguses sageli halvatud ja mõtleme “miks just nüüd”. Aga kas on tõesti kunagi “õige” aeg?

Kuidas meie immuunsüsteem tegelikult töötab ja mida saame teha, et külmetusest ja gripihooajast üle saada?

Mõned proovitud ja toimivad kodused abinõud lubavad sümptomitest kiiresti vabaneda. Mõne näpunäite ja nippidega saate pikas perspektiivis tugevdada oma kaitsevõimet ja immuunsüsteemi.

Teie immuunsüsteemi võivad toetada ka kvaliteetsed toidulisandid, nagu meie puuviljased Narosani multivitamiinipreparaadid, kaltsiumiga D3-vitamiini kapslid, suhkruvaba ingveri kurkumijook või kurkumikapslid. Nende toidulisandite kohta leiate lisateavet artiklist allpool.

Toidulisandid toetavad teie immuunsüsteemi

Toitainete optimaalne varu on tugeva immuunsüsteemi kesksel kohal. Kahjuks ei söö me alati tasakaalustatult. Meie elanikkonda ohustab D-vitamiini, oomega-3 rasvhapete, seleeni ja tsingi puudus, eriti just vanematel inimestel. Sihtotstarbelised toidulisandid võivad siin olla mõistlikud abimehed. 

Allolevaid toitaineid ja annuseid soovitavad eksperdid toidulisanditena täiskasvanutele, kes ei suuda Šveitsi toidupüramiidi järgi tasakaalustatud toitumist järgida. 

Toimeaine/vitamiinsoovitatav kogus*Miks vajalik?
D-vitamiin800 IU (20 mcg)D-vitamiin, päikesevitamiin, on vitamiinide superstaar. D-vitamiin aitab kaasa immuunsüsteemi normaalsele talitlusele.
C-vitamiin95-110 mgC-vitamiin toetab immuunsüsteemi, vaimset tervist ja närvisüsteemi. C-vitamiin aitab vähendada väsimust ja kurnatust.
Seleen60-70 mgSeleen aitab kaasa immuunsüsteemi normaalsele talitlusele.
Tsink8-14 mgTsink aitab kaasa immuunsüsteemi normaalsele talitlusele ning toetab viljakust ja lastesaamist. Tsink on oluline ka veganitele.
Oomega 3250 mg EPA ja DHAEPA ja DHA = pika ahelaga oomega-3 rasvhapped. DHA aitab kaasa normaalse ajutalitluse ja normaalse nägemise säilitamisele.

Miks me haigeks jääme?

Kas haigus (nt gripp, viiruste või bakterite põhjustatud külmetus) puhkeb ja kuidas see edeneb, sõltub meie immuunsüsteemi toimimisest. Kui meie kaitsemehhanismid on tugevad ja terved, ei märka me haigustekitajaga nakatumist. Kui aga organism on nõrgenenud või häiritud, jääme haigeks, sest keha on haigustekitajaga üle koormatud või ei suuda sellega piisavalt kiiresti võidelda.


Immuunsüsteemi 2 süsteemi

Mittespetsiifiline immuunkaitse
Põhimõtteliselt pöördub kõige vastu, mis on tunnistatud “võõraks”.

Spetsiifiline immuunkaitse
Moodustub pärast kokkupuudet konkreetse patogeeniga. Moodustuvad mälurakud ja antikehad, mis võimaldavad kiiret ja sihipärast kaitsereaktsiooni sama patogeeniga korduva kokkupuute korral. See on ka põhjus, miks me ei saa pärast viirushaiguse üleelamist teist korda sama viirusega nakatuda (muidugi on siin ka erandeid). Bakterid seevastu käituvad erinevalt ja me võime ikka ja jälle sama bakteriga nakatuda.


Mis vahe on bakteritel ja viirustel?

Bakterid tungivad meie kehasse ja nagu inimrakud, võivad raku jagunemise teel iseseisvalt paljuneda.

Viirused seevastu mitte. Viirused ründavad meie rakke ja muudavad sealset geneetilist informatsiooni.


Millised organid on osa immuunsüsteemist?

  • nina ja kurgu limaskestad
  • mandlid
  • lümfisõlmed
  • harknääre
  • põrn
  • käärsool
  • põie ja suguelundite limaskestad
  • luuüdi
  • nahk

Kuidas meie käitumine immuunsüsteemi positiivselt mõjutab?

Oma individuaalse eluviisi ja käitumisega on meil otsene mõju meie immuunsüsteemile. 

Järgmised ennetusmeetmed toetavad immuunsüsteemi:

  1. Piisavalt und
    Optimaalne uneaeg täiskasvanutel vanuses 26–64 aastat on 7–9 tundi. Olulist rolli mängib mitte ainult une kestus, vaid ka kvaliteet. 

    4 nippi hea une jaoks:

    Magamistoas pole televiisorit, sülearvutit ega mobiiltelefoni
    Ekraani kiirgava valguse sinised lainepikkused pärsivad melatoniini ehk “unehormooni” vabanemist. See hormoon reguleerib ärkveloleku faase inimkehas ja teeb meid pimedas uniseks.
    Blokeeri negatiivsed mõtted
    Ära võta probleeme, muresid ja negatiivseid mõtteid magamistuppa kaasa. Kui see tundub teile raske, võite proovida autogeenset treeningut 30 minutit enne magamaminekut.
    Ei mingit alkoholi
    Magama jäämine alkoholiga on lihtsam, kuid öö teisel poolel oled seepärast ka palju rohkem ärkvel. Seda seetõttu, et mõne tunni pärast algab kehas omamoodi “alkoholist võõrutus”.
    Tuuluta hästi
    Tuuluta tuba vähemalt 5 minutit. Toob magamistuppa värske hapniku, mis hõlbustab uinumist
  2. Saunaskäigud
    Regulaarsed saunaskäigud on osa stressi vähendamise ennetusmeetmetest, sest stress suurendab haigestumise tõenäosust. Kõrge õhuniiskus (eriti aurusaunas) niisutab meie limaskesti. See aitab eriti kopsudel end patogeenide eest kaitsta.
  3. Värske õhk
    Jalutuskäigud aitavad kaalust alla võtta ja tõstavad tuju, tugevdavad immuunsüsteemi ning aktiveerivad vereringe. Lisaks saab aju hapniku juurde.
  4. Tasakaalustatud toitumine ja rohke veejoomine
    SGE (Swiss Society for Nutrition) soovitab juua 1-2 liitrit magustamata jooke päevas. Need 3 nõuannet aitavad teid: asetage veekann nähtavale kaugusele ja täitke see uuesti, kui see on tühi. Võtke liikvel olles alati kaasas veepudel. Määrake meeldetuletused või äratuskellad / taimerid.
  5. Tasakaal, rahulolu, positiivne ellusuhtumine
    Igaühel on oma strateegia stressi vähendamiseks, rahuloluks ja õnnelikuks olemiseks. Siin on mõned näpunäited meilt: progressiivne lihaste lõdvestamine, jooga, ülesannete kohene tegemine ja mitte edasi lükkamine, lõõgastav muusika, iga päev vähemalt 1 positiivse asja teadvustamine.
  6. Peske regulaarselt käsi
    Enamik nakkushaigusi kandub edasi käte kaudu, seega on regulaarne käte pesemine, eriti poest koju tulles, väga oluline. Seda selleks, et kaitsta ennast ja oma perekonda.
  7. Regulaarne trenn või aktiivsem liikumine
    Sörkimine, kõndimine, ujumine. Mine värske õhu kätte, tee trenni. See paneb Sinu keha tööle.

Nahrini toidulisandid pakuvad piisavalt olulisi vitamiine

D-vitamiin – tugevdab immuunsüsteemi

Kuna D-vitamiini imendumine läbi naha ja toiduga ei ole sageli piisav, on D-vitamiini puuduse või suurenenud vajaduse korral soovitatav võtta toidulisandit. Meie nõudlus on eriti suur vähese päikesepaistega kuudel. Täiskasvanud inimene võiks võttta 25 μg D-vitamiini päevas. Soovitame alati veretestiga kindlaks teha D-vitamiini sisaldus veres ja vastavalt sellele tarbida.

C-vitamiin – tugeva immuunsüsteemi jaoks asendamatu

Muuhulgas soodustab C-vitamiin valgete vereliblede moodustumist, seob end vabade radikaalidega ja muudab need kahjutuks ning taastab teisi endogeenseid antioksüdante. Suure tarbimise tõttu langeb C-vitamiini tase külmetuse tekkimisel drastiliselt. Kui soovid C-vitamiini taset täiendada, võid kasutada toidulisandeid.

Šveitsi Toitumisühing soovitab naistele 95 mg päevas ja meestele alates 19. eluaastast 110 mg päevas. Suitsetajate jaoks on vajadus isegi veidi suurem.


Kuidas toetada oma immuunsüsteemi looduslike koduste vahenditega

Looduslik külmetuse ja gripi sümptomite leevendamine:

  1. Sibula- ja meejook
    Sibulamahl on koduste ravimite klassika. Sibula antibakteriaalne toime koos meega leevendab köha ja kurguvalu väga kiiresti. Kogu asja tuleb aga võtta mitu korda päevas.

    Toimi nii: koori sibul, lõika väikesteks tükkideks ja vala peale vedelat mett (Manuka mesi on kallis, aga eriti tugeva antibakteriaalse toimega). Laske tõmmata vähemalt 30 minutit, kurna ja jooge tõmmis väikeste lonksudena. Tähtis: Laske mõjuda ja ärge jooge natuke aega midagi muud peale
  2. Soe tee
    Kurguvalu:
     lagritsajuur = rögalahtistav, antibakteriaalne ja viirusevastane, kummel = rahustab ärritunud limaskesti ja võitleb haigustekitajatega

    Köha: pohl, aniis ja tüümian = leevendab kuiva köha, rögalahtistav ja põletikuvastane

    Iiveldus: piparmünt, kummel või ingver
  3. Kuristamine soolalahusega
    Sool niisutab limaskestasid ja desinfitseerib neid.

    Soolalahus: Lahustage 1/2 teelusikatäit soola 250 ml vees, loputage sellega iga 2-3 tunni järel. Sülitage välja, ärge neelake alla.
  4. Auruinhalatsioon / ninaloputamine
    Aurude sissehingamiseks segage kastrulis 1 liiter kuuma vett ja peotäis kuivatatud ürte (nt terve kummel) ning laske veidi jahtuda. Seejärel katke pea suure rätiku või tekiga ja hingake avatud suuga sisse tõusvat auru. Sissehingamine on soovitatav 1-3 korda päevas 5-20 minuti jooksul. Sissehingamisel jõuavad ravimtaimede toimeained otse ülemistesse hingamisteedesse ja saavad seal toimida. Sissehingamine niisutab hingamisteid, paks lima eraldub ja võib välja voolata. Ka köhimine muutub lihtsamaks. Sellel on ka põletikuvastane ja desinfitseeriv toime.

    Eriti head on järgmised ravimtaimed:

    Ülemiste hingamisteede haigused: pune, pärnaõis või tüümian
    Rögalahtistav: luuderohi, kummel, tüümian, eukalüpt, mägimänd
    Põletikuvastane: kummel ja tüümian

    Igapäevane ninaloputamine leevendab ja puhastab ninakanalid igapäevastest ärritajatest, näiteks tolmust ja mustusest. See on eriti efektiivne ka kinnise nina puhastamiseks. Lisa ninaloputus oma igapäevasesse hommikurutiini. See võtab kõige rohkem paar minutit, kuid sellel on suur mõju meie tervisele ja heaolule. Eriti kui seda kasutatakse regulaarselt. Apteekides saate nõu asjatundjatelt ja saate osta endale sobiva abivahendi.
  5. Looduslik abi eeterlikest õlidest
    Paljud eeterlikud õlid võivad aidata külmetushaigust ravida. Need on antibakteriaalsed, viirusevastased, rögalahtistavad ja võivad tugevdada immuunsüsteemi. Seda kasutatakse näiteks aroomilampides, ultrahelipihustites, vannivees, inhalatsioonides, massaažiõlides või mähistes.

    Tähelepanu: suurtes kogustes ja liiga sagedane kasutamine kuivatab limaskestad.

    Eukalüpt
     : antiseptiline ja rögalahtistav
    Tüümian : ergutab vereringet, ergutab söögiisu, reumavastane
    Mägimänd : antiseptiline ja rögalahtistav
    Kadakas: tõhus õhupuhastaja (tugev desinfitseeriv toime), ergutab ainevahetust, tervendav toime põiele ja neerudele
    Niaouli: kroonilised põskkoopapõletikud
    Kuuseokas : leevendab stressi, kurnatust ja närvilisust
    Piparmünt : leevendab peavalu ja kaelavalu, spasmolüütiline ja valuvaigistav
    Lavendel : pakub sisemist soojust ja hingelist tugevnemist, leevendab valu ja pingeid ning aitab kurnatuse vastu
    Salvei : aitab ebamugavustunde korral kurgus, suus, kõris ja neelus

Ingveri vürtside pirn

Ingver – soojendav ja tervislik vürtsijuur

Olgu siis ampsu, tee või hea soojendava supi sees – ingver on populaarne ja annab roogadele vürtsika ja tulise maitse. Seda on aastaid kasutatud ka meditsiinis. Juur on tuntud oma antioksüdatiivse ja põletikuvastase toime poolest.


Rahustavad ja tugevdavad puljongid

Soojendav puljong valmib kiiresti ja maitseb alati hästi. Eriti siis, kui oleme haiged ja meil on vähe energiat põhjalikult süüa teha. Mõne lihtsa nipi ja nipi abil saab puljongist kiiresti kõhutäide. Lisa meie puljongipulbritele näiteks keedetud muna, juurvilju, tofut, nuudleid või liha või mõnda kombinatsiooni sellest. Saad kosutava ja maitsva kõhutäie.

Tugevdage oma immuunsüsteemi Nahrini toidulisanditega

Optimaalse vitamiinivaru ja lisaenergia saamiseks soovitame meie Narosani vitamiinisiirupeid. Puuviljamahlal põhinevates multivitamiinipreparaatides on kuni 70% puuviljamahla, 11 vitamiini, mineraalaineid ja nisuidu- või õietolmuekstrakte.

Rohkem kvaliteetseid toidulisandeid teie tervise jaoks

Punase päevakübara siirup

Punase päevakübara siirup sisaldab kvaliteetset pressitud mahla Echinacea Purpureast, C-vitamiini, tsinki ning leedri ja põldmuraka puuviljamahlu. C-vitamiini ja tsingi lisamine toetab immuunsüsteemi normaalset talitlust ja kaitseb rakke oksüdatiivse stressi eest. Leedri- ja põldmurakamahl täiustavad toote maitset.

Ingveri kurkumi tee ilma suhkruta

Suhkruvaba ja madala kalorsusega joogipulber varustab keha ingveri, kurkumi ja C-vitamiiniga. Ingveri kurkumijook on magustamata, st ei sisalda ei suhkrut ega magusaineid ning sobib seetõttu eriti hästi kalori- ja terviseteadlikule inimesele . Jook maitseb suurepäraselt värskendava joogina või jahedatel päevadel soojendava teena. Sisadab eriti efektiivset, kuni 40 x paremini imenduvat patenteeritud kurkumiini kompleksi.

Kurkumi kapslid

Kas tead juba meie unikaalset kurkumi kompleksi? Need varustavad keha kurkumi, ingveri, rohelise tee ja pipra ekstraktidega ning C- ja E -vitamiinidega

Kaug-Ida kurkumimugulat on Aasias traditsiooniliselt kasutatud tuhandeid aastaid ning seda peetakse ka siin riigis supertoiduks. Kurkum – mida nimetatakse ka kollaseks ingveriks – on ingveri perekonda kuuluv taimeliik. Nahrin KURKUMI kapslid sisaldavad kõrge *biosaadavusega patenteeritud kurkumiini, mida täiendavalt toetab piperiin. See võimaldab kurkumil organismis väga hästi imenduda.

*Toimeaine vereringesse sattumise ulatus ja kiirus.

Veel lugemist: