7 soovitust maksa kaitsmiseks ja hoidmiseks

Iga rakk meis on nagu omaette tehas, mis lakkamatult muundab, toodab, tekitab jääkaineid ja elimineerib. Kasulik kasutatakse või talletatakse, kahjulik hävitatakse ja visatakse välja.

Kui miski selles süsteemis ei funktsioneeri enam nii nagu peab — on probleem siis haiges seedetraktis, koormatud maksas või nõrgenenud neerudes — käib organismi võimekus imendada, omastada, ainevahetuse jääkide ning väljaspoolt tulevate toksiinidega toime tulla tasapisi maha ning ajapikku tekivad haigused.

organismi puhastamine

 Organism võib probleemidest aastaid märku anda vaid mõnede suhteliselt kergete ilmingutega. Selleks võib olla nii laialt levinud väsimus, aga ka üle-või alakaalu teke. Samuti võivad märgutuleks olla halb hingeõhk, nahaprobleemid, premenstruaalne sündroom, seedehäired, valulikud liigesed, mõtteselguse puudus jmt.

Kui oma elustiili ja harjumusi analüüsides märkate, et see ei ole aastaid olnud tervist säästev (alkohol, suitsetamine, ravimid, antibeebipillid, passiivne eluviis, palju vaimset stressi, vähe puhkust, halvad toitumisharjumused, pidev kokkupuude toksiliste ainetega, elukoht saastunud keskkonnas jne), vaid pigem tervist võttev, on aeg  muutusteks küps.

7 soovitust maksa kaitsmiseks ja hoidmiseks

–  Kõigepealt vähenda toksiliste ühendite tarbimist, võimalusel kõrvalda need oma menüüst (näiteks saad täielikult loobuda alkoholist).

– Vähenda ka kohvi, rafineeritud suhkru, valge jahu, praetud toitude, küllastatud rasvade, mittemahedalt toodetud toiduainete (nendes sisalduvad pestitsiidide, kunstväetiste, loomse toidu puhul ka antibiootikumide jäägid jm toksiinid) ning ravimite tarvitamist. See on puhastumise esimene samm ja tervis hakkab juba sellest paranema.

– Tarbi rohkem aed-, sh puuvilju, eriti neid, mis sisaldavad rikkalikult antioksüdante (näiteks porgand, tomat, roheline lehtvili, vesikress, marjad, punapeet, viinamarjad), samuti kapsalisi, sibulat ja küüslauku.

– Liha asemel eelista kala, loomsete rasvade asemel külmpressitud taimseid õlisid ja seemneid, joo puhast vett.

– Maksa tööd toetavad artišokk ja kurkum.

– Maksa talitlusele aitavad kaasa ka võilillelehed, sinepilehed, Rooma lehtsalat ja brokoli.

– Maksa tegevust toetad toidule tilli, köömneseemnete, küüslaugu, punase sibula, paprika ja Cayenne’i pipra lisamisega.

Vaata e-poest organismi puhastumist toetavaid tooteid